Wuwejův zápisník

Irena Dousková: Hrdý Budžes

28.09.2024 19:43, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka Hrdý BudžesPopis normalizace, tak jak dopadala na nekonformní divadelní rodinu, by byl dost nepěkné čtení – nebýt stylu vyprávění. Pohled osmileté Helenky, která je na svůj věk velmi přemýšlivá, má dobré postřehy, ale spoustě věcí nerozumí a rozumět nemůže, tomu dodává lehkost a humor. Chtě nechtě se musíte smát.

Helenka má jednak svoje starosti, jako třeba ty s tělocvikem:

Nic jinýho neumím, i když pořád chodím někam cvičit a docela mě to baví. Ale ve škole mě to nebaví vůbec. Jenom mám před každou hodinou strach, protože školní tělocvik není vymyšlenej kvůli cvičení, ale kvůli mučení tlustejch a nešikovnejch dětí. A to jsem já oboje.

Včera to se mnou vypadalo moc špatně, protože se konal sportovní den. Vyučování bylo jenom do deseti hodin a potom musela jít celá naše škola a všechny ostatní ničínský školy na ničínskej sportovní stadion běhat a skákat, protože měl Vladimír Iljič Lenin narozeniny.

nebo že by chtěla chodit s ostatními dětmi do jiskřiček:

Jenže Kačenka, tak já říkám totiž mojí mámě, jenže Kačenka taky nevěděla, proč si to ta pani družinářka udělala. Tátovi potom v kuchyni říkala, že ji uštvaly ty svině. To asi myslela Rusové nebo možná komunisti, protože Rusové a komunisti jsou svině, ale nesmí se to říkat. Ale Kačenka s Andreou Kroupovou to stejně pořád říkaj, zpívají protirusáckou písničku Už troubějí, už troubějí, na horách je Lenin a Kačenka mi nechce dovolit chodit do jiskřiček, protože jiskřičky a pionýři jsou prej malý komunisti. Tak já nevím, z naší třídy tam chodí celá třída a já bych tam taky chtěla chodit. Já už chodím na němčinu, na kreslení a do baletu, protože jsem tlustá, tak musím cvičit. Ale do jisker bych taky ještě chtěla.

Na němčinu nikdo nechodí, jenom já sama, k pani učitelce Freimanové, co mě učila loni v první třídě a pak šla do penze nebo kam. Přestala nás učit ve škole a učí teď u sebe doma jenom mě.

Jednak ty z okolí. Že maminku spolu s dalšími zaměstnanci vyštípala ředitelova klika v čele s Andreou Kroupovou z divadla, maminka teď nemá práci a s divadlem se zkouší soudit (jak to tak bývalo, soudce měl výsledek předem nařízený). Že její obrázky ve škole nezůstaly na nástěnce, protože je dcera jakéhosi Freisteina, který žije v New Yorku. Že o ní babička tajně píše Freisteinovi lži a posílá mu její obrázky.

Z jejího vyprávění si události a rodinné poměry snadno zrekonstruujete a ta realita z toho vyvstane jasněji a silněji, než kdyby ji někdo popisoval přímo. Ale všichni si tím procházejí a na šedivém pozadí zažívají stesky, radosti i zadostiučinění…

Volal nějakej pan Vychodil, ředitel divadla v Šumperku na Moravě, a tvrdil, že by měl pro Kačenku angažmá a že mu má co nejdříve zavolat na číslo, který mi nadiktoval.

Chtěla jsem říct, že to vyřídím, ale pak jsem se ohlídla a za mnou stála Andrea Kroupová. Zrovna šla taky telefonovat. Tak jsem místo toho řekla: „Pane řediteli, já jí to povím, ale asi to nemá cenu, protože maminka už má angažmá v Praze, v Národním divadle, takže do toho vašeho Šumperka asi nebude chtít jít.“

Jestli to praskne, pošle mě asi Kačenka Freisteinovi dodatečně k Vánocům. Vůbec se to nesmí dozvědět, jak ji znám, hned by se chtěla do toho Šumperka stěhovat. Radši jsem ten papír s telefonním číslem hodila do koše. Ale až venku před divadlem, aby to nikdo neviděl.

Je to vážně výborná kniha, hořkosladká a úsměvná. Pokud neznáte, určitě zkuste.

Odkazy:

DOUSKOVÁ, Irena. Hrdý Budžes. Brno: Petrov, 2002. ISBN 80-7227-132-6.

12345
1727545380000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online