Wuwejův zápisník

Srovnání biblické knihy Kazatel a nauky Buddhovy

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2012-09-14 00:58:17
Dobře, při svém propracovávání se RSS čtečkou se už k Tobě pomalu blížím :)
fialka
2012-09-12 20:23:09
Já ty svoje poznámky k Ježíšovi shrnu do článku u mě, sem se to myslím nehodí.
fialka
2012-09-12 16:41:47
On Kazatel shrnul své osobní zkušenosti a pocity a podařilo se mu tím vyjádřit celou podstatu víry v jednoho boha: Žij, jak si myslíš, že máš žít, a pak
„Jdi, jez svůj chléb s radostí a popíjej své víno s dobrou myslí,
neboť Bůh již dávno našel zalíbení ve tvém díle.“ (Ka 9,7)

Netřeba desatera ani chrámů.

Jak už jsem psala, kdybych se potřebovala hlásit k nějaké víře, tak k neviditelnému růžovému jednorožci.
Wu
2012-09-12 13:23:15
fialka: to je dobré, číst ho jako doporučení v danou chvíli dělat to, k čemu je chvíle vhodná. jin-jang, tao, wu-wei i zen ukryté v Kazateli.

K vynechaným rokům a pobytu někde v Indii jsem taky kdysi viděl nějaké články, ale nikdy mě to nezaujalo tolik, abych si sehnal příslušnou monografii. To že o životě není nic známo nemusí být žádná záhada, jestli byl v sektě esejských, nebylo nejspíš ani cesty jak by se to někdo dozvěděl. O dnešních sektách se také nic nedozvíme, a většinou ani od těch, co je opustí, pokud to zvládnou živí a zdraví (fyzicky i duševně).

Důvody zájmu o náboženství jsou moc pěkně shrnuté. Hledání řádu, smyslu a útěchy.
fialka
2012-09-11 17:33:17
Jinak ke srovnání jakýchkoliv náboženství asi tohle:
Chybí nám jistota a tak hledáme nějaký řád v naději, že tam bude. Věříme ve smysl života a nenacházíme ho v radosti ze života. A bojíme se tmy a opuštění a bolesti a smrti a mnozí z nás také toho, co bude po smrti. Možná je to jen něčí hra s námi. A přesto chceme vidět pokračování našeho života v našich mláďatech.
Nebo je možná nejvyšší čas vymyslet úplně novou hru.
fialka
2012-09-11 16:20:51
Zlatý Kazatel, že mluví hodně přímočaře, protože oni jinak používali na všechny definice podobenství a my jim dnes nerozumíme. Wu, zkus si tu kap. 3 (o časech) přečíst znovu jako dvojice jin-jang a k tomu měj na paměti, že Kazatel míní čas jako dobu vhodnou pro určitou činnost. A na tu činnost by se měl člověk v daném čase soustředit a nepokoušet se dělat cokoliv jiného a zvláště ne opačného. Zároveň by si měl ale uvědomovat, že ta opačná činnost existuje a že její čas (pravděpodobně někdy) přijde. Např. "cas pláče a čas smíchu" - buď smutný, je-li to nyní nutné, nesnaž se rozveselit za každou cenu. Čas smíchu taky někdy nastane, nikam nezmizel. Až přijde, raduj se a nepřipouštěj si obavy. Atd. Ohledně těch šutráků těžko říct, píše doslova rozmetání a shromažďování, což odpovídá spíš stavbě než zemědělství. Je to jen můj názor, ale boření zdí nebo hradeb znamená také "konec starých pořádků", ať už v sobě nebo navenek.

A souhlasím s Tribunem, křesťanství má k budhismu podezřele blízko. O tom existuje literatura dänikenovského typu, na netu jsem to nehledala, zkusím svůj čtenářský deníček a připsala bych to sem. Nijak zvlášť mě to ale nezajímalo, brala jsem to jako fakt, který si křesťani nechtějí přiznat.
Co třeba ta přetržka, kdy není nic známo o Ježíšovi od doby jeho 12 let do cca 30 roků, kdy začal vystupovat se svým učením? Nebo to často hlásané tvrzení, že příchod Krista byl předpovězen starozákonními proroky? Jo, houby s octem. Taky jsem té propagandě uvěřila a nic pořádného jsem nenašla. (Potřebovala jsem to do povídky. Ano, Jeříš říká, že přišel naplnit slova proroků, a Petr říká, že ho předpověděl Eliáš, který ale v bibli není.)
Wu
2012-09-10 23:20:46
Tomáš Pecina: ani mě nenapadlo se nad tím zamyslet, nad rozmetáváním mi vyskakují obrazy jako rozbíjená kamenná zeď a tak jsem to bral jako protiklad stavění.
A přitom to vlastně ani v jenom případě neodpovídá. Hmm.

