Wuwejův zápisník

Philip Zimbardo, Nikita D. Coulombová: Odpojený muž

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2017-12-12 18:54:24
Díky za detail. Nemůžu to komentovat, protože bych musel jít slovo od slova a nemám na to prostor. Úplně se míjíte (s knihou, s tím, jak jsem knihu pochopil, s mými zkušenostmi, s kontextem z dalších knih o krizi mužství).

Nejlepší bude, když si to přečtete.
vera
2017-12-12 18:42:10
Wu
2017-12-10 20:02:36
vera: no já tedy nevím, co na to říct.
Je to reakce na knihu? Takové zjednodušení jsem v ní neviděl.
Je to reakce na vybraný citát? V tom případě se omlouvám za zkreslující volbu - ale zase je třeba vždycky myslet, že několikařádkový citát nemůže nikdy postihnout poselství několikasetstránkové knihy.
Je to reakce na pseudovýzkumy odjinud? Rotyka, blufy, ano, to se občas stává - ale s touhle knihou to nesouvisí.

tribun: to je dobrá připomínka. Klukoviny (které by samozřejmě mohly dělat i holky) teď mají nepřiměřené následky. A napadá mě ještě jedna věc - s rostoucím pocitem nebezpečnosti světa pro ně také klesá prostor. Nechat dnes děti jen tak běhat po ulici zní tak nějak riskantně, že?
vera
2017-12-10 19:43:13
Tribun
2017-12-10 19:19:53
Napadá mě ještě jedna rovina problému - která se ovšem stejně tak týká i dívek - a to ztížená možnost experimentovat se světem, dělat chyby. Liberál by teď začal mluvit o paternalistickém státě a přeregulovanosti, ale to by mimo, problém není ve složitosti pravidel pro složitý svět, ale v neexistenci opuštění. V rámci boje proti korupci rapidně klesá možnost úřadů vyřešit nějakou nekázeň jen napomenutím, ale vždy musí následovat trest. V soukromé sféře je to podobné, dřív, když jste sousedovi chodili na jablka, tak vás vzal holí a doma fotr podruhé a bylo vyřešeno. Teď vás buď rovnou zastřelí, nebo na vás zavolá policii nebo se s vámi bude soudit. Všechno je zdlouhavé, komplikované a následky takové klukoviny, jako ukrást pár jablek, mohou být i fatální, když dojde na záznamy v různých registrech, exekuce etc.