Wuwejův zápisník

Peter D. Schiff a Andrew J. Schiff: Ekonomické bajky (pro studované i laiky)

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2015-05-30 00:51:49
Pěkný blog!
(jen tempo zveřejňování by chtělo zmírnit :))
Jan Hofírek
2015-05-28 12:04:41
Napsal jsem na ni recenzi na blogu
Alvarado
2015-05-28 04:41:04
Wu
2011-11-07 23:46:01
S fyzikálními principy bych tak úplně nesouhlasil, ale že je přesná a výstižná, o tom není pochyb :).
jirka novak
2011-11-05 12:10:29
Wu
2011-06-23 11:02:10
jm: máš pravdu, vzpomínal jsem si, kde jsem o Keynesovi četl - u Tomáše Sedláčka. A tam píše přesně tohle, že v krizi se má půjčovat, ale v blahobytu šetřit, vyrovnávat výkyvy.
http://blog.wuwej.net/2010/08/16/tomas-sedlacek-ekonomie-dobra-a-zla.html


jm
2011-06-22 19:17:48
Makroekonomie (počítám, že tu ta knížka asi kritizuje) mi - jakožto laikovi - taky připadá divná. Na druhou stranu mi připadá - úplně stejně mlhavě a nejistě - že ten náš aktuální relativní blahobyt souvisí (nějak... :-) ) s tím, že poslední století se politika dělá podle též dle ekonomických doporučení.


Například si myslím, že protože se na školách přemýšlelo o mezinárodním obchodu, že prakticky v celé Evropě se zrušila cla (a dokonce i řada jiných omezení obchodu). Ve srovnání s předchozím stavem po celá staletí mi to připadá jako fantastický experiment. Dá se jistě o něm mluvit cynicky a ukazovat jen nevýhody, ale já nemůžu pominout, že to je příklad pozitivní akce, která byla navíc inteligentní a i ve výsledku přínosná.


Už jsem to tu možná psal: pokud jde o toho Keynese, jak se o něm teď v krizi mluvilo. Ne, že bych si přímo přečetl něco od něj, nejsem až takový extrémista. Ale díval jsem se na nějaký výcuc (už fakt nevim, jestli na wiki), a tam se mi zdálo, že on jistě byl radikální inženýr - ale nejsem si jistý, jestli to byl až takový slepý zastánce utrácení na dluh, jak se často prezentuje.

On psal v době, kdy státní transfery byly násobně menší než dnes. A ty růsty a poklesy v ekonomice prostě byly a my si těžko představíme opravdu živě, co to představalo pro praktický život. Dneska už samotný fakt, že půl HDP utrácí stabilním proudem stát, případně prostřednictvím úředníků, důchodců, nemocných a nezaměstaných, tak musí změnit strašně ekonomiku.

Druhá věc je, že mám dojem, že ten Keynes nepropagoval zadlužování až do bankrotu. Já jsem to vždy chápal tak, že on považoval za škodlivé příliš silné výkyvy v cyklu a říkal, že v recesi má vláda si půjčit a povzbudit, ale že v konjunktuře to má vláda zase přibrzdit (což si vysvětluju, že by měla snížit výdaje, zvýšit daně a dluhy poplatit). Tu druhou půlku ale nikdy nikdo neudělá.
Wu
2011-06-21 01:08:26
To je na ekonomii fakt děsivé - že je to samá nepodložená spekulace.

Jasně, předpokladů je tam spousta, bez toho se žádné podobenství neobejde, ale je to zjednodušení v zájmu srozumitelnosti. Četl jsi? Jestli ne, určitě zkus, vystihl jsi to přesně. Kandidát na povinnou školní četbu.

(Opraveno, díky za upozornění.)
Tribun
2011-06-20 17:22:11
Ekonomie je jako náboženství - každá funguje podle svého proroka.

Celé je to od začátku postavené na jednom nevyřčeném, ale fundamentálním předpokladu: všichni muži jsou zdraví a schopní chytat ryby. A takový předpokladů je víc, jako že lze přežít jeden den bez jídla, žádný z mužů neprohlásil ryby za své vlastnictví, nikdo nespekuluje na pokles úlovku, mezi muži neexistují emocionální vazby atd. atp.

Ale přesto si myslím, že jsi právě dočetl žhavého kandidáta na povinnou školní četbu.

P.S. Oprav si překlep "dobrÝ myšlenka".