Wuwejův zápisník

Hranice amerického důrazu na vlastní snahu

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Hamilton
2009-09-23 16:46:27
sth
2009-09-03 05:33:19
Wu
2009-09-02 22:44:57
sth: vidíte, nakonec s Vámi vůbec nebudu polemizovat. Můj příklad, ke kterému mi "docvakly" citáty, je skutečně extrémní a to, co v komentáři popisujete, vypadá jako opravdu správný přístup.
Myslím, že by si text zasloužil větší viditelnost - co kdybych ho zveřejnil jako samostatný článek "Od čtenáře"? (případné podrobnosti a název můžeme domluvit po mailu).

lojzo: i na mě to zapůsobilo [mrk]

Henry Psanec: a co teprve když se to sečte s Tvými přednostmi! [úsměv]
Henry Psanec
2009-09-02 19:02:34
Své nedostatky mohu obrátit ve svůj prospěch. Například, nejsem Garfunkel, ale dokážu svou versí "Bridge over troubled water" splašit stádo divokých oslů.
lojzo
2009-09-02 10:44:01
sth: Veľmi sa mi páči, ako pekne a jasne si to zosumarizovala. Ďakujem.
sth
2009-09-02 09:48:07
Wu: americky zpusob skol a vzdelavani povazuji opravdu za inspirujici a hodny nasledovani, jak rika jm. Proc jen musime prebirat to nejhorsi (hollywoodske filmy, fastfoody, offroady a vsude jezdit autem) a pak nadavat na Ameriku?

Priklad uvadeny Wu je ponekud extremni. Ony modelky jiz prosly tvrdou selekci a vlastne vsechny finalistky jsou uspesne. Ostatne showbusiness a modeling je trochu vzdaleny svet pro bezneho obcana. Se skolnim vzdelavanim prilis nesouvisi.

High school je povinna, tj. vsichni musi mit maturitu. Ale vyuka je diferencovana. studenti na high school musi nasbirat dost kreditu. Nejsi li dobry v matice, vezmi si nejnizsi level, ale pak si musis vzit vyssi v necem jinem, treba v anglictine ci historii. Je to vlastne priprava na vysokou skolu. Studenti jsou hodnoceni hlavne za projekty, na kterych mohou pracovat i doma.Ne za to, co odrikaji ve skole. Casto pracuji v tymu a je hodnocena cela skupinka...velmi prirozena priprava na zivot, na spolupraci ,samostatny pristup. Kazdy muze byt v NECEM dobry. aspon v telocviku. nebo v rucnich pracech. Jde o to, aby kazdy nasel pole, kde muze neco dokazat. Americka spolecnost je vynikajici v tom, jak dokaze mobilizovat lidske schopnosti. Protoze kdyz nekdo dela svuj job dobre a rad, je to vyhoda nejen pro nej, ale i pro ostatni.
Videla jsem v uradech a cekarnach viset napisy: Mozna nemuzes ovlivnit CO delas, ale rozhodne muzes za to, JAK to delas.
Prodavaci v supermarketech se usmivaji a narovnaji nakup do tasek. Ustvane kasirky v prazske Bille sotva zvednou oci, a fronta casto takova, ze si lide slapou na nohy. Proc si to ony i my nechavame libit???
Takze ted prechazim k dalsimu bodu. Dokazu li neco delat DOBRE, me okoli mne respektuje. A ja mohu respektovat sve okoli. A pozadovat slusne zachazeni... Frustrovany clovek je desperat, nevypocitelny, nespokojeny se sebou i ostatnimi. A tito deptani lide se daleko hojneji vyskytuji u nas nez v Americe. Lide v USA se k sobe chovaji ohleduplne. A to dvojnasob plati na silnicich. Nikdo riskantne nepredjizdi, dodrzuje se prednost a samozrejme maximalni rychlost. Pri jizde na kole mne uvadi do rozpaku, kdyz ruzna velka auta jako Dodge sporadane cekaji v bocni ulici az zvolna prejedu. A jeste se usmivaji. Zkusit to doma, tak ridici budou v lepsim pripade brzdit a nadavat, v horsim mne smetou...

Takze toto mne vede k nasledujicimu - Ono I can do it , plati. Jde o to stanovit si rozumne cile. Kazdy clovek muze dokazat mnoho, ma li silnou motivaci. Skola ma pomoci rozvijet jedinecne schopnosti kazdeho, naucit ho ucit se a pracovat sam na sobe.

