Wuwejův zápisník

Jack Kerouac: Dharmoví tuláci

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2014-01-27 13:17:16
Václav: taky mi ten jeho odjezd lodí utkvěl, už při prvním přečtení. Aby ne, scéna s házením zpátky na břeh je dost výrazná :).
Václav
2014-01-23 21:04:05
Wu
2014-01-23 00:33:42
jm: to jo, Dharmoví tuláci po dvaceti letech by museli být fascinující.
Ale jistou možnost máme - podívat se co teď dělá Gary Snyder: http://www.pwf.cz/archivy/texty/rozhovory/rozhovor-s-garym-snyderem_2220.html
Poznámka na okraj je dobrá, u tuláctví určitě. Ale univerzální asi nebude. U knihy je důležitější obsah než okolnosti vzniku nebo výjimečnost autora, myslím.

André Pulgar: to máte pravdu, nemůže, jak vyrůstání, tak vůbec existence v jiném prostředí by vedla k jiné podobě učení, rituálů, zvyků... Ale třeba (určitě) k tomu časem dojde.
Nevím jestli od půlky, ale konec rozhodně vybočuje, práce požární hlídky je příliš idealizovaná a stylizovaná do nalezení vyrovnanosti - a přitom mnohem méně podrobná, méně propracovaná.
André Pulgar
2014-01-22 14:37:21
Dobrý den,
ono s budhismem na západě je to vždycky problém. Prostě jsme vyrostli v jiném prostředí než malí budhisti a proto to (aspoň myslím) nikdy nemůže být to úplně pravé.

Jinak s Kerouacem mám trochu problém, a to s délkou. Jak v Na cestě, tak v Dharmovích tulácích mi připadalo, že se rozepsal, pak nějak ztratil nit a v druhé půlce už dokola mlátil slámu z té první půlky. Ale nevím, četl jsem to někdy ve dvaceti, možná bych to dnes viděl jinak.
jm
2014-01-21 09:31:28
Pěkný článek.

Moje poznámka na okraj: poučení z toho je možná spíš než v promluvě gurua o rovinu výš: i v tuláctví (jako v čemkoliv jiném) někdo má nápady a disciplínu a udělá z toho něco pro sebe (a i pro jiné - pro čtenáře) a někdo ne.

Osobně mi připadá menší rozdíl mezi tulákem a kancelářskou krysou než mezi tulákem, který se jen toulal, a tulákem, který o tom pilně sepsal román, se kterým se proslavil.

Kdyby tehdy pracovala ve Státech nějaká americká paní Třeštíková, tak by třeba natočila v r. 1976 dokument Dharmoví tuláci po dvaceti letech - to by bylo teprve poučné!