Wuwejův zápisník

Otto Bohuš, Jana Reichel a 92 autorů: Orbis tweetus

02.04.2018 20:02, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Orbis tweetusCopywriter Otto Bohuš psal v roce 2015 každý den krátký (jiný než krátký ostatně ani nemohl) status na svůj twitter. Všechny se pochopitelně točily kolem psaní – knih, textů, reklamních upoutávek –, čtení, přemýšlení, tvorby… zkrátka kolem copy.

Následovala ilustrátorská soutěž ke všem tweetům, která měla velký ohlas. Své obrázky poslalo přes 90 ilustrátorů. Kresby, malby, barevné i černobílé, opravdu pestrá škála.

Orbis Tweetus, str. 125

To už stálo za vytištění; proto se Otto Bohuš spolu s Janou Reichel, výtvarnicí, pedagožkou a grafičkou na volné noze, pustili do přípravy knihy.

Když tisknout takovou grafickou publikaci, tak pořádně – 180 plnobarevných stran, pevná šitá vazba s tvrdými deskami, matný křídový papír o vysoké gramáži… Jenže, jak píše Otto na stránkách projektu:

Takové zadání nám tiskárna nacenila na částku přesahující 150 000 Kč. Uf.

Co s tím? Zkusit crowdsourcing! Pro svůj projekt Otto Bohuš využil platformu Hithit, reklamu si dělal s použitím sociálních sítí a blogu. Úspěch byl fenomenální:

Za prvních pět hodin jste na tisk knihy ORBIS TWEETUS přispěli přes 50 000 Kč. A za první den a půl je zde nyní téměř 100 000 Kč.

Nakonec přispělo 270 lidí a povedlo se vybrat přes 200 tisíc. Díky tomu je kniha ještě o něco lepší než byl plán (přidali přebal).

A jaká je obsahově? Úžasná. Tweety jsou trefné, ilustrace s nimi souzní a díky tomu, že jsou od mnoha autorů, je každá stránka jiná. Nevýhodu má jedinou – nemůžete se od ní odtrhnout. Takže jsem si ji přečetl na posezení a těším se, až ji příště vezmu znovu do ruky.

Aktualizace 12. 1. 2023: Jak ti známí copywriteři mají vyhraněný styl… Bohuš je expresivní, specializuje se na krátké věty, výkřiky a apely – a přesně takové ty tweety jsou (je to pochopitelně ještě umocněné krátkostí sdělení).

Čtení jsem si ale užíval stejně jako poprvé, těch nápadů! Textových:

Zeptejte se textem: „Co vás dnes potkalo?“
a lidé začnou myslet na nejhorší.
Zeptejte se: „Co nejlepšího vás dnes potkalo?“ -
a rozzáříte je. (Str. 80)

i vizuálních:

Orbis Tweetus, str. 86

I když, pravda, bez některých hříček bych se obešel (takové ty texty na slova od stejného písmene, slova bez samohlásek nebo třeba srovnání psaní a a sraní… )

Odkazy:

BOHUŠ, Otto, REICHEL, Jana. Orbis tweetus. Brno: OTTO KNIHUS, 2007. ISBN 978-80-270-2634-0.

12345
1522692120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online