Wuwejův zápisník

Corinne Maierová: Nacistické Německo

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Blue
2008-07-21 20:42:35
GeoN
2008-07-21 20:29:21
Wu
2008-07-21 18:58:18
Blue: ok, v opřádku.

GeoN: Že čtu a k ničemu to nevede? Snad ne protože neříkám to, co říkáš Ty? Že by to bylo k něčemu pro mě, to Tě nenapadlo?
Prapříčina byla hloupá provokace či snad pokus o vtip (někteří filozofové viděli jako zdroj všeho "oheň", jiní "vodu" a Ty "kapitál"). Beru zpět a omlouvám se.

Tahle diskuze je marná a proto využívám svého práva vlastníka webu a žádám vás oba - již v ní nepokračujte.
GeoN
2008-07-21 12:01:23
Kdepak Wu ... to není žádný pokud o "organizování času" - šlo o "návrh" a ještě ke všemu "trochu troufalý", pokud jsi dobře četl ... a nechtěl "číst" něco jiného. To byla dobře míněná přátelská rada, ke které se připojuji = polykání a "recenzování" knih bez ladu skladu evidentně, jak můžeš vidět sám, k ničemu nevede.

***

To jestli je nějaká má "analýza" jakkoliv "skvělá" a zda s ní souhlasíš či nesouhlasíš je mi docela fuk, protože takto je mi to docela k ničemu - nepíši sem to či ono proto, abych byl "odměněn" nějakým docela PRÁZDNÝM souhlasem ...

... můžeš "zahodit" naprosto cokoliv - v to "zahazování" je právě onen podstatný smysl a význam, který nám umožňuje nebýt stupidními idioty, se kterými si další idioti dělají, co chtějí.

Přičemž tomu, co říkáš o nějaká "prapříčině", opravdu nerozumím - zdá se mi, že jsi to od někoho "opsal", že ano? Nebyl jsem to náhodou já? - po té době mluvení, Wu? Myslím, že ano - takže velmi dobře víš, že tato tvá poznámka je docela lichá ... a v celku nepoctivá, protože opětovně sám velmi dobře víš, že "věci" mají své příčiny, ale nemají "prapříčiny" ... velmi dobře víš, že všechny příčiny, o kterých můžeme mluvit, jsou "ze světa" ... a tudíž jsou konečné, a tedy mají nějaké trvání, jež je rovněž konečné, i když mohou přesahovat horizont našeho "individuálního" života - a pokud takto trvají po celý náš život, pak o nich musíme, a to jistě relevantně, po celý život mluvit.

***

Kouření? ...

... ale jistě Wu, Tvá výchova Tě opravňuje buzerovat kuřáky, kteří pálí listí z jakéhosi amerického kytky, ale masy všeho možného opravdového a reálného zla se "provozuje" dál jako když se nechumelí. Tomu říkám "vymytý mozek" ... doslova vymydlený - vymydlenost, která dělá z lidí "agenty systému", aniž by o tom měli tušení - a ještě si při tom připadají jako "spravedliví pašáci". Tomu říkám fakt "dobrá" manipulativní "práce" - kdepak tahle plakátová "post-moderna" ... hotový "dar z nebes". :(

Víš, co Wu ... fakt si dej oběd v "nekuřácké" restauraci ... a pak se jdi v zimě projít dolu na Smíchově k Vltavě = nadýchej se tam těch žlutých chuchvalců a nakrm zbylým rohlíkem permanentně přiotrávené labutě, pokud tam nějaké budou.

Plavala labuť ...
... nakřivo jak bandaska

... z PETu.

***

Všechny "analýzy" jsou na nic, milý Wu, pokud je ignoruješ - a Tvou "výchovu" a "zkušenosti" si můžeš nacpat do slamníku, protože ani mě ani Tobě nejsou k ničemu. :(
Blue
2008-07-21 11:29:06
Wu
2008-07-21 09:56:19
Blue: To si snad děláš legraci, že? Ještě mi organizovat můj čas... Jinými slovy - ano, je to velmi troufalý návrh.

GeoN: Tvá analýza totalit je minulých i současné diktatury kapitálu je skvělá a souhlasím s ní. S čím ne vždy souhlasím je neustálé vyvozování všeho ze všeho a převádění na zákadní prapříčinu. Nemůžu zahodit roky zkušeností, vzdělání, výchovy jen proto, že jsi mi něco napsal, to prostě nejde. Takže mě i nadále kouř cigaret bude obtěžovat, bez ohledu na to, že to znamená, že bráním kapitál...
Blue
2008-07-21 00:14:18
GeoN
2008-07-20 23:59:23
No ... nevím jestli se zde něco rozmazává, Wu ... mám "nutkavý pocit", že je tomu docela naopak. Promiň - "reaguji" jenom na to, co docela aktuálně čtu - žádná "aproximace" se nekoná ... a naprosto nic "neodhaduji", a vzal jsem to docela "po větách" ... a tím o těch žvejkačkách, kuřácích a "automobilech" jsi tomu dal jenom korunu - víš Wu, já jsem nucen žít mezi dvěma výpadovkami ... a okno si mohu otevřít opravdu jenom fakt-"občas" ... a přes noc už vůbec ne, protože se zcela pravidelně stává, že nějaký "slušný občan-nekuřák" po ránu půl hodiny túruje svůj "motůrek" tak, že mám postel v modrém oparu a jdou na mě mdloby - tak by se mohlo stát, že se vůbec neproberu - a to nemluvím o tom, že všelijací "pohodáři" si takhle po ránu, když jedou do práce, či spíše hrát golf s panem lékárníkem, hrozně rádi pouští ze svých kouzelných "hudebních" krabiček své slaboduché "životabudiče" tak, že se Ti klepou skla v oknech. Ale hlavně, že jsme "srdnatě nadšení" z pronásledování kuřáků, kteří všem těm "spořádaným občanům", co nekouří, platí notný kus jejich "státního rozpočtu", a to docela dobrovolně a bez remcání to je fakt-gut, pánbůh vám to pochval = čirá groteska jak z našeho oblíbeného Vonneguta, fakt jo. :(

Víš Wu ... docela záměrně jsem si od hovoru s Tebou dal malý oddech, neb jsem neměl představu, jestli se mám dál "namáhat" ... ale jak vidíš, tak jsem to vlastně už "vzdal" ...

... ten "odstavec" je HROZNÝ(!) - vydá za víc, než celé dny ťukání do klávesnice. :(

***

Víš Wu, děsíš se a "žasneš" nad totalitami a vyrábíš soudy, které by se daly prodávat v "Úřadu Paměti Národa" spolu s hamburgrama tvaru přeškrtnuté rudé hvězdy či hákového kříže ... ... ... ale nakonec budeš rád, že nějakou-takovou totalitu budeme "mít", když už se ti naši "liberál-demokraté" tak snaží, abychom se toho dočkali, a to fakt "za života" ... "on-line". :( Ona Ti ta totalita totiž nakonec zachrání zadek - asi budeš koukat, jak budeš rád, když dostaneš polívku, i přesto, že budeš muset "vyslechnout" celou hromadu keců, kterou pak, s trochou teplé cmudy v břiše, rád zopakuješ ... a možná, že i "s nadšením".

