Wuwejův zápisník

Tony Parsons: Odhalené tajemství

19.10.2018 21:43, Wu | knihy | komentáře -

obálka Odhalené tajemstvíOdhalené tajemství je útlá kniha krátkých zamyšlení, v nichž Tony Parsons opakovaně popisuje, že nedualita je tu pořád, že se o duchovní prozření nemusíme, ba dokonce nesmíme, snažit:

Učení, zdlouhavé postupy a procesy, kterými se snažíme dosáhnout osvícení, jen prohlubují problém, který chceme vyřešit. Tím ovšem v sobě stále posilujeme představu, že já může nalézt cosi, o čem se domnívá, že ztratilo. A právě toto úsilí a investice do vlastní identity neustále znovuvytváří iluzi oddělenosti od jednoty. To je ta opona, o které věříme, že existuje. To je ten sen o individualitě.“ (Str. 15)

Že stačí se rozpomenout a spočinout v jednotě.

Jenže.
Zdaleka nejvíc přesvědčuje o nepřenositelnosti této zkušenosti.

On nedualitu cítí, vnímá a snaží se ji vyjádřit.

Tato kniha se snaží popsat, že osvícení je náhlou a přímou energetickou proměnou, která se může stát kdykoli. Je to odhalené tajemství (open secret) zjevující se ve všech oblastech našeho života. Žádná úsilí, postupy, nauky či procesy nás nemohou k němu dovést, neboť to tajemství se netýká našeho úsilí změnit svůj život. Je o znovuobjevení toho, co je tím, co ve skutečnosti doopravdy žije.“ (Str. 107)

Já vyjádření čtu a interpretuji, ovšem pohledem svého odděleného já – a čím víc se snažím porozumět, tím víc se do duality bořím.

Ve výsledku je kniha vlastně nepoužitelná. Dokud neprozřu, čtení mi nepomůže. A až k tomu dojde, už popis nebudu potřebovat.

Odkazy:

nakladatelství Maitrea, Praha 2017, ISBN 978-80-7500-280-8, cena 185 Kč

12345
1539978180000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online