Wuwejův zápisník

Paul Roland: Nacisté a okultismus

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2011-08-29 14:31:02
HC: myslím si, že skutečně, nefalšovaně zlých lidí je málo.

Mnohem horší je zlo, vznikající jaksi mimochodem. Ve jménu "dobré" věci. Tehdy, kdy se nedomýšlí důsledky, kdy se neuvažuje ve všech souvislostech, kdy se na ně nedbá. Kdy doktrína, které se věří, upírá někomu jinému základní lidská práva. Příkladů by byla spousta, v historii i současnosti. Rasismus, antisemitismus, svaté války.
A přinášet utrpení ve jménu budoucího dobra je totéž na druhou - nejen že neví, zda je pravda to čemu věří, neví navíc ani jak se budoucnost vyvine. To se ví vždycky až zpětně...
Jm
2011-08-27 21:32:43
Mysĺm, že nacisté si o sobě nemysleli, že jsou zlí. Počítám, že měl pocit, že se brání proti postupujícímu bolševismu. A do toho německý pocit nadřazenosti, kterému se oni vždycky těžko brání. Obojí není pro ně omluvou, ale je to pochopitelné, protože pro obojí existovaly důvody.

Sám Adolf asi hodně nenáviděl sám sebe.
HC
2011-08-24 16:30:13
Zamysleli jste se někdy nad tím, zda jsou lidé jako Hitler zlí?

Na první pohled blbá otázka.

Ovšem co když chtějí dosáhnout zlepšení života pro budoucí generace a proto jsou ochotni nechat v současnosti miliony trpět?

Obdobné tendence vnímám i u některých současných politiků. Jak by se asi chovali, kdyby dostali do rukou stejnou moc jako Hitler?

Pochopitelně zde uvažuji obecně, důsledky činů hovoří samy za sebe.