Wuwejův zápisník

Fedora - úvod, repozitáře, NTFS

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2010-09-02 23:15:33
Díky, VirtualBox vyzkouším. Obejde se bez hardwarové podpory v procesoru?
(KVM ne, takže to až s příštím počítačem)
Tomáš Pecina
2010-09-02 10:10:29
>Zaujala mě virtualizace - jaký software pro ni používáte?

Na desktopu jednoznačně VirtualBox, na serveru jsem nakonec sáhl po klasice KVM.
Wu
2010-08-27 23:46:55
Tribun: update - zdá se, že jsem našel vážného kandidáta http://www.mucommander.com/index.php
Wu
2010-08-27 23:31:23
Tribun: mc je vynikající, ale přece jen je hodně vzdálený vzhledem i chováním. Zatím mi nejvíc vyhovuje Gnome Commander, ale 1) neumí vstupovat do archivů 2) nezvládá přebírat asociace typů souborů od gnome.
ACDSee jsem pod wine nezkoušel, ale rozchodil jsem pod ním i hru Sacred, takže myslím, že by to bylo schůdné.
Distribuci mi svorně všichni doporučují jednu - Ubuntu. Jednoduchá a updaty zaručené po pět let. Jenže já už RedHat / Fedoru zkoušel tolikrát, že se mi nechtělo vrhat se do neprobádaných vod. Ale nevím, jestli mě nutnost Fedoru každý rok upgradovat nepřestane brzo bavit.

Wenca: vypadá to zajímavě, ale chybí mi na té stránce podrobnější rozpis co všechno dělá a jak. Osobně bych si to potřeboval customizovat, kupříkladu google aplikace nebo skype nepoužívám.
wenca
2010-08-27 18:02:51
pro fedoru je dobrej easylife - http://easylifeproject.org/
Tribun
2010-08-27 08:30:19
Ano jde hlavně o to, že už mám celkem obsáhlou databázi od ACDSee se zařazenými fotkami a nerad bych ji vytvářel znova (ACDSee by měl ovšem údajně chodit v pohodě pod wine). Ovšem jako největší problém s přechodem na linux vidím otázku: Kterou distribuci si vybrat?

Jinak býval v linuxu jistý Might Commander (mc), ten by Salamandra nahradit mohl.
Wu
2010-08-26 23:49:11
Tribun: USB je vyřešené, to je v pohodě, vlastně všechno se dost zlepšilo. ACDSee nevím, ale dobrou alternativu k IrfanView a k ServantSalamanderu postrádám zase já. To co mám je přijatelné, ale neblíží se ani zdaleka.
Wu
2010-08-26 23:47:10
Tomáš Pecina: Díky, první měsíc byl každodenní zápas :).

su -, to už jsem někde zahlédl, ale zase to odplulo, budu si to pamatovat.

gvfs? Hm, ale asi to nedělá defaultně, protože ty disky se mi nikde neobjevily, dokud jsem je nepřipojil ručně... Aha! Máte pravdu, on je ten disk pod ikonou Počítač na ploše (a doubleclickem - a zadáním hesla roota - se připojí). No jo. Já mám na tyhle intuitivní věci pro běžné uživatele selektivní slepotu :)

On ten nárazový přechod tak úplně nárazový není, jak jsem psal, už jsem to zkoušel dvakrát, a dlouhodobě právě kvůli potenciálnímu přechodu používám multiplatformní programy (Firefox, Gimp, Filezilla, Thunderbird atd.). Za ten více než měsíc apůl jsem do windows nenastartoval ani jednou, nechybějí.
Zaujala mě virtualizace - jaký software pro ni používáte?


Tribun
2010-08-26 09:03:50
Když jsem naposledy s linuxem experimentoval, tak nebyl na domácí desktop ještě dost vyspělý, respektive chyběly aplikace a takové maličkosti, jako automatické připojování USB zařízení. Jak to je teď nevím, už to snad bude lepší, ale stejně nevím, jestli bych do toho šel. Minimálně do té doby, než bude ACDSee nebo ten 3G krám od Kyslíků pro linux, zůstanu u Windows. Osobně s nimi mám celkem dobré zkušenosti.
Tomáš Pecina
2010-08-26 00:34:03
Blahopřeji, Wu; nějaké poznámky:

- Nepoužívejte "su", ale "su -". Samotné "su" bude mít nezamýšlené důsledky, např. vám mohou zůstat nepřístupné mnohé příkazy, které jsou uložené v /sbin a běžný uživatel je proto nemá v cestě. "su -" vám vytvoří "správné" prostředí pro roota.

- Na manuální připojování NTFS oddílů jste se mohl vykašlat, to za vás komfortněji a lépe udělá GNOME (gvfs, nebo jak se to jmenuje).

Jinak si myslím, že tento nárazový přechod není úplně dobrá varianta, může se stát, že za pár týdnů Linux opustíte. Daleko lepší je provozovat po určitou dobu dva stroje současně a přepínat mezi nimi konsoli (tj. display, kbd a myš). S Linuxem se tak naučíte pracovat a nakonec si windowsy budete spouštět jen příležitostně a virtualisované. U mě tento přechodný stav trval od léta 2005 cca do dubna 2008, a to jsem nebyl úplný začátečník, ale pracoval s Linuxem od r. 1996.