Wuwejův zápisník

David Deida: Cesta pravého muže

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2016-02-22 20:29:32
Takovým tyhle knihy nejsou určené a oni je nejspíš také nečtou.
Jinak k tomu není co dodat (doufám, že si opravdu nemyslíte, že to jsou rádoby inteligentní a pseudofilozofické bláboly).
Romana
2016-02-22 09:01:56
Wu
2014-12-15 23:37:58
Adél: Jsem rád, že článek pomohl, a ano, myslím si, že se mu bude líbit.
Adél
2014-12-13 20:32:25
Wu
2013-04-10 23:35:48
:) Ano, bezpochyby velmi úspěšná, to mohu potvrdit.
sthsth
2013-04-10 00:38:06
mile damy - prec jen, nekolik slov na zaver....
ne, ne, ja neplacu, ani nejsem nestastna ! Mam zivot bajecne vyreseny, dokonalou rovnovahu mezi rodinou, praci a idealniho muze, ktery je tez velmi stastny. Hodne lidi si dokonce mysli, ze jsem uspesna v zamestnani (ze ano Wu? ;-)]. Priznavam se fialko, necetla jsem knihu Daida, jen odkaz na ni v dile Sheryl Sandbergove
http://www.dokoran.cz/index.php?Lean_In._Oprete_se_do_toho.&p=book.php&id=694, ktere ted vychazi i cesky v nakladatelstvi Dokoran. Ona prave upozornuje na sitovi stereotypu, ktere oviji a dusi kazdou zenu jdouci za svym poslanim. Jak pevna pavouci sit ! Ovsem kdyz jsme u tech pavouku, tam samicka po spareni samecka sezere, dokonce nekteri samecci ji dobrovolne skacou do ustni dutiny. Samicka takovemu hodnemu sezranemu pavoucimu tatinkovi pak vyprodukuje vice vajicek. A tak tam pani Sheryl s povzdecheme cituje Daidu, jako priklad nepochopeni zenskych tuzeb.
jeste jednou, omluva za ostra slova, ale obcas je treba internet nacechrat.Ja to tak nemyslela, mily pane Wu. Ale rozzlobil jste se, to se musi nechat !!
Ale jiz jsem potichu, jak mys.
Prala bych jen vsem zenam, aby byly tak spokojene jako ja, proto drzim palce krehkemu nesmelemu ceskemu feminismu, preopatrne rasicimu ve skrytu kulturniho vetvovi !
fialka
2013-04-09 21:39:55
vera
2013-04-09 16:51:50
jm
2013-04-09 09:39:05
sthsth: Je pravda, že striktně z těch ukázek u Mr. Wu Vám těžko oponovat:-) Beru to podle toho, co si pod tím představuju já dle svého života; takže místo "nakupování" já si tam třeba vkládám "střílení", co baví mou ženu, apod.:-)

Ale i v tom textu samotném on aspoň uznává ženám realizaci nejen s rodinou, ale i s přáteli, což v sobě už v praxi je veliká hodnota, když má žena svůj okruh přátel, se kterými podniká, co ji baví. (Stejně velká hodnota je to i pro muže samozřejmě).
sthsth
2013-04-09 01:01:03
Wu
2013-04-09 00:09:20
Tribun: asi jen rozdíl v definici pojmů, co? :)

jm: díky, myslím že to vidíš přesně. Kniha opravdu je návodná, je to příručka a co kapitola, to jedna rada. A mužům radí, že cesta popírání sebe sama není dobrá pro ně ani pro ženy.

vera: a upozornění, že každý má nějakou podstatu, a že není zdrávo se ji vzdávat. A ano, jde o skutečné chlapy (v dobrém smyslu).
Wu
2013-04-09 00:01:40
sth: vidíte tam to, co vidět chcete, nástroj podpory útlaku žen a upírání jejich seberealizace. Což tahle kniha rozhodně není. Citovaný úryvek vás svádí k interpretaci, že Deida chce vrátit ženu k dětem a muže poslat do světa, a do jisté míry to chápu - krátká citace bez kontextu celé knihy ve spojení s tím, že situaci u nás vidíte jako špatnou.
(Tu mimochodem posoudit neumím, nemám na to dost informací a žádné příklady utlačovaných žen ze svého okolí.)

