Wuwejův zápisník

Steven Pressfield: Válka umění

31.08.2018 08:00, Wu | knihy | produktivita | komentáře -

obálka Válka uměníNázev knihy odkazuje na Umění války čínského vojevůdce Sun C' a není to náhodou. Pressfield chápe uměleckou (a obecně jakoukoliv tvůrčí) činnost jako neustálý boj, vytrvalou válku s vlastní pohodlností, nedůsledností, snahou nic nezměnit, strachem, tendencí zůstat ve svém bahýnku a nic nedotáhnout – válku s Odporem.

Odpor je síla, která stojí mezi naším životem a tím, který jsme nezrealizovali, přestože po něm naše duše volá.

Víme, že pokud přijmeme své ideály, musíme dokázat, že jsme jich hodni. To nás děsí k smrti. Co se z nás stane? Ztratíme přátele a rodinu – přestanou se k nám znát. Skončíme sami, v chladné nicotě hvězdného prostoru, bez jakýchkoli lidí nebo věcí, kterých bychom se drželi.“ (Str. 195)

Kniha je rozdělená do tří částí. První nás seznámí s Odporem jako takovým, vysvětluje, co je, a co ho způsobuje, jaké metody a prostředky používá.

Amatér věří, že musí nejprve překonat strach a potom může začít pracovat. Profesionál ví, že strach nikdy nepřemůže. Ví, že nebojácní bojovníci a umělci bez bázně neexistují.“ (Str. 112)

Druhá část mluví o zápolení s Odporem a stávání se profesionálem.

Profesionál se své práci věnuje ve skutečném světě. Nepřízeň osudu, nespravedlnost, špatné odskoky a nefér rozhodčí, dokonce i dobré příležitosti a šťastné odrazy, to vše dohromady tvoří pole, na kterém musíme vést tažení. Profesionál chápe, že šance jsou vyrovnané pouze v nebi.“ (Str. 115)

A konečně, v třetí části rozšiřuje svou představu o síly protikladné Odporu – o sféru Bytostného já, o anděly a Múzy, které odhodlaným bojovníkům přijdou na pomoc. Celá kniha je takové heroické válečné tažení, prezentované jako mytologický zápas – jistě to funguje na lidi, kteří potřebují velké síly, Dobro a Zlo, Nebe a Peklo.

Některé postřehy jsou výborné, ale závěrečné vyšší světy bych si klidně nechal ujít a že by mě kniha nějak výrazně posunula, to nemohu říct. Ovšem četla se dobře; zejména lakonická, aforistická vyjádření; ostatně úsporné vyjadřování k Umění války, která byla vzorem, patří.

Známkou amatéra je přílišná glorifikace a posedlost tajemnem.
Profesionál drží hubu. Nemluví o tvůrčím procesu a pracuje.
“ (Str. 111)

Proč jsem v předchozích kapitolách tolik zdůrazňoval profesionalismus? Protože co se umění týká, nejdůležitější je pracovat. Na ničem jiném nezáleží. Důležité je sednout každý den a snažit se.“ (Str. 146)

Abych bojoval s nedostatkem vůle si ho nepotřebuju personifikovat jako Odpor, a už vůbec ne z každého dne, kdy se na něco nevykašlu, dělat den vítězství. Ale jako kandidáta k přečtení Válku umění rozhodně doporučuji, dozvíte se leccos.

Odkazy

nakladatelství Jan Melvil publishing, Brno 2017, ISBN 978-80-7555-035-4, cena 329 Kč

12345
1535695200000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online