Wuwejův zápisník

Jaromír Pečírka, Alfred Lukasey: Život a dílo mistra Leonarda

23.01.2019 22:33, Wu | knihy | komentáře -

obálka Život a dílo mistra LeonardaKnihu jsem si pořídil hlavně kvůli kontextu, abych si doplnil informace, než se pustím do fascinujících Leonardových strojů. A rozhodně jsem nelitoval – mé očekávání nejen splnila, ale zdaleka předčila. O životě renesančního génia jsem se dozvěděl opravdu hodně, a často to byly informace nečekané.

Velmi mě například překvapilo, kolik zakázek, zejména ze začátku kariéry, nedokončil:

Přes neschopnost namalovat dohodnutý oltářní obraz získal Leonardo v březnu 1481 další objednávku – měl namalovat obraz Klanění tří králů pro klášter San Donato ve Scopetu poblíž Florencie. Leonardův otec, notář, řádně sepsal smlouvu, v níž se uvádělo, že Leonardo souhlasí s odevzdáním dokončeného obrazu do čtyřiadvaceti měsíců. (..)
Jenže Leonardo ani tak nedokázal smlouvu dodržet a nakonec v roce 1482 Florencii opustil, aniž by obraz dokončil. Do Florencie se pak nevrátil celých osmnáct let.
“ (Str. 10)

Ze všech informací, záznamů, díla a historie také celkem jasně vyplývá, že byl člověkem své doby, byť mimořádným. Že se do patnáctého století nepropadl v čase, jak by rádi viděli někteřá záhadologičtí fantastové. Čím se ale hodně lišil byl důraz na praxi, zkušenost a pozorování.

Leonardovo vědění stojí pevně na půdě zkušenosti. Zcela se zřekl scholastického myšlení. Namísto spekulace nastolil zkušenost – umělec vzýval smysly. Všechno vědění, jež nevyvěrá ze smyslové zkušenosti, mu bylo nicotné a klamné. Každou pravdu, byť sebestarší a uznanou, podřídil kontrole pozorování a rozumu, neboť každá pravda musí projít tisíci ohni. Žádal pokus: ‚Zkušenost se nemýlí, mylný je pouze náš úsudek, který si od ní slibuje to, co není v její moci.‘ Leonardo povýšil empirické bádání na metodu; tímto činem začíná nová, moderní věda.“ (Str. 5)

Kniha je rozdělená do kapitol po oblastech Leonardova života a zájmů:

  • Źivot a doba Leonarda da Vinci
  • Výtvarné dílo Leonarda da Vinci
  • Leonardo da Vinci, vědec a vynálezce
  • Výběr z textů Leonarda da Vinci – Aforismy, O umění, Rady malířům, Bestiář, Bajky, Potopa, Proroctví

A pochopitelně je bohatě ilustrovaná:

Život a dílo mistra Leonarda, str. 72-73

Myslím, že jako úvod je perfektní.

Odkazy:

nakladatelství Columbus, Praha 2005, ISBN 80-7249-213-6, cena 299 Kč

12345
1548279180000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online