Wuwejův zápisník

Od čtenáře - komiks Časíkovy příběhy

23.09.2010 23:27, B. | tvorba | od čtenáře | komentáře -

V diskuzi pod článkem Zpátky na zem 1 - Opravdový život přišla řeč na to, jak těžké je komiks tvořit, a B. přiznala, že má pár kousků na svědomí. Tomu jsem nemohl odolat!

Nejprve postavy - malá kulatá dlouhovlasá bláznivá knihovnice, myš knihovní a Časopejsek alias Časík.

B. - Časík - postavy

Už z toho můžete vidět, že komiks je určený dětem. Humor je založený na slovních hříčkách, které budou dětem srozumitelné:

B. - Časík - lístky do kina

B. - Časík - kočičky

Nebo na přenesení lidských zvyků do zvířecí říše:

B. - Časík - kraslice

B. - Časík - dušičky

Komiks slouží jako doplněk a ilustrace dětského časopisu, ale funguje i samostatně:

B. - Časík - souhvězdí velkého psa

Přitom něco vytvořit není žádná legrace, cit. bb: „Každý obrázek vzniká tak, že si ho načmárykám tužkou, pak finální podobu pečlivě obtáhnu silnějším lihovým fixem... pak vezmu doma fotoaparát a obrázek přefotím... Když mám to štěstí, že to dělám za dostatku světla, tak se to povede občas dokonce i napoprvé mít ostré :-). Pak stáhnu obrázek do compu... dělám hrubé úpravy (převést do bw, oříznout, doostřit, vytáhnout kontrast) - až do fáze, kdy z každého jednotlivého obrázku mám něco, co vypadá jako slušná a tisknutelná čistá černobílá nešedivková verze.
No a pak poslední fáze - někdy ta nejpracnější a časově nejnáročnější - dodělat a předělat to, co mi v kresbě "nefunguje", neboli něco pozmenšovat, pozvětšovat, ... aby se mi to všechno do toho stripu vešlo a bylo čitelné... tu a tam poopravit některé linie... občas v konečné fázi některou postavičku i úplně přesunout jinam... no a nakonec dodělat případné bubliny a nápisy, a udělat rámeček :-).
Někdy to jde rychle a pěkně... někdy se s některou věcí člověk natrápí, než je spokojený s výsledkem. Ale každopádně mě ta práce hodně těší!

A to je prosím jen část problému; ještě také vymyslet námět a pointu. Ty ve spoustě případů dodává bb její kolegyně, nebo je vytvářejí společně.

Tak jako tak, výsledek je výborný!

Zveřejněno se souhlasem autorky.

12345
1285277220000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online