Deida mi nepřipadá reakce na feminismus, ale reakce na reakci na feminismus.

On bojovný feminismus vede ke dvěma důsledkům - řadě žen nevyhovuje, protože se cítí být ženami, mají blízko k vztahům, péči, potřebu lásky a sounáležitosti, a nechtějí být - co já vím - třeba manažerkami. A řada mužů se ve snaze vycházet vstříc, dávat ženě plnou kontrolu nad společným konáním, podrobuje, zjemňuje, a ztrácí tím její úctu. Oba dva pak vzájemné rozdíly snižují (ta zmíněná polarita), což má dopad i do jejich vztahu. Deida říká mužům, jak ženu respektovat, jak jí pomáhat být sama sebou, ale také jak nepotlačovat sebe samého. Jím zmiňovaná mužská podstata a ženská podstata je snadno vysvětlitelná různým hormonálním naladěním, a ačkoliv se nedá redukovat jen na lásku versus práci (nebo Mars a Venuši, nebo Lovce a Strážkyni ohně, atd.), jsou tyhle symboly celkem užitečné.

Tady se ale s bojem za feminismus lámete do otevřených dveří; nemyslím si, že by kdokoliv z komentátorů, a věřím že ani naprostá většina čtenářů, své ženy či partnerky nepodporoval nebo jim bránil v seberealizaci, ať už je jakákoliv.
fialka
2013-04-08 22:33:41
fialka
2013-04-08 20:48:40
vera
2013-04-08 19:56:11
jm
2013-04-08 09:22:11
Myslím, žes tu knihu velice pěkně představil.

Já bych se na to díval tak, že je to kniha návodná. A u návodné knihy bych soudil dle výsledku, jestli toho mužského čtenáře posune dobrým směrem; méně už podle toho, jestli každá věta obstojí přísné kritice.

Podle toho, co o tom píšeš, tak si nemyslím, že by to vedlo ke škodě žen, když se mužský čtenář tím zkusí řídit. Já z toho chápu jednak to, že i muž by měl občas něco doma rozhodnout podle svého - což si myslím, že žena spíš přivítá, když nebude muset všechno řešit sama. Podobně tam vidím tu výzvu dát ženě svobodu (což neznamená dovolit, ale hlavně umožnit = postarat se o děti), aby měla čas opravdu jen pro sebe a vyzkoušela si, co jí těší.
Tribun
2013-04-08 08:26:56
No vidíš, já na tvém místě bych to řekl přesně naopak: vytrácí se duchovno a zůstává duch. V ideálním případě zdravý duch, vlastní bratr zdravého těla.
sthsth
2013-04-08 04:13:10
pane Wu,
vidim,ze jste se rozcilil, tak to bylo na oplatku.
Ovsemze reaguji na to, co jste napsal a vynal z knihy:

„Přestože jste se ženou dvě rovnoprávné bystosti, jste zároveň také velmi odlišní. Pokud má vaše žena ženskou sexuální podstatu, bude cítit naplnění v proudu lásky. Může mít potíže v zaměstnání, ale pokud bude jejím životem proudit láska - s dětmi, přáteli a s vámi - pak bude mít pocit naplnění.
Vy však ne. Máte-li mužskou sexuální podstatu, pak vás žena a děti můžou přesvědčovat o své lásce ve dne v noci, a přesto se nebudete cítit dobře, pokud budete mít potíže v zaměstnání nebo se vám nebude dařit plnit vaše poslání. nebudete mít ani chuť na žádné důvěrnosti se ženou, dokud se situace v zaměstnání zase nezlepší.“ (Str. 192)