***

No nic ... zrovna dávají "Jacka Bauera", který určitě nekouří a nelepí žvejkačky, a já se hrabu v další mě milé "zakázce", takže vzhůru do toho, a celé je to hotovo. :/
Wu
2008-07-20 21:31:06
Správně, nebudeme si kazit náladu.
Někdy si to znova přečtu a s odstupem se nad tím naprogramováním zamyslím.
Zatím se tu rozmazává blbý odstavec krátké poznámky nad knihou, která mě zaujala a jejíž obsah je důležitější než pár frází, které jsem zjevně bezmyšlenkovitě použil. Nedělejte z toho prosím můj světonázor.

Stejně tak když mi vadí kouření nebo žvýkačky všude kolem, nedělejte ze mě zastánce postupujících restrikcí. Není to náhodou také nevhodná, až metafyzická aproximace budoucího vývoje? O nepodložených odhadech mých názorů nemluvě.

Totalita jako totalita - porovnával jsem výsledný stav, nikoliv cestu (a příčiny) k němu vedoucí. Pokud příčiny zahrneš do výsledku (jo, asi tam patří), pak byly jiné, pak se všechny totality lišily a liší. I když všechny používají mj. nějaký způsob formování mládeže a kolektivní rituály.
GeoN
2008-07-20 14:13:08
Jistě, jak jinak ...

... Blue má pravdu, až to tříská dveřmi, Wu:

... identifikace morálky (legitimity) a práva a jeho výkonu (legality) je PRINCIPIÁLNÍM KOŘEMEM(!) evropského totalitárního "myšlení" a chován(!!!)

"Transkripce" morálních normativů do podoby normativů legalitních - to jest totalitární PEKLO SAMO(!)

*

Jistě ... "slušný občan" :/ ... dobře, takže budu těm "slušným občanům" tu žvejkačku na lavičky lepit schválně, a to i za těch okolností, že žvejkačky fakt nežvýkám - a klíďo-brďo si připravím peníze na pokuty ... to za ty peníze fakt stojí. Stejně už všechny tyhle "zakazovače" blbostí a všechny ty "slušné občany", co si chodí na "sociálky" pro "dávky", živím ze svých daní a dalších odobných "poplatků", takže proč bych si ještě nepřiplatil ... a trochu se nepomstil, že ano? :/ ... :) ... a to včetně toho, že po silnících asi začnu rozhazovat fakt-gut "upravené" hřebíky - takové ty "ježečky" ... můj přítel fašista je mimo jiné i zámečník ... on mě jistě ukáže, jak je vyrábět ve velkém. :/

Hergot, Wu ... to asi do té "správné výchovy" nějako nezapdám, že ano? :) No, holt nejsem "slušný občan" - a až napíšeš nějakou příručku o "správné výchově" a "slušném občanství", tak si ji fakt rád přečtu ... a možná, že si k tomu i oholím hlavu ... a koupím "bombra". :)

***

Budeme si tedy, Wu, propříště povídat raději o pavoucích a mouchách - ti jsou, snad ... zatím, ideologicky indiferentní ... pokud jim ovšem někdo nezakáže lítat a lézt po zemi. :) ... :/

Nebudeme si "kazit náladu", že ano? :/
GeoN
2008-07-20 13:41:52
Hmmmm, Wu ... tak necháme nacismus být ... co říkáš? :( Tvá "absolutní" souzení jsem pro naprosto "nesrozumitelná", a i ze Tvého posledního příspěvku k této věci mluví jenom a jen ideologie, kterou sis asi zvnitřnil natolik, že z "pozice" této ideologie "žasneš" - "nad hloubkou zásahu ideologie". Podivné, Wu - sám nasycen ideologií ... "žasneš" nad nasycením někoho jiného jinou ideologií - a přitom se ti snažím naznačit, že zde neběželo a neběží o žádné ideologie ... že ideologie jsou jenom instrumentálním zprostředkováním.

***

Ke Tvým rychlým dotazům:

"Že nacistické Německo zavedlo skutečně sociální stát vím; korporativismus, který lidem prospíval?"

Jistě, že prospíval, Wu - okamžitě bylo po jakékoliv krizi, okamžitě bylo po extrémní bídě, okamžitě bylo po extrémním vykořisťování. Německo se během pár let změnilo z brutálně exploatovaného, doslova vysávaného lidského společenství v silný SUVERÉNNÍ stát.

"I to je ovládnutí, říká se mu 'zlatá klec'."

... kdepak Wu, to je lež ... před volbami 32 byli němečtí voliči radikálně rozštěpeni mezi radikální levici a nacisty a nacisté získali se svými spojenci 51,9% platných hlasů ... získali 13,7 miliónu hlasů, komunisté získali 5,3 miliónu hlasů ... a ve volbách 6. listopadu získali komunisté ještě o dva milióny hlasů více, a to na úkor sociální demokracie a křesťanských stran - celá nacistická kampaň v letech 30-33 byla významně zaměřena proti komunistům a levému křídlu sociální demokracie ... viz růsty získaných mandátů:

http://img170.imageshack.us/img170/2791/01dq1.jpg

http://img524.imageshack.us/img524/427/02qf2.jpg

Nacisté nejenom, že získali a dostalo se jim MASIVNÍ(!) podpory vnitřní, nýbrž měli i podporu vnější - všechny státy dohody a jejich administrativy totiž preferovali volební vítězství nacistů před prosazením se německých (upozorňuji VELMI KULTIVOVANÝCH!) komunistů = vítězství komunistů by nutně znamenalo intervenci do Německa, které bychom se pravděpodobně účastnili i my podobně, jak jsme těsně po První válce "dělali pořádek" třeba v Maďarsku a mnohde jinde, a jeho "tvrdé" obsazení. Takto trvala faktická podpora nacistů v Německu za strany dohodových mocností až do útoku na Francii, a v zásadě pokračovala až do okamžiku, kdy se Stalinovi podařilo obrátit válku na východní frontě, protože Britové a především Britové viděli v nacistech instrument, jak zničit Sovětské Rusko.

Nacisté si zcela spontánní podporu Němců udrželi po celé trvání války, a to i tehdy, když se válka ukázala jako již velmi obtížně vyhratelná. Důvody jsou snadné: ... Němci již NECHTĚLI(!) zpět "liberální" kapitalismus - prostě nechtěli, a to bez ohledu na cokoliv dalšího.

*

"'Obřady, svátky, organizace pro děti, matky...' - jistěže člověk potřebuje sociálnost, pospolitost, jistěže mu ji moderní liberalismus bere a devalvuje všechny zavedené rituály."

... omyl Wu ... prvně to není "moderní liberalismus" nýbrž "liberální" KAPITALISMUS(!) - a není tomu tak, že tento cokoliv z dotýkaného "devalvoval", nýbrž totéž zcela systematicky a v zásadě záměrně ničí tak, aby rozložil naši konkrétně lidskou socialitu doslova na "součástky" - to jest na "abstraktní" ZCELA OVLADATELNÁ a OVLÁDNUTÁ "individua". "Liberalismus" a "demokracie" je jenom a jen opět a jen ideologický instrument tohoto totálního ovládnutí na elementární "abstraktní" úrovni "individuality" ...