Wiggs Dannyboy: díky.
No, ony se v metafyzických věcech můžou lišit i výrazně ale na přechodech k realitě to podobné je. Etická pravidla, například.
S chápáním střední cesty se asi shodujeme, důležité je dělat v danou chvíli "to pravé", ne extrémy (z pohledu té situace). Ale jak jsem psal, blbě se to poznává :)

Hamish: nemohl bys to trochu rozvést? Sice jsem si "Zárodky věčného Logu" vygooglil, ale moc mi to s tématem dohromady nepasuje
Hamish
2012-09-10 18:03:22
Logoi spermatikoi - nic nového pod sluncem.
Wiggs Dannyboy
2012-09-08 20:08:36
Super post.

Všecny velký náboženství popisujou totéž - realitu a svět, ve kterém žijeme. Bylo by hodně divný, kdyby se jednotlivý náboženství v zásadních věcech rozcházely. Nebo-li všechny náboženství mluví skutečně o tomtéž - o Bohu=Realitě, takže je logický, že docházejí k víceméně stejným závěrům. Tím pádem i ten Michalův výkřik, že Bůh existuje je samozřejmě správnej, protože Bůh fakt není nic jinýho, než symbolický vyjádření světa (s tím, že křesťani to celý vtělili do velký otcovský figury, která se vztyčeným ukazováčkem hrozí, že jestli na tohle lidi zapomenou, budou se smažit v pekle - který je jen tak mimochodem vždycky ve vlastní hlavě).

K Buddhovu číslu 2: "Příčinou utrpení je žádostivost, spojená s rozkoší a lpěním na smyslových rozkoších." - tomuhle je myslím dobrý věnovat pozornost specielně dneska, kdy mají lidi v hlavách všechny ty shity kolem životního stylu a toho, co prostě ke svýmu životu "musí mít" (v to počítaje i věci typu pravidelnýho sexu nebo "životního partnera"...). Řekl bych, že ty smyslový požitky nakonec stejně přijdou, ale spíš tak jako bokem, jako taková čokoláda za odměnu, když člověk dělá to, co má.

Tu střední cestu chápu ne jako "průměr" mezi těma dvěma možnostma, ale jako syntézu těch možností, tj. vyrovnání se a přijmutí těch dvou zdí, místo mlácení se mezi nima "ode zdi ke zdi". I ty smyslový požitky je asi dobrý takhle chápat. Není to ani o tom nezřízeně si užívat (nebo chtít si užívat a trpět, protože mi to není přáno...) ani o tom se asketicky držet stranou a odmítat to, ale nějak to zakomponovat do svýho života, ideálně tak, aby to nebylo destruktivní. Což je skoro nemožný... člověk stejně vždycky spadne do jednoho z těch dvou extrémů a třeba co se týče peněz, tak většina lidí pak říká buď to, že je vlastně ani nechce anebo to, že si vystačí s málem (což ani není ta askeze - která stejně nefunguje - to je obyčejná z nouze ctnost).
Tomáš Pecina
2012-09-08 09:43:52
Ke kamenům v Kazateli jsem nenašel přesvědčivý výklad. Většinový je ten, že házením se míní odstraňování kamení z pole nebo vinice, a sbíráním ("dáváním dohromady") jejich shromažďování pro stavbu. Ono je těžké ve starozákonních referencích na tehdejší zemědělství a způsob života se vyznat.
Wu
2009-06-26 15:53:49
A to má být jako důkaz, ta citace?
Michal
2009-06-26 15:45:09
Wu
2009-05-10 23:47:41
Henry Psanec: a já vím, proč se Ti tam nevejdou. Protože jich máš moc [smích].
Zaslepení stojí mimo všechny kategorie, Zaslepení se mi vznáší přímo před očima.
Henry Psanec
2009-05-10 04:11:14
To máš kliku, že se Ti knihy vejdou do knihovny. Mně ne, už od roku 1992.

Zapomněls na kategorii "koupit a přečíst", i když je v ní jen jedno jméno, ale zato velké - Zaslepení.
Wu
2009-05-09 23:36:31
Souřadnice nepotřebuju, knihy jsou podle žánrů, těch není tolik, takže vím přesně která police v které knihovně to je no a lokalizovat knihu v těch pár policích je snadné, protože mám výbornou vizuální paměť a téměř pokaždé vím jak je kniha velká a jakou má barvu. Autoři a názvy knih mi začali vypadávat, obzvlášť u knih odborných a encyklopedií, o zásobníku nepřečtených nemluvě. Takže katalog je nezbytný.
Henry Psanec
2009-05-09 15:29:29
Tak jsem to myslel. Jestli tam máš i souřadnice, v bytě. Tak s tím pamatováním jsme na tom stejně, až na to, že já nemám katalog.
Wu
2009-05-09 00:13:59
Henry Psanec: jak to myslíš, jestli mám všechny knihy v knihovnách? Jako jestli mi ten katalog je k něčemu, když se knihy mohou povalovat různě po bytě? To je jednoduché, v katalogu nemám umístění, to si prostě pamatuju [mrk].
Henry Psanec
2009-05-08 22:52:27
Asi jedinou poznámečku k Sisyfovi: sv. Tomáš Akvinský byl proslulý tím, že než vyvrátil názory svých oponentů, tyto názory zformuloval lépe než oni sami. Z něj si Sisyfos příklad vskutku nebere. A jeho vtipnost za poznámku ani nestojí.

