Wuwejův zápisník

O sršních

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2015-10-19 22:16:51
Sice bych nedokázal vyjádřit, co všechno by bylo třeba ověřit a prověřit, ale rozhodně mě zdroj informací zajímá :)
Ale první letmý pokus o dohledání se mi nezdařil.
André Pulgar
2015-10-17 19:43:48
Tribun
2015-10-05 08:56:25
Bohužel ne. Je to vzpomínka typu mám to v hlavě, ale netuším, kde se to tam vzalo.
Wu
2015-10-05 00:42:33
Aha, další věc, co se k nám vrací...
Nemáš k tomu nějaké podrobnosti, odkaz?
Tribun
2015-10-03 12:24:56
Podle toho, co jsem četl, tak problémem není v samotném jedu, ale v příměsích, které se do něj dostávají z okolního znečištěného prostředí. Tedy vlastně také jedy, ale antropogenní.
Wu
2015-10-03 00:26:48
Ano, odvážný, někdo by řekl blbý :). Ale zatím v pohodě.
Ovšem Tvůj zážitek je síla.
To s tím jedem platí, pokud je to pravda, jen pro nealergiky. Jenže jak se dozvíš, jestli nejsi alergická na sršní jed, aniž bys dostala žihadlo? Ach jo... :)
bb
2015-10-01 16:18:58
Tyjo, jsi odvážný mládenec, Wu :-)
Přidám pár vlastních - naštěstí jen odpozorovaných zkušeností.
Co bych ze zmiňovaného článku rozhodně odkývala, je jejich mírumilovná zvědavost. Oni moc nepruděj, jdou si svou cestou. Blbý je, když zrovna tou samou jako ty. :-)
Velice často s nimi sdílíme náš tábor, takže těch okamžiků setkání je vcelku dost. Jednou jsme je likvidovali, protože byli přímo v objektu /a to se smí/. Letos měli hnízdo na poloostrově, takže hubení zakázáno. Problém byl v tom, že při své pověstné zvědavosti konali intenzivní návštěvy našich chatek. Zejména večer. Narozdíl od vos totiž žijí velmi čilým nočním životem a světlo je láká.
Co se bolestivosti tejčí, vím, že kamarádka na jednoho loni šlápla. Dostala žihadlo do chodidla. Vyprávěla že ještě i po několika měsících při došlapu cítila mírné brnění až ke koleni.
Nu a nejhrůzyplnější historka na konec. Byli jsme na jakési fotoakci s kamarády v kempu. Jeden z nich šel štípat dřevo na oheň, sekl polínko na špalku, že kterého vyletěl hodně nakrknutej sršeň a rovnou mu jednu střelil do levého předloktí. Kamarád se dušoval, že alergik není, a že to ani moc nebolí. Nicméně stejně jsme ho donutili, aby schroustal jeden Zyrtec preventivně. Chvíli nic, pak povídá, že se cítí takovej trochu malátnej. Druhý kamarád, silný alergik se rozhodl, že na nic nebudeme čekat a vyrážíme do nemocnice ...... No, jeli jsme docela tryskem a cestou nám dotyčný začal v autě kolabovat. Když jsme vystupovali z auta na parkovišti u nemocnice, sotva stál na nohou, takže já jsem podpírala toho bezmála dvoumetrovýho chlapa, kterej na mě přepadával. Tak jsme se nějak dovlekli na příjem. Řekla jsem sestřičce o co jde a ta ho spolu se mnou odtáhla dovnitř. Tam ho uložili, mě vyhodili a pak už jsem jen viděla jak kolem kmitají doktoři a sestry tam a zpátky se vším možným .....
Nu, zkrátím to. Pobyl si v nemocnici cca 4 dny. Diagnóza: afylaktický šok. Prudký pokles tlaku zejména. A to tak, že, dle tvrzení ošetřujícího lékaře, kdybychom přijeli o pět minut později, tak by pravděpodobně nepřežil....
Nu, tož tak.... Od té doby jsem trochu vybubákovaná kdykoli okolo mě něco zabziká :-)
Wu
2015-09-30 23:45:53
Tribun: dokud si hleděla svého, nebál jsem se, ale zabalil jsem to rychle, o tom nepochybuj :)

vera: nenechám, tam být nemůže, je to terasa. Ano, naroste, viděl jsem jednou jako dítě na půdě chalupy hnízdo a to bylo snad metrové. Obrovské. Bylo to v zimě, takže mimo provoz - a i tak z něj šla hrůza.

André Pulgar: taky jsem podobný případ slyšel, proto jsem se snažil dohledat zdroje a nějak ty informace ověřit. Pořád to s tím jedem beru s rezervou.
Je ale fakt, že jednou jsem si při lezení po stromě na sršeň klekl a ucítíl na koleni bodnutí - a nebylo z toho skoro nic. Jenže kdo ví, jestli mě spíš nekousla, to taky umí dost dobře...
Mulčování - zápach prakticky žádný, navrchu je to suché. Dokud se vrstva nenaruší nebo neobrátí, tak dobré.
André Pulgar
2015-09-30 09:47:23
vera
2015-09-30 09:35:46
Tribun
2015-09-29 12:43:18
Pamětliv rčení, že hřbitovy jsou plné blbých hrdinů, bych vzal nohy na ramena a ne foťák d ruky.