Wuwejův zápisník

Mary Dobsonová: Nemoci

27.06.2013 00:59, Wu | knihy | věda | komentáře -

obálka knihy Mary Dobsonová: NemociKniha s podtitulem „Příběhy nejnebezpečnějších zabijáků historie“ je další z titulů, které se dostaly do výprodejové sítě Levných knih omylem - jinak si to vysvětlit neumím. Nemá jedinou chybu.

Nemoci jsou rozdělené do skupin podle původců:

  • Bakteriální nemoci (mor, lepra, syfilis, skvrnitý tyfus, cholera, břišní tyfus, tuberkulóza, horečka omladnic, encephalitis lethargica)
  • Parazitické nemoci (malárie, africká trypanosomiáza, Chagasova nemoc, lymfatická filarióza, schistosomiása, měchovec, onchocerciáza)
  • Virová onemocnění (pravé neštovice, spalničky, žlutá zimnice, horečka dengue, vzteklina, dětská obrna, chřipka, ebola, AIDS, SARS)
  • Civilizační nemoci (kurděje, kuru a CJD, rakovina, srdeční choroby)

U každé z nich je popsaná historie, příznaky, léčení, okolnosti objevů a současný boj s chorobou - ale ne jako suchý výčet, spíše jako esej, text je souvislý a čtivý. Samozřejmostí jsou ilustrace, kterých je kolem 150 a dobře téma dokreslují. Jsou hodně pestré - od fotografií, přes dobové plakáty až po historické dřevoryty a karikatury.

Mary Dobsonová: Nemoci, str. 102

Pokud někdo preferuje holá fakta, také si přijde na své, každá kapitola obsahuje přehlednou časovou přímku, kde je chronologicky (prvním popisem příznaků počínaje, současností konče) seřazená historie choroby. Na konci knihy jsou ještě obvyklé kapitoly slovník, rejstřík a další literatura.

Kniha není lékařská příručka, je to encyklopedie z historie a současnosti lékařství, tím spíše jsou ale popisy příznaků a důsledků nemocí, jejich epidemií a dopadů na lidstvo, sugestivní. Nejdůležitější postřeh z přečtení všech kapitol by se dal shrnout takto: „Panebože, díky za střední Evropu a jednadvacáté století!

U nás nehrozí, že se vykoupeme v rybníku a skrz zdravou kůži se do nás zavrtají larvy červa rodu Schistosoma. Kousnutí komára neznamená riziko malárie, mouchy tu nekoušou a neroznáší tak trypanosomiázu, vzteklina u psů a lišek je považována za vymýcenou, mor jsme tu už také pěkných pár let neměli, proti tuberkulóze je celá populace očkovaná... A když by přece jen, většina nemocí je léčitelných moderními antibiotiky a antivirotiky. Zlaté časy.

nakladatelství Slovart, ISBN 978-80-7391-292-5, cena 99 Kč (Levné knihy)

12345
1372287540000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online