... kam se nějaký nacismus hrabe Wu (!!!)

*

"Co jsem tady vyjadřoval byl údiv nad zcela nově vytvořenými záležitostmi jako pálení 'špatných knih', vyučování "německé matematiky", "árijské fyziky", Hitlerjugend, Frauenfront, Kraft durch Freude. Nic víc, nic míň. Údiv."

... áááále Wu ... nebuď "labuť" :/ ... a "rozhlédni" se "kolem sebe" v naší skvělé "aktualitě". Milý Wu, i tato aktualita byla "inicializována" .... VELKÝM "PÁLENÍM KNIH"(!) ... avšak nedělo se tak "obřadně", a tedy veřejně a přiznaně. Víš Wu, já sám jsem po naší "revoluci" zachraňoval co šlo = obrovská kvanta skvělých knih šli ze všech knihoven do stoupy ... zcela "prozaicky" a "bez patosu" - šlo to tiše a bez povšimnutí. A JAKÉ TO BYLY KNIHY, Wu! - knihy, které již neuvidíš ... nesešrotovávali se jenom Marx a Leninem, nýbrž i cokoliv co jakkoliv "zasmrádlo" ... veškeří evropští socialisté, veškeří evropští marxisté ... VŠECHNO(!!!) = filosofie, ekonomie, historie, sociologie ... prostě všechno ... milý Wu. A když bylo toto sešrotováno, tak mohla příjít za "naše pravá věda" a "vědění" ... víš ... všichni ti Samuelsoni, Hayekové.

Jsi doslova naivní, Wu: ... i "my" mále tu "pravou" ... "liberálně-demokratickou vědu", i "my" máme všechny potřebné "instituce Pravdy" a všechno, co k tomu patří ... v četně všech "kádrových stupňů", které definují a řídí to, o čem a jak se má mluvit ... a co má být "definitivně zapomenuto". Nacismus dělal vše otevřeně a bez bázně a hany (a tedy "árijsky" :) .- "librál-demokracie" to dělá potají a pokrytecky  avšak, milý Wu, mnohonásobně "kvalitněji" a efektivněji. Asi nemáš představu kolik a jakých knih po 89tém "zmizelo ze světa" jako by jich nikdy nebylo. :(

*

"... 'totalita jako totalita' - jo. Popsal jsi pěkně jejich kořeny a nevyhnutelnost, ale já psal, že se od sebe zase tak moc nelišily (víš co myslím, mládežnické organizace, manifestace, rituály...)."

... hmmmm, no popsal jsem popsal ... ale jak jsi sám konstatoval, tak je mi to docela prd platné. Tvé "totalita jako totalita" je nesmysl a především "liberálně-demokratická" ideologická LEŽ(!) ... každý totalitarismus je jiný a má své vlastní konkrétní důvody - a tím, co pro jakýkoliv totalitarismus je klíčovým není ŽÁDNÁ IDEOLOGIE(!), nýbrž jeho konkrétní-situační funkce, vzhledem ke které "se" formuje a je formován ideologie je jenom zprostředkování, jak neustále opakuji.

*

"... 'lidstvo upadá do totalit pravidelně' atd. - Ale GeoNe, mně, zrovna mně budeš otloukat radar o hlavu? Přesvědčovat že v žádné demokracii nežijeme? Šetři síly na jiné, tohle já nijak nezpochybňuju."

... nic Ti "neotloukám o hlavu" - jenom čtu to, co píšeš ...a nevěřím vlastním očím. Nezpochybňuješ? ... a co tedy děláš? ... "frázuješ" tu tytéž "zaklínací formulky", kterými nás dennodenně krmí naše dnes již docela a veskrze totalitární televize - a to totalitární již nikoliv ideologicky, nýbrž již téměř čistě technicky. Takže si to promysli, jestli můžeš a jsi ochoten. :(

*

"Ale už když jsem ji psal, na nástup, či spíše existenci, další totality, jsem myslel. A na to, jak poznat, kdy už utéct. A kam. Ale to je jiné téma."

Kam chceš "utíkat"? To je nesmysl, že ano? - to je Ti snad jasné. Nikam neutečeš - nemáš sebemenší šanci. Chceš něco "poznávat", Wu? Opravdu? ... tak "nepropadej" ideologickým zkratkám, to Ti mohu s klidným svědomím doporučit, když už mi říkáš takové věci, jakože nemohu svou snahou o rozhovor cokoliv na Tvém ideologickém "úžasu" změnit, aniž bys vzal byť jen okamžikem v potaz, zda by tento Tvůj "úžas" nemoh být docela "normálně" ... "naprogramovaný" ...

... jakože "naprogramovaný" JE(!)

Mluvíš o "hlubokém zásahu ideologie" - a přitom jsi ideologií nasosaný jako houba a cáká z Tebe na deset metrů. :(

***

Takže si klíďo-brďo dále takto "frázuj" ... a já si opravdu ušetřím síly, protože velmi nerad dělám něco, co nemá smysl - obvzlášť, když je mi to zřetelně řečeno ... za což Ti jistě platí dík. :(
Blue
2008-07-20 12:41:34
Blue
2008-07-20 12:33:25
Wu
2008-07-19 21:43:05
GeoN: pokud bychom měli řešit zákazy jen od těch zcela nejdůležitějších a nejvíce škodících záležitostí, také by nemuselo být podchyceno nic.
Jistě, projede kolem auto a smrdí, projde kolem kuřák a smrdí taky. Řekl bych že víc, ale to není důležité. Jako slušný občan vítám, když mě bude otravovat a obtěžovat míň věcí, nepřilepím se na žvejkačku a nebudu si na nádraží 15 minut užívat kuřákovo svobodu s ním. Jsem holt asi taky záludná bestie [hořký úsměv].
Wu
2008-07-19 21:37:35
Blue: ano, je to věc výchovy. Jenže ne každému se jí dostalo. Je zajímavé, že někoho vůbec může čílit kodifikování věcí, které jsou slušností.

Blue podruhé: jasně, můžeme pokračovat až do totální absurdity. Ale nemusíme.
Wu
2008-07-19 21:30:16
GeoNe, k Tvému podrobnějšímu rozboru.

První věta o žasnutí nad totálním ovládnutím státu, myšlení a hloubkou zásahu ideologie mluví skutečně o ideologii - o rasové čistotě, režírovaných demonstracích, rituálech moci. Nad tím jsem skutečně žasl a to sebelepší vysvětlování nezmění [úsměv]. Že nacistické Německo zavedlo skutečně sociální stát vím; korporativismus, který lidem prospíval? I to je ovládnutí, říká se mu "zlatá klec". Píšeš, že to co dezinterpretuji jako "totální ovládnutí", byla ve skutečnosti zcela spontánní podpora. Podpora čeho? Koho? Někoho kdo se postavil do čela a vyjádřil co lidé zrovna chtějí a přisvojil si jejich - potřebnou - podporu. Já přece nepsal, že byli ovládnuti terorem.

