Wuwejův zápisník

Slovo zmola

06.05.2010 23:30, Wu | čeština | komentáře -

Nedávno mi ve schránce přistál e-mail od Marieny, v němž se ptala na slovo zmola:

Už pár dnů pátrám po přesném významu slova 'zmola'. Internet včetně Wikipedie mlčí (tam je známa jen Andělova zmola), pracovníci Archeologického ústavu nevědí. Nejbližší, co se mi podařilo zjistit je, že by to měl být jakýsi útvar na úpatí svahu, kam lovci zaháněli mamuty a zde je ulovili. Ale jak přesně vypadal, zda byl přírodního původu nebo jej ti udatní homo sami vytvořili, to je tajemství.

Já slovo viděl poprvé v životě a protože žádnou pořádnou etymologickou ani nářeční příručku doma nemám, musel jsem internet zkusit také. Různé valašské slovníky, např. tenhle, uvádějí, že zmola je „rokle, roklina, strž, výmol“. Tím se vysvětluje záhada lovců mamutů, prostě je zaháněli do strže nebo rokliny.

Ale odkud slovo pochází? To už se hledalo opravdu obtížně; na jedinou stopu mě přivedl dialektický slovník moravský. V hesle „skotňai“ píšou, že je to „hluboká zmola vymletá vodou, která tam teče (Dob).“ S vymíláním a mletím by to opravdu mohlo souviset. Ostatně slovo výmol má stejný základ.

Nakonec to Mariena potvrdila: „slovo 'zmola' jsem přece jen v Machkovi v rejstříku našla, a to pod heslem 'mlíti' a znamená rokle vymletá přívalem vod. Takže ti lovci se dřeli jen s tím mamutem.

(citace z mailu jsou použité se svolením autorky)

12345
1273181400000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online