Wuwejův zápisník

Zakaria Erzinclioglu: Forenzní metody vyšetřování

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2017-07-07 23:40:18
A. P.: po pravdě, starší řady jsou lepší, kvůli zápletkám. V novějších už je to občas opravdu úlet.
A. P.
2017-06-30 09:12:30
A. P.
2017-06-30 09:03:50
Tribun
2017-06-30 08:13:46
Mě NCIS přijde jako čistá propaganda, zlatý JAG. Protože na NCIS tady přišla řeč, tak jsem zkusil čerstvý díl, co tuhle dávali a děs běs, ani jsem to nedokoukal. Na druhou stranu chápu - a snad i lituji - scénáristy, protože co mají pořád vymýšlet, když toho musí vychrlit taková kvanta?
Wu
2017-06-29 22:51:24
Máte výborný přehled!
Já bohužel s NCIS dosud nepřišel do kontaktu (vůbec), ale po Vaší obhajobě o tom začínám uvažovat.

Co se týče charakterů, myslím ze v LV si na to dávají - především u šéfů - pozor, ať už tam mají mírně autistického broučkaře Gila Grissoma, "Morphea" Raye Langstona, nebo D.B. Russella. Ten je asi nejlepší, protože jeho běsnost pod normálností jen prosvítá :)
André Pulgar
2017-06-27 16:25:43
Ještě zpět k tomu moru TV seriálů.
Ještě radši než CSI LV mám ale NCIS (klasické s Leroy Jehtro Gibbsem). Sice to asi nepůsobí až tak vědecky, ale (i přes to, že i tam jsou samozřejmě nesmysly a občas je to nadsazené), tak:
1. je to přece jen reálnější ve vztahu k forenzním vědám (snad až na IT)
2. je to reálnější i vizuálně (v CSI LV mají v laborkách z nějakého důvodu pořád skoro tmu, v CSI NY zase podivné modrozelené šero, CSI Horacio zase ty přepísknuté plážové barvy)
3. laboratorní pracovníci jsou laboratorní pracovníci, ne že ještě k tomu běhají se služebníma bouchačkama, vykopávaj dveře a zatýkaj (nevím, proč v těch CSI vlastně mají ty detektivy-policisty, když to vypadá, že zmáknou všechno od analýzy DNA přes balistiku až po zatčení padoucha)
4. má to i svůj humor, zatímco CSI jsou až na řídké momenty dost "krutopřísné"
5. hlavní postavy jsou celkem zajímavě načrtnuté osobnosti (nejen Jethro, ale i Abby, Tony, McGee a ty holky). To v CSI je jen "broučkař" v LV (asi i jeden z důvodů, proč je to nejlepší) díky takovému svému trochu autismu. Mac z NYC je nijaký, ztráta manželky 11. září není na osobnost dost. No a Horacio z Miami, pokud se tomu dá říkat osobnost, tak akorát odpuzuje, což by asi nemělo.


Akorát teda nevím, co má Bellisario pořád s těma námořníkama.
Wu
2017-06-25 21:33:25
Tribun: věcné nepřesnosti či omyly likvidují důvěryhodnost (a tu zrovna u detektivky očekávám), takže pro mě by určitě byly lepší.

André Pulgar: Velmi mě těší, že nejsem jediný, koho Miami tak popuzuje! :) Je to úplně ukrutné. Jo a v Las Vegas jednou udělali nějaký propojený díl, kdy se případ posunul do Miami. Takže jsem trpěl i při LV :)
Něco jako sci-fi, ano. Ne že bych uměl rozkrýt, co se používá a co je jen teorie, ale když vidím ty jejich velkorysé rekonstrukce, tolik času, materiálu... tak tomu taky nemůžu věřit.
Ohledně znalců - viděl jsem to na vlastní oči. Chvílemi to vypadalo, že žalovaný je znalec.
André Pulgar
2017-06-23 15:26:34
Tribun
2017-06-23 12:41:57
Myslím, že ten "rám okolo spouště" se jmenuje lučík. Ale neberte mě za slovo. já jsem zbraňově akulturní (snad mi pan ministr odpustí).
André Pulgar
2017-06-23 11:31:18
André Pulgar
2017-06-23 11:29:51
Sice nejsem soudní lékař, ale mám tu k tomu asi tak nějak nejblíž, tak přidám pár komentářů.
Na CSI se také občas dívám, také na LV. Naopak nesnáším Miami, ale občas, když potřebuju kulisu, tak tam nic jiného není, a to si pak hrozně přeju, aby už nějaký padouch toho zrzavého z...a zabil, protože to je opravdu neuvěřitelný, co tam ten pseudoherec předvádí.

No ale zpět k tématu - ona skutečnost je bohužel daleko prostší. Ty seriály jsou něco jako sci-fi. Sice ne že by všechny ty teorie a poznatky byly špatné a nesmyslné, ale zejména v našich podmínkách to celé prostě vypadá úplně jinak. Občas tam jsou skutečně i faktické chyby, dost často tam staví případ na důkazu nebo teorii, která je sice ne nesprávná, ale má spustu "ale", takže by se dala snadno smést se stolu.

Pokud jde o Tribunovu námitku - ano a ještě hůř by na tom ty detektivky byly, kdyby kromě vědecké přesnosti měly být ještě reálné, tedy zohledňovat následující soudní proces. Protože to, co se děje u soudu, jakým způsobem zacházejí advokáti nebo soudci se soudními znalci (skoro by se dalo říct, že čím lepší znalec, tím horší zacházení), to je často fakt na odstřel. Daní za to nám pak jsou mediální hvězdy jako Kajínek, Kramný nebo ta sestra, co ji z vražd vysekal politický vliv bývalé ministryně MZd, která také jednou zazářila v TV, když tam říkala, že si myslí, že infikované klíště se pozná podle toho, že má červený zadeček ...
Tribun
2017-06-23 09:24:05
Otázka je, jestli by vědecky přesné detektivky nebyly čtenářsky nudné.