"Obřady, svátky, organizace pro děti, matky..." - jistěže člověk potřebuje sociálnost, pospolitost, jistěže mu ji moderní liberalismus bere a devalvuje všechny zavedené rituály. O tom jsme už mnohokrát mluvili... Co jsem tady vyjadřoval byl údiv nad zcela nově vytvořenými záležitostmi jako pálení "špatných knih", vyučování "německé matematiky", "árijské fyziky", Hitlerjugend, Frauenfront, Kraft durch Freude. Nic víc, nic míň. Údiv.

"totalita jako totalita" - jo. Popsal jsi pěkně jejich kořeny a nevyhnutelnost, ale já psal, že se od sebe zase tak moc nelišily (víš co myslím, mládežnické organizace, manifestace, rituály...).

"lidstvo upadá do totalit pravidelně" atd. - Ale GeoNe, mně, zrovna mně budeš otloukat radar o hlavu? Přesvědčovat že v žádné demokracii nežijeme? Šetři síly na jiné, tohle já nijak nezpochybňuju.
Dobře, tohle byla fráze.
Ale už když jsem ji psal, na nástup, či spíše existenci, další totality, jsem myslel. A na to, jak poznat, kdy už utéct. A kam. Ale to je jiné téma.
GeoN
2008-07-19 15:44:19
... hmmm, bohužel ano Wu a Blue:

... zakazujeme kouření a doslova se na tom, opět "onanisticky", doslova vyžíváme - avšak notoricky "tolerujeme" takovou VE VŠECH ohledech zcela absurdní "věc", jako je "automobil", to obzvláště ten "osobní" ... a k tomu neustále "tolerujeme" takové obludnosti, jako je "automobilová nákladní doprava" ... a tak dále a tak dále ... však víme, Wu ... že ano?

... zakazujeme plivání žvýkaček - ale přesto stále "tolerujeme" zcela zbytečné a šílené chrlení tun plastů v podobě nákupních tašek a všemožných obalů ...

... ach jo, Wu :(

všechny tyto "drobné zákazy" jsou jenom "přípravou" - pomalu nás "učí" ... "zvykat" si na to, že nám někdo může ŘÍDIT naprosté samozřejmosti, že může určovat naprosté elementy našeho chování a to bez ohledu na jakékoliv soukromí ...

... a postupně dochází k PŘEVODU toho, co má být řízeno mravností a vkusem, na legalitně-mocenskou úroveň - a to je zlé, Wu ... to je velmi zlé, a to ještě ke všemu tak, že to všichni "slušní občané" .... ech: "podporují" ...

... hmmmm, Wu ...

... níže mluvíme o totalitách - víš Wu všechny totality minulého století všichni "slušní občané" vždy většinově podporovali - a všichni ti "neslušní", co plivají žvýkačky na ulici, byli vždy těmi prvními, kteří tito "slušní občané" nechali "usmažit". "Slušný" a "solidní občan" je záludná bestie.

***

He :) ... víš Wu ... nakonec to dopadá tak absurdně, že v Holandsku můžeš v cofíšopech hulit trávu, jak se Ti zlíbí ... ale nesmíš si do jointa přimíchat tabák :) ... nesmíš vyplivnout žvýkačku, kterou po roztavení prvním sluncem spláchne první déšť, ale za rohem se válí kila plastu slavné "automobily" Tě dennodenně "macerují" aromatickými uhlovodíky ... hmmmm ... z čeho si myslíš, že máme ty rakoviny ... z vyplivnutých žvýkaček? :/
Blue
2008-07-19 14:24:49
Blue
2008-07-19 14:17:57
Wu
2008-07-19 13:46:02
Blue: Tobě skutečně připadá v pořádku plivat žvýkačky na zem?? Už jsi na nějakou čerstvou šlápla? Dobré je taky do nějaké sednout na lavičku...

GeoNe: pardon, zareaguju později, mám jenom chviličku.
Blue
2008-07-19 13:32:18
GeoN
2008-07-19 13:11:23
Tedy ještě poznámku, Wu (včera jsme byli s Blue už trochu "společensky unavení", když byl takhle ten krásný den pátek :)

***

... víš Wu, "dnes" ... to jest od Války ... v zásadě nenajdeš "slušnou" knihu o nacismu a tedy druhé válce samotné - to jest takovou knihu, která by nebyla jen snůškou ideologických "keců" a případně jejich pseudo-"historiografických" pseudo-"podepření". Jistě jsou výjimky, třeba monografie pana Dušana Hamšíka o Himmlerovi "Druhý muž Třetí říše" ... tu vřele doporučuji ... ale i zde se autor, nutně, nevyhnul ideologickým dezinterpretacím = jde jednoduše o nezbytnou "úlitbu bohům" ...

... důvody tohoto jsou opravdu "prosté": ... nacismus je samotnou svou existencí zásadním OBVINĚNÍM(!) "liberálního/demokratického" kapitalismu, protože je to právě, především a jen "on", kdo je za něj zodpovědný a a tedy kdo je zodpovědný za Druhou válku se všemi jejími "obsahy"(!!!)

***

Co mě, obrazně řečeno :), "namíchlo", Wu?

Samozřejmě, že mě "namíchly" ti "demokratické" fráze, Wu ... postupně je zkusím projít:

"Nejvíc jsem žasl nad totálním ovládnutím celého státu a myšlení všech (většiny) lidí a nad hloubkou, do jaké ideologie zasáhla."

... to je ideologický "optický klam", Wu - žijeme, a to zcela "nejaktuálněji", v systému, v němž totalita ovládání toho či onoho, a tedy i našeho, konkrétního lidského společenství již daleko přesahuje jakoukoliv naši představivost, protože jednoduše k takové předsvavě nemáme dostatečné informace. Skutečnost je totiž taková, že v Druhé válce prozatím fakticky "vyhrálo" cosi DALEKO HORŠÍHO, než byl nějaký nacismus či stalinismus - totiž post-industrializovaný kapitalismus a jeho "vítězná ideologie" ... to jest přesně to, čemu se nacismus ve své době postavil a co bychom mohli dobově pojmenovat jako "versailleský globální mocenský systém" ...

... víš Wu, nacismus nebylo jenom vyvražďování Židů, jak je neustále ZCELA NEÚMĚRNĚ(!) a historicky NEVĚRNĚ zvýrazňováno(!), aby byly zakryty jiné jeho aspekty. Nacismus byl především čímsi, co bychom mohli směle označit jako "německé národně-osvobozenecké hnutí", a to vlastně a v zásadě hnutí ZEZDOLA(!) "demokratické". Wu, nacisté měli obrovskou "DEMOKRATICKOU"(!) podporu ... oni získali lidi zcela reflektovaně a spolu-reflektovaně(!), tuto podporu si v zásadě až do konce Války udrželi. Zde neběželo, jak sám říkáš (a zcela ideologicky "přejímáš"), o nijaké "totální ovládnutí" - oni vytvořili takovou verzi korporativismu, který skutečně Němcům, a to i "lidovým" Němcům, prospěl a prospíval ... a oni to zřetelně reflektovali. Nacisté ještě před rokem 33 získali na svou stranu velkou část sociálně-demokratických a komunistických voličů díky svému sociálnímu programu, který, a to je třeba opravdu vzít na vědomí, skutečně realizovali(!) - byli to nacisté, kdo jako PRVNÍ NA SVĚTĚ(!) zavedl placenou dovolenou, nemocenskou, plné krytí zdravotní péče, garantovanou minimální mzdu, rekreaci pro těžce pracující ... a tak dále, a tak dále = o něčem takovém se americkému, britskému, francouzskému či i ruskému dělníkovi a zaměstnanci mohlo jenom zdát, přičemž to vše nebylo spojeno jenom a jen se zbrojním průmyslem, jak se ve výše již dotčených dezinterpretacích často "vykládá" - to bylo tím, že nacisté prudce s nížili kapitálovou míru zisku a donutili i ten největší kapitál, aby na toto snížení sám AKTIVNĚ(!) přistoupil = je to tedy zdánlivě paradoxní, Wu, ale evropský "sociální stát", který dnes tak často vykládáme jako "demokratickou" vymoženost, je nacistického původu(!!!)

