Wuwejův zápisník

Anna Strunecká, Jiří Patočka: Doba jedová 2

18.12.2012 00:01, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Anna Strunecká, Jiří Patočka: Doba jedová 2Krátce po vydání Doby jedové vyšla i Doba jedová 2, pokračování velmi úspěšného titulu. Tentokrát za jeho zrodem nestálo ani tak množství jedů kolem nás, jako spíše zájem čtenářů o dostatek informací. Podobně jako v předchozím díle, i tady autoři procházejí chemikálie v prostředí, potravinách a nápojích, v přírodě nebo v lécích. Přehled kapitol:

  • Domovy a pracoviště v době jedové“ - složení prachu v domácnosti, bisfenol A, triclosan, ftaláty, nonylfenol, azbest, ...
  • Zdravé a škodlivé sladkosti“ - cukry, umělá sladidla, xylitol a ochrana před zubním kazem, ...
  • Nápoje všedních dnů“ - čaj, káva, mléko
  • Potraviny, které naši předci neznali“ - potraviny nového typu (novel foods) podle legislativy ES
  • Kojení - základ zdraví“ (Karina Šustová)
  • Proč jíme jedovatá jídla“ - mykotoxiny, jedovaté produky moře, sinice, ...
  • Nemoci z léčení“ - nežádoucí účinky léků, antibiotika, aspirin, ...
  • Rakovina - nemoc z životního stylu
  • Jak začal hliník škodit lidem i přírodě
  • Očkování“ - pro a proti, očkování proti rakovině děložního čípku, proti chřipce
  • Praktické rady rodičům k očkování“ (Ludmila Eleková)
  • Očkování v pohledu zkušeného pediatra“ (Miloš Velemínský)
  • Očkování dětí povinné, nebo dobrovolné?“ (Jan Janda)
  • Najdeme lék na všechny nemoci?“ Vitamín D, kurkumin, astragalus
  • Komentáře

V některých kapitolách jde dost do hloubky; jestliže u prvního dílu jsem konstatoval, že člověk se zájmem o zdraví a alternativy příliš překvapený nebude, tady už to tolik neplatí. Klasifikace a příklady potravin nového typu mi až dosud unikala zcela, podrobnosti o hliníku také, očkování jsem sice sledoval, ale ne takto podrobně, stejně jako univerzální potřebnost vitamínu D. Překvapily mě náklady na zdravotní péči v USA:

USA vynakládají na zdravotní péči 16 % HNP. Je obtížné provádět srovnávání, jenom pro hrubé přiblížení (podle údajů dostupných na internetu), činí výše výdajů na jednoho obyvatele v USA 7 290 USD, zatímco v ČR to je asi 8 % HNP a 28 000 Kč na jednoho obyvatele (...)“. (str. 147)

Nebo zmínka o účincích paralenu ve vztahu ke snižování horečky po očkování (kandidát na podrobné prověření, mimochodem):

Ve studii zjistili, že paralen sice sníží počet dětí s horečkou a křečemi, avšak podávání paralenu z preventivních důvodů nedoporučují, protože tvorba protilátek vůči některým antigenům byla snížená.
Logickým uvažováním dojdeme k dalšímu závěru, že tedy není vhodné podávat paracetamol ani při infekci, neboť z mechanismu jeho účinku vyplývá, že potlačuje imunitní reakce při infekci. Kdykoliv svému dítěti při infekci podáte paracetamol nebo jiný lék potlačující horečku, oslabujete jeho obranyschopnost proti aktuální infekci. Prodlužujete dobu nemoci a infekčnosti.
Existuje ale ještě jiný problém s podáváním paracetamolu po očkování. Paracetamol se při metabolizování chová jako silný volný radikál, vyčerpává zásoby buněčného antioxidantu glutathionu a tím zhoršuje dále oxidační stres, ve kterém se dítě prožívající akutní reakci na vakcínu nachází. Může potlačit akutní reakci a zvýšit riziko chronického poškození.
“ (Str. 286)

Zkrátka, informací je spousta. Od prvního dílu se kniha liší také zařazením příspěvků od dalších autorů, od značně tematicky vybočujících (kojení), přes různé úvahy, až po velmi přínosné faktické připomínky. Zvláštní kontrast tvoří kapitola o očkování, plná informací, výstrah, rizik a vyvracení mainstreamových tvrzení, následovaná komentářem zkušeného pediatra, který právě ta vyvracená mainstreamová tvrzení používá jako podporu tvrzení svých.

Po diskuzi u prvního dílu jsem se snažil soustředit na možná pochybná tvrzení či neseriózní zdroje, identifikovat problémy - a bohužel musím přiznat, že se mi to vůbec nedařilo. Nemyslím, že bych měl sklon věřit všemu, co si přečtu, ale v této oblasti je pro laika opravdu těžké zavádějící informace rozpoznat. Jak zjistit (pokud se člověk do problematiky neponoří), jestli pro opačný než prezentovaný názor neexistuje více studií, zda studie vyhovují po metodické stránce atd. atd. atd.? Proto opravdu oceňuji zařazení komentáře prof. MUDr. Štěpána Svačiny, DrSc., MBA, který se podrobně vyjádřil ke všem kapitolám, někde chválil, nekde odsuzoval, a který tak čtenáři pomáhá najít oblasti, na které se musí soustředit.

nakladatelství Stanislav Juhaňák - TRITON, Praha 2012, ISBN 978-80-7387-555-8, cena 279 Kč

12345
1355785260000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online