Wuwejův zápisník

Jak zatrhnout Androidu synchronizaci kontaktů

18.06.2012 00:43, Wu | telefony | počítače | komentáře -

Možná si položíte otázku, proč to dělat, proč synchronizaci nechci? Inu, je to proto, že telefonní seznam a telefonní kontakty je pro mě jiná sada informací, než kontakty na gMailu. A na G+. O Twitteru nemluvě. Personální překryvy tu samozřejmě jsou, pár osob mám ve více seznamech, ale nepřekrývá se mi použití, jednotný seznam nepotřebuji a nechci.

Telefon jsem nakonfiguroval, nahrál telefonní seznam z minulého telefonu, pak se podíval na seznam kontaktů a zhrozil se - vedle mých 150 telefonních kontaktů tam bylo dalších 500 záznamů s e-mailovou adresou z gMailu, obohacených o 100 kousků z gTalku. Někteří jedinci tam byli pro jistotu třikrát!

Nejprve jsem zkoušel nastavit skrývání v hlavním seznamu (tlačítko podrobností, „kontakty k zobrazení“). Budiž, ale ty nejdůležitější, importované, se s gMailovými smíchaly. Krom toho, nemám rád nepořádek a skrývat něco sám před sebou mi nepomůže - já přece vím, že tam jsou.

Další co jsem zkoušel je slučování kontaktů (při úpravě kontaktu tlačítko podrobností, „spojit“), stejný kontakt z různých zdrojů se sloučí a vystupuje jako jeden. Bylo by to sice pracné, ale asi bych to býval podstoupil - kdybych ovšem nezjistil, že v editaci „sloučeného“ kontaktu vystupují pořád zvlášť. Takže ony se sloučí jen jako? No to je prakticky totéž, jako kdybych je před sebou skrýval, jen místo schovávání předstírám, že je to jeden kontakt a ne tři.

Ne, zkrátka synchronizaci je třeba telefonu zatrhnout. V nastavení je sekce „Účty a synchronizace“, kde se dá zakázat synchronizování jako celek.

Android4 - Synchronizace

Jako první krok dobré, ale když budete v nastavení procházet, a to nejspíš ze začátku budete, číhá ještě jedna past. U každého účtu, a u každé aplikace spojené s účtem, je tlačítko „synchronizovat nyní“. Omylem klepnete a neštěstí je hotovo. A že zrovna nejste připojení mobilně ani na wifi? Nevadí, on si počká a při první příležitosti vám synchronizaci provede.

Jako mně.

Jak tedy Androidu zatrhnout synchronizace definitivně? Zakázáním aplikace synchronizace! V nastavení v sekci aplikace, záložka „vše“, aplikace „Synchronizace Kontaktů Google“, tlačítko „Vypnout“. Výsledek vypadá takto:

Android4 - Synchronizace kontaktů

Pak už zbývá jen seznam kontaktů vyčistit (nastavení, aplikace, úložiště kontaktů, mazání dat):

Android4 - úložiště kontaktů

A znovu importovat vcard (aplikace Kontakty, „Exportovat/Importovat“)

A na závěr otázka - je mezi přítomnými někdo, kdo používá kontakty naplno, tak jak Android předpokládá?

Vše se týká Androidu 4 na telefonu Samsung Galaxy Nexus, ale princip bude na všech Androidech podobný.

12345
1339972980000

Kategorie

Informace

Kontakt

Sledujte také

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online