Tedy se, se vší úctou, mýlíš Wu ... a mýlíš se spolu se všemi těmi dezinterpretacemi "vítězné ideologie", které do nás neustále nalévají - nacismus nebyl výsledkem nějakého "totálního ovládnutí" odněkud "shora", nýbrž byl výsledkem zcela spontánní podpory a identifikace(!!!) - stejně, jako byl takovýmto produktem i stalinismus v Rusku, a třeba i přijetí "komunistického" systému ve Východní Evropě po Druhé válce ... a tedy i u nás. Nacismus v Německu, všechny fašismy SKORO V CELÉ(!!!) Evropě a stalinismus v Rusku a v ostatních případech nezvítězili proto, že by byly lidem jakkoliv vnuceny ... kdepak ... TO JE LEŽ(!!!) = vše toto zvítězilo proto, že se postavilo "liberálnímu" kapitalismu a jeho mocenským "systémům", a to tak, že se takto postavilo REÁLNĚ(!), efektivně a citelně, a nikoliv jenom "hubou" ... a tedy tak, jak činí "liberálně-demokratičtí humanisté". To, co Ty (a ostatní) dezinterpretuješ jako "totální ovládnutí", byla ve skutečnosti zcela spontánní podpora - je mi líto Wu, taková je skutečnost.

***

"Obřady, svátky, organizace pro děti, matky..."

Ale jistě, Wu - víš jak vypadala Krize v Německu? Dovedeme si to vůbec představit, natož pak nějako "imaginárně" prožít? Nedovedeme(!) - Krize v Německu byla čímsi pro nás nepředstavitelným, i když se něčeho podobného můžeme velmi lehko dožít ...

... nacisté se pokusili "obnovit" a napodobit přirozenou organicitu lidského společenství PO(!) tomto děsivém zážitku s "liberálním" kapitalismem - proto ta obřadnost, proto ty svátky, proto to "vykazování" identity a "svornosti", proto ty "dětské" a "mládežnické" organizace = to vše je doslova náhražka za sociální integritu, kterou člověk ze své přirozené existenciality potřebuje a kterou kapitalismus zcela bezuzdně a systémově-systematicky ničí. Ze stejných důvodů spontánně vznikají všechny "pouliční" gangy či spontánní hnutí typu punku, squattingu, skinheads ... ze stejných důvodů spontánně vznikají všelijaká náboženská hnutí či dokonce vcelku úchylné sekty = vždy jde o vzdor a sebeobranu před "liberálně-demokratickým" kapitalismem. Ve všech zmíněných případech (etc) jde o jakoukoliv ideologii až "v druhé řadě" - to, proč se lidé účastní takových věcí, je právě a jen ona prudká a nesnesitelně palčivá sociálně-existenciální deficience, do které nás tenhle "liberální" kapitalismus stále brutálněji staví ...

... víš Wu: ... proč si myslíš, že píšeš svůj blog? ... a proč si myslíš, že spolu takto mluvíme? ... proč píši své blogy (jeden za druhým :)? Že chceme řešit nějaké problémy? Jistě! Že se chceme "sociálně ukázat"? Jistě! Ale pod tímto vším leží "základní potřeba" - základní lidská existenciální "potřeba" BÝT-sociálně, a to tak, že tato socialita je ŽITÁ(!) a PROŽÍVANÁ jakožto SPOLU-prožívaná. Onen "liberální individualismus" je ŽVÁST, PODVOD a IDEOLOGICKÁ ZBRAŇ, kterou jsi okrádán o svou socialitu a kterou jsi PRÁVĚ a OPRAVDU(!!!) totálně a totalitárně ovládán a v zásadě ZABÍJEN(!) Fikce, že jsi nějaké "individuum", je právě tím, veskrze co jsi totálně reglementován a činěn docela bezbranným - vzpomeň si na to, jak všelijací "Čunkové" chtěli a chtějí rozbít integritu specifické rómské sociality, ve které "rómská individua" žijí a o kterou se ve své "individuální" existenci opírají.

***

"Ale co se vlastně divím, totalita jako totalita - ta rudá u nás sice nezačala válku a neměla černý řád, ale jinak to zas takový rozdíl není."

Nesmysl ... holý nesmysl, Wu(!!!) Obě zmiňované totality se BRÁNILY zcela brutální agresi(!) toho, čemu říkáme "demokracie" a co je ve skutečnosti "liberální" verzí kapitalismu. Nacismus nezačal Válku(!!!) - onu Válku začali "Američané" spolu s "Francouzi" a Brity (ti jsou bez uvozovek, protože dodnes žádní "Britové" neexistují - termín "Brit" je čistě imperialisticko-kolonialistický, a to i na "území" Evropy) ... Německo bylo od konce První války podrobeno takové brutalitě všech těchto, že jejich nacistická reakce byla ještě VELMI(!) zdrženlivá - být já Němec, který se narodil tak kolem roku 1910, a tudíž by mi bylo v roce 33 dvacet tři let a v roce 40 třicet let, tak jsem zcela spontánně pro to, aby byla ta slavná "Británie" zcela anihilována - a to z čirého "starozákonního" trestu ... a udělal bych pro tento trest COKOLIV(!)

A stalinismus, Wu?

Stalinismus se zrodil v nitru ruské občanské války v podmínkách takzvaného "válečného komunismu". Rusko muselo, milý Wu, odrazit TŘI(!) vlny VOJENSKÝCH(!) intervencí, které "organizovalo" ČTRNÁCT(!!!) států. Nebýt bolševické revoluce a "rudého válečného komunismu" a teroru, tak by dnes ŽÁDNÉ Rusko NEEXISTOVALO(!) - existoval by jenom chumel kolonií "na Východě". Pan Stalin zvaný "Koba" se prosadil právě a jen proto, že takového válce velmi dobře rozuměl ... on v takovéto válce proti carskému Rusku totiž vyrůstal ... a žít tehdy na Kavkaze, Wu, nebyl opravdu žádný med = má profesorka ruské filosofie byla Ruska z Kavkazu - ta by Ti mohla vyprávět. Je zcela bez jakýchkoliv "keců", že Stalin Rusko doslova zachránil tím, že byl vždy schopen uspořádat vnitřní síly Ruska tak, aby toto přežilo ... ba co více: ... aby ve svém prospěchu zvítězilo, i když "za jakoukoliv cenu" ...

