Wuwejův zápisník

Brian Greene: Elegantní vesmír

09.01.2006 21:26, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

Elegantní vesmírČte se to jako detektivka, je to děsně složité a přitom srozumitelně vysvětlené, co je to?

Vesmír. Elegantní.

Dost vtipkování, tahle kniha je opravdu vynikající. Na začátku mapuje vývoj teoretické fyziky 20. století, začíná klasickou Newtonovou, popisuje její konflikty a nedostatky ve vysvětlení některých jevů, pokračuje speciální a obecnou relativitou a kvantovou fyzikou, které se opět dostávají do konfliktu při popisu jevů v mikrosvětě. Nastiňuje řešení pomocí teorie strun - částice nejsou body, ale struny. Různé způsoby kmitání strun pak vysvětlují existenci různých rodin elementárních částic. Dále sledujeme objevy v teorii strun, první a druhou superstrunovou revoluci, dozvíme se, proč strunám nestačí čtyři rozměry a proč je jich potřeba rovnou 10 (11). Teorie strun je nejspíš nejlepší kandidát pro sjednocenou teorii všeho, ale zároveň to není tak růžové, teorií se vyvinulo nejmíň pět a u každé z nich existují tisíce možností jak ji definovat (protože základem je struktura oněch zbývajících 6 rozměrů, které se mohou smotat do nejrůznějších tvarů). M-teorie, jako sjednocení oněch pěti a problematika černých děr čeká v samém závěru.

Mě osobně velmi těší, že se nám laikům dostalo do rukou dílo, přibližující nejnovější objevy teoretické fyziky, vlastně téměř po současnost. I když není možné po jednom přečtení si všechno zapamatovat, natož tomu porozumět, zůstane vám celkem reálná představa o tom, co se vlastně zkoumá. A to není málo.

Za zmínku rozhodně stojí originální překlad Luboše Motla, který se sám strunovou teorií zabývá, tudíž těžko najdeme povolanějšího člověka. Někomu možná přijde divné místo o pozorovateli psát o pozorovatelce, mě to naopak připadá jako hezká myšlenka. Proč by sakra museli všechno pozorovat jen muži? Ale i další věci, trefné použití "zrcadlité symetrie" pro odlišení od klasické zrcadlové, např. Překlad je povedený.

Je mi jasné, že jsem toho o knize moc nenapsal, proto je tu nášup odkazů:

12345
1136838360000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online