Wuwejův zápisník

Kam volat v nouzi?

08.12.2005 18:55, Wu | praktické | telefony | doprava | komentáře -

Jestlipak víte, kam budete telefonovat, když se ocitnete v nouzi? Určitě ano, na 158, 150 a 155, všichni jsme se to učili a mnozí i použili. Jenom nesplést které číslo je kam... na to je ovšem lék, o němž málokdo ví. Čtvrté číslo. Nevypadá to jako výhoda, další věc k zapamatování, na druhou stranu, když si budete pamatovat jenom tohle číslo, bude to stačit. Navíc platí ve všech státech Evropské Unie. Magická hodnota je 112, její vyvolání vás přenese na centrální tísňovou linku integrovaného záchranného systému, kde se postarají o další včetně přesměrování.

Nejvíc mě zaujalo, že na dispečinku čísla 112 probíhá automatická lokalizace volajícího; u fixního telefonu se provádí dotaz do databáze Českého telecomu, u mobilního lokalizuje operátor. Nemusíte už složitě vysvětlovat, kde jste. V neznámém městě se to myslím hodí. Tohle a spoustu dalších informací najdete v článku "Kam volat? 112? 150? 155? 158?" na stránkách Motožurnálu.

Aktualizace 13.6.2012: V článku o vlakem smeteném přívěsu auta zazněla velmi zajímavá věc - číslo 112 můžete využít také v případě, že uvíznete s autem na železničním přejezdu. Operátorovi nadiktujete číslo přejezdu, které je nalepené na zadní straně výstražného kříže nebo výstražných světel, on následně zařídí zastavení provozu.

číslo železničního přejezdu

(Opravdu tam ta čísla jsou; foceno 7.6.2012)

Aktualizace 6.11.2013: Další užitečná informace k tématu. Očíslovat každý sloup veřejného osvětlení mi připadá jako dobrý nápad pro usnadnění lokalizace.

číslo sloupu

Máte to u vás také tak, nebo je to specialita Pardubic?

12345
1134064500000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online