... Wu ... Lenin byl "humanistický" intelektuál stejně jako všichni Zinověvové či Bucharinové (přečti si Aragonovy "Moderní dějiny Ruska") - ti by to URČITĚ nedokázali(!!!) ... tím jediným, kdo by byl schopen situačně Stalina zastoupit, byl Trockij, který neváhal zcela brutálně potlačit i vzpouru rudých námořníků v Konštatu, kteří ovšem byli z 80% černými anarchisty ... tedy nikoliv anarchokomunisty ...

... a tím, kdo porazil Hitlera, nebyla žádná "demokracie" ... ale opět Stalin, Wu(!) - bez Stalina by Hitler vyhrál. Tvá identifikace "totalit" je žvást, Wu - "demokraticko-liberální" žvást "vítězné ideologie" - je mi líto Wu, taková je skutečnost a realita.

***

"Lidstvo do totalit upadá pravidelně a je to nebezpečí, které hrozí pořád."

Proboha(!!!) - taková "fráze", Wu. Jak jsem již níže podotkl = "lidstvo" žije již přes čtyři tisíce let v "totalitě", a tato totalita se jmenuje: "vlastnický sociální systém". To je ta HLAVNÍ(!) "totalita", Wu(!) - to je "grunt" a podstata, ve které "každodenně" žiješ a na které se, tak-či-onak, podílíš. "Lidstvo" do nijakých "totalit" ... "neupadá" = JE ... EXISTUJE v takové totalitě, a to po dlouhý čas permanentně(!) ...

... co to "zde" touto "frází" ... "propaguješ", Wu? ... "propaguješ" ... "zde" ... že žijeme v nějaké "demokracii"?

BLBOST !!!

... kolikrát vám budou muset doslova OTLOUCT O HLAVU všelijaké "Radary", abyste pochopili, že jakákoliv "demokracie" je jenom a jen vaše iluze? Že je to jenom přelud, kterým pomáháte těm, kdo jsou vašimi zřetelnými nepřáteli? Že papouškujete zcela nesmyslná "schémata", kterými se sami dusíte? ... kterými efektivně pomáháte vlastnímu žalářníkovi a mučiteli?

Ech ... milý Wu ... kolikrát budu opakovat, že jakákoliv "demokracie", je jenom a pouze již "obsolete" ideologický instrument. Kolikrát? :(

***

"A čím víc jich budeme znát, tím lépe - snad - dokážeme případný nástup další z nich rozpoznat."

Hmmmm ... oh ano - ty osvícenské iluze, kterými krmíme "lid" třista let = "vědění" vedené "správnou výchovou" nás "ochrání" ...

BLBBOST (!!!) ... Wu ...

... nikdy tomu tak nebylo a nebude - "Scientia est Potentia" ... to platí - "vědení" nás nijak "neochrání", k tomu, aby ses ochránil potřebuješ moc ... i když tato může rezultovat z "vědění". A kdybys "rozpoznával" nějaký-jakýkoliv "nástup další totality", tak bys již "dnes" řval jako nakopnutá kráva, protože "právě-teď" ta naprosto "nebývalá" totalita fakt-"nastupuje", a to pod hebounkou "rouškou" takzvané "demokracie" a zaštiťuje se právě tím, že mluví o těch "hrozných totalitách" docela podobně, jak o nich mluvíš Ty - fakt se nezlob. A ta totalita, která "právě-dnes" ... "nastupuje" ... je FAKT TOTÁLNÍ(!)

... Víš Wu, můj fakt-"velký guru" ... Martin Heidegger ... se právě této totální totality moc obával, a právě proto se raději "přiklonil" k nacismu a pokusil se ho "kultivovat" - no, "nevyšlo" to ... ale "zkusil" to - a "včas" ... "zdrhl", ale svůj výchozí soud NIKDY NEZMĚNIL(!) Milý Wu, v Druhé válce ... "prozatimně" ... "zvítězilo" ... "Zlo" - "Zlo" daleko HORŠÍ, než všechny "totality", kterými nás NEUSTÁLE ... "straší" jako malé děti, aby právě této totální totalitě "pomohli", v jejím "blahobytném" růstu.

***

"Totality", jak jsem již "podotkl", nepadají z Marsu, Wu. :(
GeoN
2008-07-18 21:57:00
Blue
2008-07-18 21:51:59
Wu
2008-07-18 21:36:19
GeoNe, neberu to zle, ale jsi si jistý, že je to obsahem odstavce, že to není Tvým viděním? Možná trochu naivní poslední věta, ale zbytek - nad totálním ovládnutím jsem opravdu žasl, že je totalita jako totalita jsi také nepopřel, že lidé do nich upadají je také pravda.
Aha, Tebe asi nadzdvihlo tohle "je to nebezpečí, které hrozí pořád". Hm. Tvůj výklad dává smysl a totální ovládnutí lidského společenství je běžnější než demokracie (spíš "demokracie", hraní si na ni). Ale ono někdy to ovládnutí opustí hranice lidskosti, mohu-li tento vágní termín použít bez hlubšího rozboru [mrk] - a to mi nebezpečné opravdu připadá.
Totálnost současné vlády kapitálu bez jakýchkoliv korekcí si samozřejmě uvědomuji, GeoNe, "o tom žádná". [kyselý úsměv]
GeoN
2008-07-18 14:56:46
GeoN
2008-07-18 14:48:30
Wu ... bohužel ...

... Tvůj poslední odstavec je tak klišovatý, jak to je jen možné - je to promiň, pro Tebe do uvozovek, "žvást" jako z úst nějaké "snaživé Blanky", co chtěla napsat "referát", za který by ji pan učitel pochválil a dal ji velkou jedničku. Je mi líto - nic proti Tobě, neber si to prosím nijak zle.

***

Víš Wu ... totalizace systému není žádná "hrozba", není to nic "pekelného", co jakoby "z-ničeho-nic" padá z Marsu, aby zahubilo "náš demokratický ráj". Kdepak Wu, totalizace je často zcela nezbytná a nevyhnutelná, situačně zcela racionální a v koncích vlastně i celku společnosti nezbytná, protože její alternativou je nějaká katastrofa ...

... všimni si Wu: ... i starý římský systém měl institut diktátorství, staří Řekové měli také cosi podobného, a dokonce prožili jedno celé veledůležité období v takzvané "tyranidě" (TYRANIS), jež se nakonec, tedy jistě takzvaná "raná tyranis", jako nejenom fáze zcela nezbytná ke konečnému potlačení moci (a zcela rozkladného vlivu!) staré v zásadě ještě pre-vlastnické aristokracie, nýbrž jako fáze prvního vrcholu řecké civilizace a kultury, jež PŘÍMO otevřela cestu k řecké otrokářské "demokracii" ... a jistě si všimneš, že i dnešní státní a právní systémy znají institut "stanného práva" či "výjimečného stavu", které stejně jako římské diktátorství či obdobné řecké instituty složí v takzvaných "krizových situacích" ...

