Wuwejův zápisník

Sanjiv Chopra, David Fisher: Velká 5

27.12.2017 22:03, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -
obálka Velká 5Podtitul „Pět jednoduchých opatření, která můžete začít plnit, abyste žili delší a zdravější život“ patrně nelže. Vyjmenovaná opatření jsou pečlivě podložena vědeckými studiemi, které ukazují pozitivní vliv proti řadě nemocí včetně těch nejvážnějších. Malá ukázka stylu:

(...) tato studie Americké kardiologické společnosti z roku 2003 vedla k závěru, že průměrná redukce hmotnosti o čtyři kilogramy a deset kilometrů chůze týdně v porovnání s obvyklou péčí ‚snížily výskyt cukrovky 2. typu u jedinců s vysokým rizikem pro její vznik o 58 procent‘. Metaanalýza z roku 2007 provedená Akademií tělesné výchovy a sportu v Polsku, která se zaměřila na studie provedené v posledních třech letech, potvrdila ‚snížení rizika pro vznik kardiovaskulárních a srdečních chorob o 49 procent a cukrovky o 35 procent‘ a výrazný vliv na snížení rizika vzniku rakoviny prsu nebo tlustého střeva a konečníku.“ (Str. 97)

A tak dále, a tak dále – myslím, že o věrohodnosti pochybovat nebudete. Jen je důležité nezapomínat, že když nějaká preventivní činnost „snižuje riziko vzniku o 50%“, neznamená to, že bude polovina populace zdravější, ale že u těch, co prevenci praktikují, onemocní poloviční počet lidí než u kontrolní skupiny. Fakticky to také může znamenat, že místo 10 lidí z tisíce jich onemocní jen 5. Místo relativních by bylo lepší používat atributivní ukazatele, vizte prezentaci Výpočet a interpretace ukazatelů asociace v epidemiologických studiích (ppt)

A ještě jedna připomínka. Poslední faktor pro zdravější život je meditace. Maje nějaké praktické zkušenosti, vím, že je to pravda, že pomáhá. Na kapitole je ale vidět, že studií je pořád málo – je řádově méně (nebo tak alespoň působí) podložená. A co hůř, autor operuje s transcendentální meditací, která má poněkud problematické kořeny a celkem často se vyskytuje v encyklopediích sekt (kromě finanční náročnosti také kvůli tomu, že – minimálně v nějaké době – hlásala, že adepty naučí levitovat). Proto vězte: popisované přínosy má jakákoliv meditace. A levitovat nejde...

Dovolte, abych se rozloučil starým aforismem: Měli byste meditovat jednou denně, ale pokud na to nemáte čas, měli byste meditovat každý den dvakrát.“ (Str. 161)

Odkazy:

nakladatelství Práh, Praha 2017, ISBN 978-80-7252-679-6, cena 269 Kč

12345
1514408580000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online