Wuwejův zápisník

Sam Keen: Žár v těle

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2016-07-01 11:44:53
Určitě, je to přelomová doba a nemáme, o co se opřít - kontinuita se trhá víc a víc. Jen málokteré z kulturních pravidel minulých staletí je použitelné v informačním a svobodném věku.
Někteří to řeší návratem ke kořenům, ale to není řešení, jen útěk.
A vedle toho jsou evoluční biologické zákonitosti, které zůstaly beze změn, a které musíme také zvládat / chápat / respektovat.
Všechno to hledání s tím souvisí.
S délkou života nevím, s tou si nikdo nemůžeme být jistí, jako příčinu vidím spíš informace, jinak ale souhlasím, je to souboj koncepcí a rozhodnuto není ani v nejmenším.
sax
2016-06-27 23:24:17
Wu
2016-06-27 22:19:21
Fíla: myslím si, že je to součást dozrávání, záležitost věku a životních zkušeností. Jestli se nepletu, jsi tak o deset, možná patnáct let mladší - bylo by naopak divné, kdybys tohle téma řešil. S rostoucí zásobou toho, co člověk zažil, začíná cítit potřebu se někde chovat jinak než dosud, začíná vidět hry, které hrával (http://blog.wuwej.net/2014/04/24/eric-berne-jak-si-lide-hraji.html), vnucené vzory, a začíná mu spousta věcí být jedno (společenské tlaky, nevyslovená očekávání). Změna hodnot - a to, jak být skutečným chlapem, s tím souvisí.
O specificky mých důvodech si můžeme popovídat po mailu.
Ohledně přechodových rituálů, nemyslím si, že vymizely, pořád zůstávají, takové ty základní - zkoušky, maturita, řidičák, svatba (a její příprava), narození dítěte, ... Ani nepociťuju jejich nedostatek. Vidím ale že, pokud žiju ve velkém městě, chybí takové ty cyklické rituály a slavnosti, které se každoročně opakují. Člověk si je musí vytvářet sám, což je náročné, v tradičním uspořádání byly jaksi "out of the box" :)
Zbytek otázek - falešný optimismus a upřímné zoufalství atd. - nemá smysl rozebírat, jsou to názvy kapitol nebo citáty vytržené z kontextu (jakkoliv se v nich snažím zachytit to podstatné,je to zákonitě zdeformované, jednak mnou a mým vnímáním toho, co je důležité, jednak redukcí rozsahu), k jejich posouzení by sis to musel přečíst celé.

sax: to jste vystihl přesně, že nám dějinnost znemožňuje něčeho takového dosáhnout.
Když se ponořím do svého vnímání, vidím navíc rozpor - chci to a zároveň nechci. Cítím potřebu, ano, emoční důvody - ale také cítím (i vím), že mám i potřeby opačné.
Někam patřit je pěkné - ale patřit sobě také.
A teď co s tím... :)
sax
2016-06-27 13:43:28
F_
2016-06-26 09:10:54