Uvedu priklad. Mela jsem kdysi v prvni tride spoluzaka, ktery koktal, byl dislektik a dalsi dis. Tehdy se to tolik nesledovalo, byl nalit do kadlubu vyuky jako kazdy jiny. Neslo mu skoro nic dobre, ale prece jen v necem vynikal. Rad recitoval basne. Zrudl a prerikaval se,ale bylo videt, jak je ma rad. Dodnes pamatuji Jan Carek : Cesticka k domovu zname se vine...Pani ucitelka mu skakala do reci, dusledne opravovala vyslovnost, a pak rekla za tri, aspon ses to naucil. Ale on to lepe rict nemohl...Typicka ukazka limitace dispozicemi. Americky ucitel by jej pochvali az do nebes (u vedomi toho, ze je to jedina vec, kde muze chvalit) a pak dodal. je videt,ze se ty basnicka libila, muzes nam rict proc. Ten hoch by urcite neco rekl, o vecech , ktere mame radi i radi mluvime. A pak by jej ucitel dal tride za vzor, jak rozumet poezii.
Toho hocha jsem potkala znovu po mnoha letech. Byl lesnim delnikem, v horach, kde vyrostl. Rikal,ze nejradeji vysekava mlazi na moravsko polske hranici. V naproste samote. A dosud cte basnicky, o prirode, rymovane. Rodinu nezalozil. Priznal, ze ve skole trpel, byl tercem sikany ze strany deti a vlastne i ucitelu.
Proc by nemohlo byt zivotnim uspechem delat rad lesniho delnika ci jine bezne povolani? V tom prece muze uspet kazdy. A mnohem lepe nez driv. Rozhodne bych 19. stoleti neglorifikovala. Jakou sanci v nem mely zeny??? nemely ani volebni pravo !!

Ja vim, penize, spolecenska prestiz. A neustale presvedcovani, ze vse je great. Po nekolika mesicich v Americe zacinam vzdy verit, ze i cesti politici nejsou tak spatni a my jsme hrda a respektovana zeme, clen EU. Ostatne, proc by tomu nemohlo ksakru tak byt? Tedy az na ty soucasne politiky. Mimochodem ale, on ten Fisher neni uplne k zahozeni. Asi jiz na mne zacine ten "great' brain washing pusobit.
na druhou stranu, neustale skuhrani a nadavani, jak je vsechno blby, to je take brain washing, jenze naopak.
Rozhodne myslim, ze optimismus a pozitivni mysleni spise prospivaji a skodi jen malo.
omlouvam se za delku, jiz se nebudu tak rozepisovat.
Wu
2009-09-02 01:43:48
jm: obecně to určitě bude uprostřed. Ale tady jsem hranice viděl velmi zřetelně (jasně, je to extrémní situace).
K těm problémům co jsi vyjmenoval... třeba uvolněně promluvit na veřejnosti mi dělá potíže pořád, a nedostatkem sebevědomí netrpím [skromný úsměv]. To je spíš povaha (a škola to akorát nedokázala překonat).
Ale jo, souhlasím s Tebou, tohle české výchově a vzdělávání chybí (a reforma si dělá velké ambice http://blog.wuwej.net/2005/11/15/reforma-skolstvi-konecne-1.html).

Děd nevěd: až moc rychle.
Děd nevěd
2009-09-01 16:09:31
Zdá se mi, že docela velká část mladé nastupující generace se sebevědomí a prosazování učí velmi rychle. Bude ale vždy nezbytné, aby existovalo mnoho lidí, kteří něco opravdu umí a přitom netouží po slávě. Ostatně jak říká R.M. Rilke: "Sláva je konečně jen souhrn všech nedorozumění, která se kupí kolem nového jména".
jm
2009-09-01 11:28:42
Když ono to bude, jako se všim, správně někde uprostřed. A zrovna obvyklou výchovu v Čechách považuju zase za opačně špatnou, a proto si moc nelibuju v tom většinovém českém posmívání těm naivním hloupým Amíkům.

V situaci převládající české mentality mi ten pozitivní zápal připadá spíš inspirující, abychom sami měli více sebevědomí na to, abychom uměli (případně naše děti to uměly) uvolněně promluvit na veřejnosti a neměli problém navázat komunikaci. A to už nemluvím vůbec o praktické aplikaci těch dovedností, umět něco prezentovat, prosadit či prodat.