... tyto "krizové situace" mohou být jistě různé = mohou být dočasné přechodné a akcidentální, a to tak, že předem o jejich přechodnosti (atd) víme - války, hospodářko-sociální či přírodní poruchy a katastrofy - z tohoto hlediska jsme schopni všechna ona "stanná" či "válečná práva" akceptovat a pochopit jejich nezbytnost, že ano?

No jo Wu ... ale vlastnický systém, "ve" kterém "žijeme", se může zhroutit, a tedy propadnout do katastrofy, i ze svých vlastních vnitřních příčin, tedy jakosi "endogenně" nikoli vnějškově, a to tak, že NEVIDÍME jakékoliv řešení této situace(!!!) ... že jakékoli řešení není "na dosah" ... no a tedy přichází na řadu nějaká forma totalizace a tedy totalitarismus, Wu ... jak zcela racionální a nutná sebeobrana před takovým zhroucením a jeho důsledky tak, aby ... "snad-někdy" ... mohly být řešeny příčiny.

***

Co je to vlastně takto "totalizace", Wu ... jaká je její podstata?

Nejokatěji je touto podstatou setření diference mezi státem a vlastnickým systémem - v tomto mají všichni ti idealističtí "liberálové" svrchovanou pravdu. Totalitarismus je ted předně takový politicko mocenský stav a forma, ve které tak-či-onak splývá vlastník a stát - to je ZÁKLAD(!) totalitární systémové stabilizace, v rámci které se celek společenství stává podřízeným téže státně-vlastnické subjektivitě, a to jak v ohledu právně-politicko-mocenském, tak v ohledu vlastnickém ...

... toto ovšem sebou nese další "komponenty" a "vrstvy" - výše zmíněná identifikace státu a vlastnictví sebou a v sobě nutně nese i identifikaci kulturnosti a civilizace jakožto celku, a tudíž i identifikaci legality a legitimity, a tedy i výkonu legality a legitimizace těchto výkonů. Z našeho evropského hledisky bychom tak mohli mluvit i identifikaci "moci světské" a "moci duchovní" v tom, čemu opět my Evropané říkáme "cézaropapismus". Ano, Wu: ... cézaropapismus je velmi dobrým orientačním znakem totalitarismu. A všimni si: ... třeba britský systém, tedy ten po-reformační (ovšem jaká byla anglická-britská "svatební" reformace, že ano? :), je dodnes(!) svou formální strukturou cézaropapistický = král/královna je jak hlavou státu tak i hlavou církve.

Víš Wu, my žijeme v jakési podivné představě, že "demokracie" či "liberalismus" je oprati jakékoliv forma totalitarismu něčím "přirozeným" a "správným" ... a rovněž žijeme v přeludu, že jde "nejlepší možnou formu vlády", která je sice "špatná", ale "lepší" nemáme - to vše je ale hluboký omyl, a to doslova "historicko-empirický"(!!!) Skutečnost je totiž zcela opačná:

... pravidlem není "demokracie" či "liberalismus", nýbrž totalitarismus ... (!!!) ... a "demokracie/liberalismus" je NAPROSTOU VÝJIMKOU(!), a nikoli, že by tomu bylo tak, že by výjimkou byl totalitarismus ... tak tak Wu: ...

... VŠECHNY orientální, a to lhostejno zda blízko či dálno-východní, byly šmahem TOTALITÁRNÍ(!), a to totalitární jako řemen. Totalitární byly všechny genetické kultury a civilizace - Egyptem a Mezopotámií počínaje Indií a Čínou konče ... o proto-vlastnických civilizacích Mezoameriky ani nemluvě - skutečnosti je taková, že:

... "demokracie" či "liberalismus", jakožto způsob kulturní legitimizace a korekce vlastnického systému (a tedy i jako forma politiky a moci) je naprostou ANOMÁLIÍ(!), a to anomálií naší ... EVROPSKOU(!) Bum - s tím jednoduše neuděláš NIC, ani kdyby ses postavil na své ušní boltce. A je tedy, milý Wu, naší evropskou anomálií i naše rozlišování legitimity a legality a do důsledku i kultury a civilizace ...

... naše EVROPSKÁ DI-ARCHIČNOST(!) je téměř naprostou výjimkou (cosi podobného mají ve své kulturnost snad jenom Japonci), a tedy jenom a jen z "pozice" této naší anomálnosti můžeme VŮBEC(!) o nějaké diferenci mezi "demokracií/liberalismem" a totalitarismem mluvit.

Zde mezizávěrem, Wu:

... totalitarismus je VLASTNÍ a "přirozenou" formou existence vlastnictvím určovaného a ovládaného lidského společenství(!) - totalitarismus je vlastnickému systému, a tedy i eurogennímu kapitalismu ... VLASTNÍ(!) = je jeho "přirozeným" a původním stavem. Totalitarismus jení "úchylka", nýbrž zcela naopak: ... "úchylkou" je "demokracie" či "liberalismus",. a to dokonce i v kontextu evropských dějin, protože takových období, která tu či tam byla alespoň trochu se blížící ideji a ideálu "demokracie", je naprosté minimum - "reálná demokracie" se i v Evropě vyskytuje jen ve "stopových množstvích" - místem, kde tato idea bytuje, jsou spíše a jen ústa a knihy osvícenských filosofů.

***

A tedy nacismus a stalinismus jakožto dva největší a "nejhorší" totalitarismy dvacátého století?

(... pokud si ovšem odmyslíme britský imperialismus a "americký" neo-imperialismus, jež byly jsou směsí zcela bezuzdného koloniálního-periferního totalitarismu, na který se nemohou nacismus a stalinismus ani hrabat, a metropolitní hry "na demokracii") ...

... to obojí byly, Wu, JENOM A JEN(!) zcela omezené, v zásadě mimo-systémové, i když systémově zapříčiněné a vzhledem k němu provedené ... DEFENZIVNÍ(!) SEBEOBRANNÉ(!) a EMANCIPAČNÍ(!) totalitarismy - tedy totalitarismy v zásadě omezené na čas vnějšího ekonomicko-mocenského ohrožení z vnějšku. Šlo o regionálně-"národní" emancipační totalitarismy, ve kterých byl lokální, i když v obou případech šířeji metropolitní, kapitalismu "dán" do "stanného práva" tak, aby bylo zajištěno, že bude sloužil lokálním emancipačním účelům a cílům ...

... V TOM JE CELÉ "TAJEMSTVÍ" OBOJÍHO(!)

***

A naše současná situace, Wu?

... ta není NIJAK(!) "růžová", jak s nám stávající propaganda snaží namluvit (viz pan Klaus) - nežijeme rozhodně v době "výkřiku svobody", a když ta téměř jistě výkřiku smrtelného, výkřiku umírajícího. Totalitarismu, který se PRÁVĚ-TEĎ formuje (vlastně je již ve svých komponentech hotov), daleko přesahuje všechny nacismy a stalinismy, protože jde o totalitarismus SYSTÉMOVĚ-TERMINÁLNÍ(!) = nejde o totalitarismus lokálně emancipační, nýbrž PODSTATNĚ systémový ... totalitarismus, který bude "nouzovým stavem" systému vzhledem k jeho hroucení se ve vrstvě jeho BAZÁLNÍCH, "staticky nosných" funkcí ...

