Wuwejův zápisník

Jerome Klapka Jerome: Poutníkův deník / Lenochovy myšlenky

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2012-02-03 00:09:26
Asi máš pravdu, taky si něco takového vybavuji. Ale možná že ten jeho přítel B. tam jel kvůli hrám. Hm, kdybych jen nebyl líný zvednout se ze židle a dojít se podívat... :)
jm
2012-02-01 13:30:37
Wu
2012-01-31 22:56:56
To je dobře, že ho sem dáváš, matně jsem si pamatoval, že jsi o tom psal, ale článek jsem nehledal.
Já jsem u Poutníkova deníku přemýšlel, jsetli bych takovou cestu vážil zrovna kvůli pašijovým hrám.
jm
2012-01-31 09:35:35
Jednak si drze dám odkaz na svůj článek o tomtéž.

A jednak bych doplnil, že hlavní dojem z toho Poutníkova deníku jsem měl blízký svému dojmu současnému, tj. že to byla nějaká první generace v městských povoláních, která se domohla takového blahobytu, že si mohli dovolit jezdit po Evropě jen tak o dovolené a jen tak bez zvláštního důvodu.

Nejvíc mě na tom trklo to okouzlení moderními turistickými službami (byť současně pořád měli spoustu pindů, že něco je jinde jinak než v Londýně).

Ohledně těch vlaků je otázka, jestli plně doceníme, co to znamenalo. Teprve nedávno jsem třeba četl, že až někdy koncem 19. století se sjednotil čas do časových pásem a že do té doby byl čas jiný o pár minut v každém městě. Nedovedu si vůbec představit v takovém systému hledat v jízdním řádu.