Wuwejův zápisník

Improvizované váhy aneb Jak navážit pět gramů s minimem pomůcek

02.05.2010 22:45, Wu | praktické | komentáře -

Na granulovaném čaji je napsáno, že do 200 ml vody se má vsypat 5 g granulí. Ale kdo z nás potřebuje a má doma váhu s přesností alespoň půl gramu? A kdo si ji koupí kvůli jedinému vážení, jen aby zjistil, kolik vrchovatých lžiček těch pět gramů je?

(Sypané čaje, které piju denně a jejichž příprava se znalostí gramáže běžně počítá, dělám zásadně expertním odhadem.)

Přitom je zvážení vcelku jednoduché, stačí dostatek fantazie. Vždyť potřebujeme jen rovnoramenné váhy a nějaká závaží o známé hmotnosti!

Váhy vyrobíme ze špejlí, nití a miniaturních igelitových sáčků jako misek.

špejle, nit, igelitové sáčky

Mohl bych si sice vyhrát a misky dělat z papíru nebo třeba krabiček od sirek, ale na jednorázové váhy je to ztráta času a pytlíky zavěšené na niti poslouží stejně dobře.

Protože mám krátké špejle, slepil jsem izolepou tři dohromady. Na každý konec výsledné trojšpejle jsem přivázal nit, izolepou ho zafixoval a na nit přilepil pootevřený igelitový sáček.

igelitový sáček na niti na konci špejle

Doprostřed trojšpejle jsem přivázal další nit a posunoval ji vlevo nebo vpravo tak dlouho, až jsem našel střed a ramena byla přibližně vodorovná. Tam jsem nit také zafixoval izolepou.

závěs uprostřed špejle

Teď závaží. Víte, v jakých jednotkách se váží diamanty? V karátech, jeden karát váží 0,2 gramu. Zajímavý je původ karátu - jmenuje se podle svatojánského chleba (ceratonia siliqua), rostliny, jejíž semínka mají všechna přibližně stejnou hmotnost. Středověcí klenotníci, zejména v arabských zemích, je běžně používali:

semínka svatojánského chleba

Dobrá, dobrá, jsem si vědom, že ne každý má v šuplíku psacího stolu krabičku semínek z lusků svatojánského chleba, a proto mám pro vás i alternativní metodu - vodu. Asi si pamatujete, že litr vody váží přibližně jeden kilogram. Tisícina litru, tedy jeden mililitr, váží jeden gram, potřebujeme tedy jen odměřit 5 ml:

injekční stříkačka

Nemáte ani stříkačku? Ani odměrku od sirupu proti kašli? A pravítko máte? Jestli ano, vyrobte si krabičku o rozměrech 1 x 1 x 5 cm. Jeden mililitr vody zabírá přibližně jeden centimetr krychlový.

Samotné vážení je jednoduché, do jednoho sáčku nasypeme semínka:

semínka jako závaží v sáčku

Nebo nalijeme vodu:

voda jako závaží v sáčku

Do druhého granulky:

granule čaje jako vážený tovar

Přidáváme nebo ubíráme je tak dlouho, až se ramena ustálí do vodorovné polohy.

vyvážená ramena vah

A je to. 5 gramů jsou přibližně dvě vrchovaté čajové lžičky.

12345
1272833100000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online