Wuwejův zápisník

A. A. a C. N. Lazarus: 101 strategií jak se nezbláznit v šíleném světě

27.04.2006 19:49, Wu | knihy | komentáře -

101 strategií jak se nezbláznit v šíleném světěKniha vznikla jako souborné vydání rozhlasových povídání dvou psychologů, otce a syna. Trochu se to na ni podepsalo, jednotlivé kapitolky obsahují hodně vyprávění a málo návodů; tištěný text, zamýšlený jako pomůcka pro život, by mohl být hutnější.

Naštěstí to vyvažuje šíře námětů - duševní zdraví (namátkou představivost, meditace, relaxace), myšlení (tyranie příkazu měl bych, unáhlené závěry, nebezpečí chybného pozitivního myšlení aj.), úspěšné vztahy (mj. důvěra, hádky), komunikace (např. zevšeobecňování, prázdné omluvy, jak říci ne), stres a úzkost (fáze stresu, vyhoření, obsedantně-kompulzivní porucha atd.), deprese, zlost (kupř. vztek, nálady), potíže s váhou, cvoci a cvokaři (rozdíl mezi psychologem a psychiatrem, druhy terapie, ...) a další faktory ovlivňující duševní zdraví (PMS, závislost na kofeinu, sebenaplňující předpovědi atp.).

Jsou tu jisté autorsko-vydavatelské nesrovnalosti, kniha se jmenuje 101 strategií, obsahuje 116 statí, v originále je těch 101 až podtitul, titul je "The 60-Second Shrink". "Šedesátivteřinový cvokař" je docela vtipný název, jen ta matematika pokulhává.

Ale abych jenom nekritizoval, užitečné informace tu jsou a hlavně je patrná snaha demystifikovat psychologii, zbavit ji nánosů a předsudků - a to má místo nejen v Americe, ale i u nás. Obzvlášť mě zaujalo tvrzení, že oblíbené televizní klišé psychoanalytických ponorů a hledání příčin problémů v hluboké minulosti je na ústupu a řada poruch se léčí cílenou terapií, nebo že podobně oblíbené rozštěpení osobnosti je mnohem, mnohem vzácnější než se zdá.

12345
1146160140000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online