Opet a razantne protestuji proti tomu, aby odlisnosti mezi zenou a muzem byly interpretovany timto zpusobem ! Zene necht staci laska,vztahy a cokolada, muz musi byt naplnen jinak ! On musi plnit jakesi poslani, kdezto zene , ehm, ten shopping a cokolada a obcasna roztrzita pozrnost manzela (kdyz zrovna neresi nic veleduleziteho v praci]. To ze na pocatku mluvi o rovnopravnosti smysl dale receneho nemeni...
Domnivam se , mily Wu, ze dost dobre dokazu porozumet textu, logicky je vyklad toho urovky jasny...
Pokud tedy mi napr. mam pocit, ze bych v zivote mela docilit i neco jineho nez jen vychovat deti, jsem tedy nejaka "divna" zena (zvlast kdyz jsem pred chvili sklepala snih ze sneznic a pusku medvedobijku postavila do kouta]?
A Zeman s tim VELMI souvisi, ze si dovolil rict co rekl, a presto ho mnoho zen volilo. Kdepak, nasi spolecnosti velmi chybi skutecny feminismus. Zeny prilis akceptuji svou podrizenost dosud... i reakce Fialky je takova, no, fialkova..nezda se ji to,ale neodvazuje se moc protestovat. vzdyt u nas stale plati feminismus za nadavku !!
Vzdyt co je emancipace jineho nez touha jit za hlasem sveho nitra, neco dokazat,nestravit zivot u plotny obskakovanim manzela.Podivejte se na Pussy Riot ! v Rusku je utlak zen jeste daleko horsi. Mlade nadherne svobodne zenske liske bytosti proto zaspsklemu patriarchalnimu ortodoxnimu kleru. A obraceji se k Bohorodicce, pramati, ktera do krestanstvi prostoupila z pradavnych jinych kultu....

tantra, polarita, jing a jang atd. prilis vagni terminy, s tim na mne nechodte, to se opravdu analyzovat neda.
Ano, jsme jen stale vic prekvapena, jak spatna je u nas situace, jak malo se zeny vzpiraji utlaku, toleruji domaci nasili atd.. Mimochodem, ze tento Daida je nepovedenou reakci na nekdy skutecne az extremni feminismus je na Zapade dost zname..
Wu
2013-04-08 01:13:41
fialka: díky za doplnění, ano, přesně tak kniha vyznívá.
(a kostatování, že emancipace rozdíly spíš stírá než zvýrazňuje je trefné)
Wu
2013-04-08 01:10:51
Tribun: já postupně z té spousty duchovních směrů identifikuji věci, které mají univerzální platnost, rady jak žít, co dělat a co nedělat. A jak postupně odpadá metafyzický balast, zjišťuji, že se mé chápání "duchovna" posouvá někam mezi duševní zralost a univerzální moudrost. Čímž se duch z duchovna poněkud vytrácí :).
Wu
2013-04-08 01:04:34
sthsth: použiji Vaše velmi inspirativní formulace, myslím že mým suchým komentářům dodají potřebnou šťávu... Tedy:

No ne, co je tohle za blábol?
Na knihu nereagujete vůbec, a na to, co jsem já o knize napsal, jen stěží. Kde je řeč o seberealizaci, kde je řeč o tom, že ženě stačí čokoláda a nakupování? Kde zaznělo, že nemá nést zodpovědnost? A z čeho proboha vyvozujete, že snad doporučuje aby žena zapomněla na své touhy, přání a sny o úspěchu?
Tak slabé porozumění psanému textu, to jste mě tedy zklamala, paní sth!

