Wuwejův zápisník

Dan Ariely: Jak drahé je zdarma

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2009-12-23 23:53:09
VojtěchR: jsou tam i optické iluze. Pěkné stránky, díky.
VojtěchR
2009-12-23 14:37:13
Skvělá kniha, díky za tip. Na oplátku dávám tim na http://www.predictablyirrational.com/ stránky autora knihy. Můžete si zahrat Door game, zhlédnout videa k jednotlivým kapitolám atd...
Wu
2009-12-18 23:13:22
Ani jemu při pokusech podvádění nevymizelo, jen se jeho četnost zmenšila. Nejspíš to bude platit i na vaší katedře.
sunfreedom
2009-12-18 14:06:24
Teda já nevim, ale z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že studenti budou podvádět i s kodexem a připomínáním. Toho se fakt nebojím. Neříkám, že podvádím, ale ani že jsem nikdy nic neopsal. Na naší katedře jsme při nástupu podepisovali kodex, že nebudeme plagiarizovat atd., vyhazuje se za to. Ale i když jsem před pěti lety podepsal kodex, na začátku testu mi řeknou, že nemám kouakt jinam než do papírů... proč by student neměl využít evidentní příležitosti si polepšit o bod, že.
Wu
2009-12-16 12:36:52
Děd nevěd: sociální normy silnější než síla slevy. Zajímalo by mě, co by na řekl to autor téhle knihy. Nebo spíš jakým experimentem by to ověřoval.
Děd nevěd
2009-12-16 06:02:32
Manželka kamaráda má na vesnici obchod. Když sníží u něčeho ceny, lidé to téměř přestanou kupovat. Obvykle je prý v obchodě více lidí, a tak snad z obavy, aby si ostatní nemysleli, že na to nemají. V anonymním městě je to ale asi jinak.
Wu
2009-12-16 00:01:07
jm: jo, to dává smysl, dobrý postřeh.

Cayman: rádo se stalo, čte se opravdu dobře a je dobře použitelná. Autor na konci každé kapitoly v několika větách přemýšlí, jak se popisované iracionalitě bránit.

Rasken: jo. Nad tím vždycky uvažuju, když vidím něčí blog, určený k vydělávání peněz. Zkrátke kde cílem je prodávat reklamu a obsah se dopleskává jen za tím účelem. Odkazuje mě to zpět k úvahám nad tím, jak se deformuje smysl činností (http://blog.wuwej.net/2007/11/14/inspirace-platonem-dialog-o-trhu-a-konkurenci.html)
Rasken
2009-12-15 15:17:20
Cayman
2009-12-15 12:16:40
Podle všeho je to skvělá kniha. Díky za tip!
jm
2009-12-15 08:23:04
Teď se nesnažím polemizovat, jenom mě napadlo něco - a je to naprosto na okraj - dodatečně. Mně to připadá, že spolu souvisí logicky koncept volné ceny a s "nepřezkoumatelností" preferencí těch jedinců. Když si někdo myslí, že ví lépe než ostatní, co oni ve skutečnosti potřebují a chtějí, tak ho to v ekonomické politice zpravidla moc nevede k volným cenám, protože takový indikátor hodnoty nepotřebuje, když to ví sám předem, co je pro ostatní hodnotné a co není.
Wu
2009-12-14 23:19:05
Rasken: podívám se na to, taky díky za tip

Tribun: vnitří a vnejší okruh, zajímavé. O něčem takovém psal Koukolík (lidé z mojí tlupy versus cizáci), Konfucius byl všímavý pán.

jm: vzhledem k tomu, že je to profesor behaviorální ekonomie, a vzhledem k tomu, na kolika univerzitách působil a dělal experimenty, tak mu celkem věřím, ALE něco bude i na Tvém přístupu. Není to poprvé, co o tom mluvíme. Jenže já bohužel žádný kurz (ani začátečnický) neabsolvoval a k učebnici ekonomie jsem se také zatím nedokopal, takže jsem vystaven jen politickonovinářskému tlaku. Kterému můj jakž-takž zdravý rozum vzdoruje a hledá potvrzení v takovýchto knihách [úsměv].

sedmi: za málo, myslím že nebudeš litovat
Sedmi
2009-12-14 12:40:37
díky za tip
jm
2009-12-14 09:34:44
Vypadá to, že tam je pár zajímavých špeků o lidském chování.

Zaujala mě ta poznámka, která konvenuje s tím, co mi leží poslední dobou v hlavě, totiž o těch zdánlivě soft faktorech, které vytvářejí právní vědomí a civilizaci.

Osobně vždycky vítám, když někdo, kdo chce napsat pár neobvyklých historek, tak když rovnou se nesnaží ze sebe dělat disidenta oproti nějaké pomyslné oficiální vědě. Zvlášť, když tady si nejsem jist, jestli se polemizuje skutečně se teoretickým konceptem, který v těch učebnicích opravdu je. Mně se zdá, že nic takového tam totiž není. Zrovna u té racionality jsem já (byť jen ze začátnického kursu) pochopil ten mainstream ekonomie tak, že právě to kouzlo konceptu trhu je v tom, že se neřeší, proč někdo něco kupuje a co z toho má a jestli je to racionální, ale osobní preference se zkrátka bere za danou (naopak bych řekl, že se iracionalita předpokládá) a jenom se pozoruje, jak souhrn jednotlivých drobných šílenství se organizuje na trhu prostřednictvím volné ceny do toho, aby lidi dělali pro ostatní to, co ostatní po nich skutečně (= za své peníze) chtějí.
Tribun
2009-12-14 09:18:44
Zase nějaký kacíř, co? Mám rád kacíře!

Zaujalo mne to s tím podváděním a etikou. Vzpomněl jsem si na konfuciánský vnitřní a vnější kruh - lidi (zjednodušeně), se kterými spolupracujeme bez ohledu na vlastní prospěch a lidi, které můžeme využít ke svému prospěchu. Vztaženo na tento konkrétní příklad tedy na lidi, které podvést nesmíme a které podvést můžeme. Etické normy a morálka možná nedělají nic jiného, než že rozšiřují vnitřní kruh na mnohem větší okruh lidí.
Rasken
2009-12-14 09:05:02