Wuwejův zápisník

Pico Iyer: Umění ticha

15.01.2018 19:38, Wu | knihy | komentáře -

obálka Umění tichaPico Iyer je známý svými cestovatelskými články a knihami; přispívá do prestižních časopisů a novin jako je Time nebo The New York Times. O to větší překvapení vzbudil svou přednáškou pro TED a posléze touto knihou – protože mluví o cestování do Nikam, o vnitřních cestách a dobrodružství vsedě. O meditaci a klidu.

Kniha je soubor několika esejí či zamyšlení, ve kterých ukazuje, proč se vydal hledat spočinutí v tichu, mluví o svých průvodcích – ať už skutečných (jako byl Leonard Cohen):

Pobyt na tomto odlehlém a tichém místě nemá nic společného se zbožností nebo čistotou, jak mě ujistil, je to prostě nejpraktičtější způsob, který objevil a který mu pomáhá vyrovnat se s chaosem a děsy, jež ho dlouhodobě pronásledují. Tiše sedět se svým japonským přítelem, usrkávat lahodný koňak a poslouchat noční koncertování cvrčků – to mu pomáhá nalézt trvalé štěstí, stav, který se nezmění, ani když musí začít čelit životu a jeho obvyklým překážkám a komplikacím.“ (Str. 4)

nebo literárních, jako Marcel Proust nebo Emily Dickinsonová. Ukazuje, že meditaci stojí za to podstupovat, i když je to těžká práce:

Při návštěvě kláštera jsem si také uvědomil, jak jednoduché je vydat se tam, hledáme-li únik před světem nebo při útěku před mukami trýznivé lásky, o nichž víme, že brzy vyvanou. Stejně jako v každém milostném vztahu ani první dny trávené v poklidu naplno neukážou, kolik tvrdé práce nás čeká.
Když jsem se do kláštera vydal v zimě, občas mě tam zastihlo ošklivé počasí. Déšť celou noc bubnoval na plechovou střechu mého obytného vozu. Z velkých oken jsem viděl jen mlžný opar, nic víc. Po mnoho dní jsem nezahlédl ani živáčka, můj pobyt tam byl jako zkouška, jako kajícné cvičení v osamělosti. Liják byl tak nekonečný, že jsem nemohl ven, seděl jsem v té mlze, uvězněný a rozmrzelý, a uvědomil jsem si, jak snadno může být vnější prostředí odrazem – někdy také spouštěčem – našeho vnitřního stavu.
“ (Str. 33)

Kapitoly jsou doplněné a oddělené od sebe pomocí fotografií islandsko-kanadské fotografky Eydís Einarsdótirr. Ty opravdu stojí za pozornost, protože klid, ticho a jemné barvy meditativnost z nich přímo září.

Jako celek je Umění ticha hezké doplnění meditační praxe. Meditovat se podle ní nenaučíte, ale příjemným způsobem si připomente, proč se to naučit chcete.

Odkazy:

nakladatelství Noxi, Bratislava 2016, ISBN 978-80-8111-372-7, cena 69 Kč (levné knihy)

12345
1516041480000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online