... BEZ DALŠÍHO, co bychom mohli snad udělat(!), čeká nás a naše děti "cosi" daleko horšího, než byly nějaké "srandovní" nacistické koncentráky a stalinské gulagy - a dá se říci, že již dnes žijeme v něčem kvalitativně horším, i když to na nás ještě plně (a tedy "individuálně" a plošně "individuálně") nedoléhá, a tudíž to odmítáme brát na vědomí, a raději žijeme v iluzích - i když již dnes se 80% procentům lidí žije hůře, a to ve všech ohledech, než "za" Stalina či "za" Hitlera ... a to aniž by o tom měla reflektované tušení.

***

Tedy souhrnem:

... totalitarismus je vlastní, zcela "přirozenou" formou vlastnického systému a jeho kulturní korekce a legitimizace - tomu odpovídá i jakákoliv kulturní metafyzika, která je svým nejobecnějším formální i obsahovým charakterem a kontextem rovněž ryze totalitární ... přičemž je velmi často adekvátnější a funkčnější, a tedy i pro život drtivé většiny lidí daleko, a top ve většině ohledů, příznivější, než jakýkoliv "liberalismus" či "demokracie" ...

... víš WU, totalitarismus je jako dobře uspořádaná školní třída, ve které vládně pevnou rukou a pružnou rákoskou pan učitel, který může, i když jistě nemusí, slabé ve třídě chránit před těmi silnějšími, což je v podmínkách vlastnického systému zcela pravidelně naprosto nezbytné ... "demokracie" či "liberalismus" je jako kotec plný vzteklých hladových psů, ve kterém ti silnější ty slabší vždy "bez servítek" sežerou ... a není nic, co by jim v tom mohlo zabránit ...

... toto je DICHOTOMIE(!) legitimizace a korekce vlastnického systému ... obojí není možné byz soustavného násilí napínaného proti jinému druhu násilí ... a my Evropané jsme si kdysi "vybrali" určitý způsob balancování mezi těmito extrémy. Za to jsme obdrželi velkou dynamiku našeho evropského rozvrhu, avšak zároveň i "prožitek" KONTRASTU ROZHRANÍ mezi nimi - totalitarismus není žádnou "hrozbou z pekelného Marsu", je nám VLASTNÍ, Wu ... a je stále přítomen ...

... a nemusí být vždy zlem, nýbrž velmi často může být zcela blahodárným dobrem - taková je skutečnost a realita, Wu ... a je docela zbytečné říkat: "bohudík" či "bohužel", protože "Bůh" je totalitární diktátor ze všech "Nejvyšší".
Wu
2008-07-17 17:16:46
zcr: ano, já to špatně napsal, myslel jsem tím, že s postupujícím časem začíná být možné pěstovat studium II.sv. jako intelektuální zálibu bez emocionálního angažování.
zcr
2008-07-16 22:57:23
Vždyť je to jedno z největších dějinných zauzlení moderní doby, ve XX. století možná nejvýraznější..., ne zase tak dávno, se spoustou pramenů (díky záznamové technice)... já bych se naopak divil, kdyby II.sv. zapadla [mrk]
Wu
2008-07-16 22:26:27
Možná také s postupujícím časem ta hrůza přestává být živá...
Tribun
2008-07-16 14:57:17
Já myslím, že ten zájem o nacismus pramení ze stejných zdrojů, jako zájem o dopravní nehody - lidé jsou prostě fascinování vším neobvyklým a bizarním. Tedy samozřejmě s výjimkou těch, kteří nacismus studují, aby mohli na jeho principech stavět vlastní politiku, a jiných sympatizantů.
Wu
2008-07-16 09:06:48
Děd nevěd: ano, to zní pravděpodobně, totality jsou si všechny podobné.
Děd nevěd
2008-07-15 20:43:36
Je zajímavé, že před SR se toto téma moc nevyskytovalo. Snad aby čtenář náhodou nenacházel souvislosti s naší totalitou.
Sám mám v knihovně jen dvě knihy na téma nacismu. Zabývají se ale spíše jeho historickými kořeny - Sebastian Haffner: Od Bismarcka k Hitlerovi a John Bradley: Dějiny třetí říše. Obě, byť "na západě" vyšly v osmdesátých letech, u nás se objevily až po SR, a stojí za přečtení.

Wu
2008-07-15 13:08:38
Taky to moc nekupuju, ale pár exemplářů mám, spíše ty co se zabývají okultní stránkou nacismu. Jak dlouhodobě sleduju Levné knihy, mám srovnání - najednou je tam záplava. Teď mě napadá, že to může naopak naznačovat, že nejdou na odbyt a proto se do Levných knih dostávají [úsměv].
jm
2008-07-15 10:54:13
wu: Já vždycky dost sledoval i německý média, tak mi nepřijde to téma nějak oživlé. Podle mého je to stabilní tahák, počínaje tv dokumenty, přes obálky časopisů, až po ty knížky. Já si tyhle knížky nekupuju, ale mám pocit, že v militaria odděleních knihkupců jsou knížky o wehrmachtu v mírné převaze dlouhodobě i u nás.
Wu
2008-07-15 09:19:09
Tribun: je to deprimující. Ale když ji včas rozpoznáme, můžeme aspoň utéct (pokud se nic jiného udělat nedá).

jm: žasnu, kolik monografií se na tohle téma vyrojilo, Levné knihy jsou jich plné. Trochu se obávám, jestli to něco nepěkného nenaznačuje [rozpačitý úsměv].

-ant-: četl jsem, myslíš tu prostřední část o Hitlerově poblouznění? Ano, kolem nacismu byla spousta nepochopitelných věcí.
-ant-
2008-07-15 08:47:41
"Nejvíc jsem žasl nad totálním ovládnutím celého státu a myšlení všech (většiny) lidí a nad hloubkou, do jaké ideologie zasáhla"

Přečti si Jitro kouzelníků :)

http://www.kosmas.cz/knihy/125090/jitro-kouzelniku/
jm
2008-07-15 08:45:16
Nacistické Německo je pořád zajímavé, až si skoro říkám, čím to je. Někdy se jeví, že se přitom zas tolik v různch věcech nelišilo - až na státní násilí. To násilí bude asi jeho hlavní rys.

Třeba ohledně těch rasových zákonů, chystám se právě udělat si jasněji, jak to bylo u nás historicky. Ale myslím (bohužel prd vím, takže se chystám si o tom něco přečíst), že třeba sňatky křesťanů s Židy byly spíš zakázány zákonem až někdy dost hluboko do 19. století. Což už tak strašně velký odstup od Adolfa není.

Podobně ty eugenické plány existovaly mezi válkami leckde a i částečně se realizovaly. Jenom halt s menším organizačním talentem a s řádově menším násilím.
Tribun
2008-07-14 22:29:50
Jistěže dokážeme - však ho také aktuálně vidíme kolem sebe. A je nám to tak akorát na dvě věci. Vlastně na tří - máme z toho zbytečně špatnou náladu a smutek v duši.