Wuwejův zápisník

Václav Koubek: Trpké povídky

22.05.2011 12:48, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Vladimír Holan: Les bez stromůVáclav Koubek je svérázný harmonikář, zpěvák, básník a umělec. Jeho písně se vyznačují syrovou formou (harmonika tomu napomáhá), poetickými slovy a nečekanou hloubkou. Byl jsem proto zvědavý, jaké píše povídky - a předem můžu říct, že jsou stejně dobré jako zbytek jeho tvorby.

Všechny povídky jsou psané ich formou a působí velmi autenticky, řekl bych, že polovina jsou skutečné zážitky a druhá jsou zážitky přibarvené nebo až do konce domyšlené úsměvné nápady. Jsou dobře vypointované a čtou se prakticky samy. Nejdelší zabírá několik stránek, ta nejkratší, Dubaj (str. 92) jen pár řádků:

Nejkratší mé zaměstnání bylo na Mezinárodním kongresu pro obchodní spolupráci OPEC v Praze, kde jsem působil v pozici osobního asistenta a poslal po dvou dnech jednoho z arabských investorů místo letadlem do Dubaje autobusem do Dubí.“ (povídka Dubaj, Str. 92)

Václav Koubek se v povídkách představuje jako sympatický plebejec, probíjející se životem a pokoušející se zajistit si živobytí jakýmkoliv způsobem. Co se namane a v čem cítí příležitost, to zkusí. Bohužel to ale vyjde jen málokdy, ve výsledku působí jako univerzální smolař a mistr prodělečných podniků. Přesto se na svět usmívá a neztrácí nadšení.

Musím mít vše pod kontrolou - jako muž, jako manžel, jako otec, jako chlap. Když ale má rodina spěchala na vlak a nechala si ujet autobus, skočil jsem i v holinách a ustřižených kalhotách s tričkem bez rukávů do trabantu, že je na vlak odvezu. Tak v pracovním, jak chodím na domě ke zvířatům, na trávu, na střechu či na jímku k plotu. Hodil jsem rodinku do trabanta, ale mezi lesy mi došel benzín.
'Běžte pomalu napřed a zkuste stopa. Já odstavím auto a pokusím se vás dojet.'
A tak jsem odtlačil vůz bokem a zkusil též stopovat na silnici. Auta mne míjela a žádné nezastavilo.
Když se má rodina po týdnu vrátila, říkali, že na stopu je vzal hned první vůz, který je dovezl až do Prahy.
'Víte,' povídal ten řidič luxusního vozu, 'já stopaře neberu, ale za váma šlo takový votrhaný individuum. Jezdím tudy už dlouho, ale tenhle byl fakt divnej...'
“ (povídka Divnej, Str. 96)

Mezi povídkami se občas objeví báseň nebo písňový text (z posledního alba Ave), takže pokud Václava Koubka neznáte, můžete si udělat představu i o jeho písních:

Oheň
V očích plamen
v srdci výheň
v nohách oheň
v těle žár
sálám něhou
křičím tebou
volám ve dvou
plápolám

Sálám něhou
křičím tebou
volám ve dvou
anděla k nám
a perutě z peří
a perutě z peří
nesou nás
hořím
když ztrácím (str. 144)

Sbírka povídek mě opravdu příjemně překvapila, doporučuji.

nakladatelství XYZ, Praha 2010, ISBN 978-80-7388-339-3, cena 189 Kč

12345
1306061280000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online