Mno, a teď vážně - vůbec nemluvíte o knize, ale o něčem, co si pod takovýmito knihami představujete, bojujete proti projekci mužského šovinismu. Ten ovšem v Deidově knize není ani náhodou. Deida vychází z tantry a mluví o polaritě, o vnímání, myšlení a hodnotách, které jsou bližší ženám a které jsou bližší mužům. O tom, jak tomu porozumět. Odívá to do vznešeného hávu duchovna, ale cíl - dosáhnout seberealizace - tam rozhodně je. Nikomu nic nenařizuje. Upozorňuje ale, že polarita existuje, že je důležitá pro život i pro vztah, a že její potlačování vede do slepé uličky.

Úsměvné je, jak svou reakcí onu polaritu potvrzujetem, jak se ukazuje celostní způsob myšlení, bližší ženám. Probíráte celé téma, přelévá se vám do něj zmíněná projekce, přimícháte Zemana, který s článkem nesouvisí ani za mák (ale s tématem vztahů ano), dáváte příklady ze svého okolí, vše najednou. Článek byl jen odrazový můstek.
Nu a já to pěkně z druhého pólu, mužsky, zanalyzuju, vysvětlím vám co je špatně, čímž prohloubím odpor a tak pěkně dokola. V partnerském vztahu je to typický stereotyp nepochopení, to naštěstí :) není náš případ.
fialka
2013-04-08 00:16:44
sthsth: Spíš než o rovnoprávnost jde Deidovi o rovnocennost muže a ženy, a to je to, co pořád v současné době chybí. Jestli jim více vyhovují obrácené role, kdy muži vytvářejí zázemí pro kariéru ženy, není Deida proti (ale většinová společnost řekne, že ženská se má starat především o děti a ten chlap že je bačkora. Muž nestarající se o děti je přijímán kladněji - jak má platit alimenty, když chudák nemá z čeho - zatímco ženská si nemá nechat udělat děti od nezodpovědného chlapa atd.). Dnešní ženy jsou líné a rozmazlené a může za to ta emancipace (pro jistotu - tohle určitě není můj názor).
V té knize se snad netvrdí, že ženám má stačit láska a čokoláda, ale že žena bez citového vztahu (k čemukoliv) a něčeho, co si může vychutnat sama (což symbolizuje ta čokoláda) nebude spokojená. Především je to kniha pro muže, je psána tak, aby byla pro ně srozumitelná. Ta pro ženy by zřejmě byla psaná jinak. Deida vychází z principu, že jin a jang se vzájemně doplňují, jeden nemůže existovat bez druhého a musí se od sebe lišit. (Myslím, že emancipace rozdíly spíš stírá než zvýrazňuje.)
Pokud jde o naše přání a sny - pohřbíváme si je samy, právě tou každodenní péčí a věčným odsouváním toho, co vlastně chceme samy pro sebe. Tohle nejde vysvětlit v jednom odstavci.
Mně konkrétně nijak nepomůže rovnost ve smyslu, že oba budeme stejně pracovat, když manžel je workoholik a mě by jeho pracovní nasazení sedřelo. Ale pomohly mi některé názory z podobných knih, ať už přetlumočené jako moje přání, nebo mi jenom pomohly vidět věci z jiného hlediska. Možná teď použiju špatné přirovnání, ale je to stejné jako s kartami. Princip tarotových karet je u všech balíčků stejný, ovšem některé obrázky se mi nelíbí a jiné doslova mluví samy, a ten rozdíl se nedá logicky pochopit. A někdo tarot neskousne vůbec.
Tribun
2013-04-07 13:35:15
Nechci to rovnou odsoudit jako bláboly, tak řeknu, že jsem vůči takovým knihám skeptický. Nemám nic proti mužské spiritualitě, vadí mi spiritualita - či spíše spiritualismus - obecně. Nemohu se zbavit dojmu, že to je přístup ve stylu když si nevím se životem rady, zracionalizuji si to jako duchovní hlubinu, abych sám se sebou vydržel. Ale třeba je to jen o tom natrefit na ten správný text.
sthsth
2013-04-07 05:29:07
sthsth
2013-04-07 02:51:58