Wuwejův zápisník

Michel Tournier: Chvalořečení

06.11.2014 00:38, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Michel Tournier: ChvalořečeníMichel Tournier podle textu na záložce vystudoval práva na Sorbonně a filozofii v Tübingenu, je autorem povídek, esejů a románů, získal mimo jiné Goncourtovu cenu a stal se členem Goncourtovy akademie.

Chvalořečení je sbírka krátkých textů, esejů, jejichž témata přecházejí od přírodních jevů, vlastností, přes chování lidí, až po texty osobní, v nichž autor popisuje přátele, svou svéráznou babičku nebo spolužáky z dob studií. Pro pořádek jsou sdružené do tematických částí nazvaných Naturalia, Se vším všudy, Místa, Roční doby a světci, Obrázky a Personalia, ale často se vymykají. Spojuje je hloubavý zájem a pozorování svého okolí, údiv i obdiv.

Tato malá knížka tedy oslavuje nevyčerpatelné bohatství světa. Chod čtyřnožců – mimochod, nebo chod diagonální? – základní hodnota kolena, tajnosti břehu odhaleného za odlivu, noční toulky ježků, nenávist, kterou vůči sobě pociťují stromy, a také titulární osobnosti, Tři králové, Pére Noël, svatý Kryštof, Ludvík Svatý, a především muži a ženy sužovaní médii – Sacha Guitry, lady Diana, Michael Jackson – a konečně přátelé, kteří jsou už na druhém břehu a mile mi kynou, abych se k nim připojil – to jsou témata, o něž jde na následujících stránkách.“(Str. 8)

Pro mě byly nejzajímavější první dvě skupiny, texty o přírodě a o životě. Ať už je to Obrana a oslava plevele nebo třeba zkoumání vztahu k penězům a zlaté cihle, pokaždé má originální nápady a zároveň pochopení ke slabostem. Pak už to bylo horší, místa věci, obrazy jsou tak nějak… francouzsky sebestředné.

Pro frankofily to asi není problém, pro mě ale bylo obtížné orientovat se v lidech a místech. Např. o významu, ba ani existenci Goncourtovy akademie jsem nikdy neslyšel a tak mi esej o tom, co se děje za dveřmi salonu Goncourtů, o vyrytých jménech na příborech a tradici, neřekla vůbec nic. A co teprve něco takového:

Clara Malrauxová manželovi říkala: ‚Budete, příteli, prostě jen takovým D'Annunziem své generace.‘ Což bylo vůči D'Annunziovi nespravedlivé, protože to byl skutečný dobrodruh a velký básník, který udělal jen tu chybu, že se narodil v Itálii. Kdežto Malraux po celý život polykal lítost, že se v Londýně nestal de Gaullovým mluvčím. O tu roli ho krutě připravil Maurice Schumann a jemu jako cenu útěchy za to dali koutek v Panteonu mezi Paulem Painlevéem a Louisem Braillem.“ (Str. 210)

Autor je zkrátka usazený ve svém prostředí – překladu by pomohl rozsáhlý poznámkový aparát, já bych jej rozhodně ocenil (a asi nejsem sám, když publikace skončila v Levných knihách).

nakladatelství Garamond, Praha 2007, ISBN 978-80-86955-57-5, cena 49 Kč (Levné knihy)

12345
1415230680000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online