Wuwejův zápisník

Věra Nosková: Ať si holky popláčou

13.08.2007 20:52, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Věra Nosková: Ať si holky popláčouK téhle knize jsem se nechal přemluvit pochvalnou recenzí na Knihovnice.cz. Prý je výjimečná, jedinečná a čte se jedním dechem. Tomu jsem nemohl odolat!

Prvních pár textů se mi líbilo, taková návštěva v kolonii východoněmeckých naturistů nemá obdoby, podobně jako rektální záření biotronika Motejzka, jenže postupem času mě ty fejetony začaly nějak zmáhat. Nevím jak to přesně pojmenovat, snad 'výčtovost'. Citace napoví:

Nakumulovaly se mi povinnosti, závazky, sliby, termíny. Žiju hustě. Kmitám, těkám, telefonuju a mailuju, vyřizuju, faxuju, zařizuju. V takových chvílích mi překotná činnost rozhází figurky na šachovnici, stávám se roztržitou a stejně jako komici ve zrychlených němých groteskách hrdinkou nejrůznějších gagů.“ (str. 173)

Naštěstí jen za šestikorunový roční poplatek se dala v městské knihovně získat opojná droga. Díky tomu jsem mezi sedmnáctým až devatenáctým rokem svého života pochopila, že mým bratrem je Arthur Rimbaud, přítelem Charles Baudelaire, a strýcem Balzac. A také Čechov, Bunin, Andrejev, Babel, Camus, Steinbeck, Dostojevskij... Všichni tihle nebožtíci a desítky dalších mi byli bližší než živí lidé kolem mě. Stala jsem se rozervanou, vzpurnou, melancholickou, dekadentní, přepjatou. Denně jsem přečetla jeden svazek klasické beletrie, poezie, divadelních her. Dále tlustopisy od Kapitálu po bibli, Epos o Gilgamešovi, zhltla jsem Ovidia, Homéra, Erasma Rotterdamského, Rabelaise, Christiana Morgensteina, prokleté básníky, beatniky, životopisy francouzských moderních malířů, scénáře Františka Vláčila, Andrzeje Wajdy, Ingmara Bergmana, Federika Felliniho.“ (str. 149)

Není to případ jen jednoho nebo dvou textů, autorka zkrátka ráda zmnožuje větné členy.

Když jsem před zakoupením knihou listoval, s potěšením jsem si povšiml, že se hodně fejetonů točí kolem alternativního životního stylu, new age a léčitelství. Během čtení se ukázalo, že je jich ještě více, ale také že jejich humor není příliš laskavý. Připadá mi, že se s vaničkou vylévá i dítě, ale to je věc názoru. A názor Věry Noskové je jasný, je členkou klubu skeptiků Sisyfos.

Trochu posmutněle jsem si přečetl povídání "Chraňme muže!", jehož obsah je v podstatě převyprávěná kniha Nahota feminismu Josefa Hausmanna a u kterého opravdu není jasné, jestli je řečen vážně nebo se sarkasmem.

Kdybych měl hodnotit, tak jako Tomáš Fojtík v odkazované recenzi, devadesát procent by to nebylo. Spíš tak šedesát, možná sedmdesát. Do novin nebo časopisu ideální, do knihy ani moc ne...

12345
1187031120000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online