Wuwejův zápisník

James Burke: Efekt tivoli

29.07.2005 19:01, Wu | knihy | komentáře -

Žádná událost, žádný objev nestojí osamoceně, vždy je výsledkem mnoha podmínek. Existence jiného objevu, společenská změna, přírodní událost a stovky dalších záležitostí tvoří síť, v jejímž průsečíku onen nový objev leží. Bez libovolného, i nejbanálnějšího uzlu by byla cesta přetržená a možná navždy ztracená.

Autor knihy ve dvaceti kapitolách vybírá jednotlivá vlákna sítě a sleduje jejich předivo skrz prostor a čas tak, aby nakonec skončil ve stejném bodě jako začal. Navíc v každém průsečíku s jinými cestami uvádí křížové odkazy, takže kniha se dá číst libovolně, hypertextově přeskakovat a vytvářet své vlastní vlákna.

A jako příklad, první kapitola: Kadeřník Nesser vynalezl kulmování vlasů pomocí boraxové kaše. Borax se těžil v nově objevených ložiscích v Kalifornii, kde byl objeven v Údolí smrti. Ti, kdo jím prošli, se často zastavovali v pevnosti Nové Švýcarsko, vedené Johannem Sutterem. Sutter stál u zrodu zlaté horečky, na níž bohatli nejen zlatokopové, ale i obchodníci, farmáři a kuchaři. A kdo dřív přišel, měl více. Nejrychlejší byli ti, kdo využili nový typ lodě, americký klipr, původně vytvořený pro zrychlení cest do Číny pro čaj. A dále pokračujeme přes cesty kliprů do Británie, umožněné zrušením dovozních cel, kvůli hladomoru v Irsku, způsobeném americkou bramborovou plísní. Při zrušení cel hrála roli Liga za zrušení ochrnářských zákonů pro obchod s obilím, která mohla rozesílat pamflety díky reformovaným poštovním službám. A pošta bez známek není nic, dostáváme se k siderografii Jacoba Perkinse...

Myslím že na demonstraci to stačilo, klikatými cestami nakonec projdeme Colbertovy reformy ve Francii, jihofrancouzský průplav, obléhací techniky, americkou revoluci, transatlantickou přepravu, luxusní zaoceánské lodě a konečně jejich vybavení včetně kadeřnických salónů ve kterých se ... kulmovaly vlasy.

Je to velmi poučné, ale obtížné čtení, protože jeden fakt stíhá druhý. Svého druhu encyklopedie. Jen bych vytknul překlad názvu - kolik lidí dnes ví, co je tivoli? Řekl bych, že pinball je mnohem známější pojmenování.

12345
1122664097

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online