Wuwejův zápisník

AltGr, NetBeans a ztráta focusu

13.03.2006 18:39, Wu | počítače | komentáře -

Focus, existuje pro tohle slovo vůbec nějaký vžitý český ekvivalent? Možná zaměření, ale moc používané mi nepřipadá. Snad mi budete rozumět.

Začal jsem se učit psaní všemi deseti prsty. Dlouho jsem se tomu vyhýbal a vymlouval se na nutnost používat při programování speciální znaky, které jsou jen na anglické klávesnici. Třeba dolar, křížek, složené závorky, jednoduchý apostrof, hranaté závorky std. A kterou klávesnici se potom má člověk učit, českou nebo anglickou?

Teď jsem to ale vzal vážně, používám klávesnici českou a speciální znaky píšu pomocí pravého altu (AltGr). Java kód datluji v prostředí Netbeans 5.0 a právě tam se objevil kámen úrazu. Při psaní levé hranaté závorky - AltGr+F - ztrácí editační okno focus, prostředí se přepne do okna Usages. Nejsnazší zůsob jak se dostat zpátky je přehmátnout na myš a kliknout do okna Edit. Nejsnazší a nejpomalejší; naštěstí to jde vypnout, vodítkem je právě ono přepnutí do jiného okna - takhle se přece chovají klávesové zkratky.

Takže menu Tools, podmenu Options, tlačítko Keymap, strom Window a u položky "Find Usages Result" zrušit zkratku Ctrl+Alt+F. Platí to obecně, AltGr+klávesa je totéž co Ctrl+Alt+klávesa.

12345
1142271540000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online