Ty máš katalog, Wu? A máš všechny knihy v knihovnách?
Wu
2009-05-06 22:41:53
Henry Psanec: Tomášovo evangelium je zajímavé. Ale přiznám se, že do takové hloubky mě rané křesťanství neláká.
Sisyfos je sbírka zaslepenců stejného druhu, jako většina jimi ohodnocených bloudů - a tím nemyslím J.Kozáka (ostatně tenhle Sisyfovský komentář se svou křečovitostí usvědčuje sám - http://www.sysifos.cz/index.php?id=vypis&sec=1154547706)

Tribun: katalog si udělej, stojí za to. Bude to sice trvat dlouho, protože při tom najdeš spoustu pokladů a budeš je prohlížet, ale ve výsledku máš přehled, máloco koupíš vícekrát, dobře se vyhledává a vůbec.
Tribun
2009-05-06 09:29:35
Kozáka znám, kdysi jsem ho docela rád četl, bylo pro mne první setkání s filosofií out-of-the-školní-škamna. Evangelium neznámého boha mám myslím dokonce i doma. Ale katalog nemaje, netuším, jaké knihy vlastně mám. A kde je mám. Stačí se 2x tak trochu stěhovat, a neštěstí je hotové...
Henry Psanec
2009-05-06 00:38:47
Ten mgr. Jan Kozák provozuje nakladatelství Bibliotheca gnostica. Mám jen jeho první knihu: http://www.kosmas.cz/knihy/10069/evangelium-neznameho-boha/ Podívej se na anotaci. Každý výrok Tomášova evangelia (tento překlad, je dělaný z němčiny: http://unamyr.sweb.cz/texty/1_5txt.htm) má třeba i stránkový komentář.

Kdybys chtěl, klidně Ti oskenuju Úvod i Doslov. Je to zajímavé, ale většina mých přátel se k tomu staví k jako trochu přemrštěnému pokusu. Pokud budeš chtít, podívej se do diskuse pod http://www.fismeister.eu/713490-tomasovo-evangelium-113.php

Apokryfní evangelia jsou velice zajímavá, kromě té trilogie z Vyšehradu vyšly teď další zlomky ze svitků http://www.kosmas.cz/knihy/107081/rukopisy-od-mrtveho-more/ Na tyhle věci je mimochodem odborník Kojot.

Ten Jaromír K. dostal cenu Sisyfa za "matení veřejnosti" - to zní slibně, ne? (To není útok na JK kterého neznám, ale moje osobní rýpnutí si do klubu skeptiků za jejich heslo "yetti".)


Wu
2008-04-06 21:16:01
Možná to ale není on, jmenuje se Jaromír Kozák a mám takový pocit, že z egyptologie odešel - takže by asi nebyl Mgr. Ale to je vlastně jedno [mrk].
Tribun
2008-04-06 15:10:03
Tak to víš víc než já. Mě šlo jen o to, abych to své tvrzení postavil na pevné základy a nevypadalo to, že jsem si to pro efekt právě vycucal z prstu. I když musím přiznat, že mi to dává smysl.
Wu
2008-04-05 22:06:27
Tribun: není to ten šílenec, který překládal Egyptskou knihu mrtvých přímo z hieroglyfů?

ant: to by mohlo být zajímavé čtení.
ant
2008-04-05 02:19:07
Apokryfní evangelia - tyhle dvě mám (viz níže), o Budhismu jsem tam nic neviděl...
http://www.kosmas.cz/knihy/102207/neznama-evangelia-novozakonni-apokryfy-i/
Tribun
2008-04-04 22:10:00
Např. jistý mgr. Kozák. Kdysi (stále?) provozoval jakési obskurní nakladatelství, ve které vydával apokryfní evangelia a podobné texty. Lépe sloužit nemohu.
Wu
2008-04-04 21:18:07
Tribun: připadá mi to jako příliš senzační tvrzení, podobnosti by v křesťanství samozřejmě byly, ale to asi v jakémkoliv náboženství - nemáš k tomu nějaké podrobnější zdroje? Docela bych se na to podíval [mrk].
Tribun
2008-04-04 15:26:09
Rád bych poznamenal, že podle některých názorů není křesťanství nic jiného, než buddhismus naroubovaný na judaismus.