Wuwejův zápisník

Daniel Keyes: Růže pro Algernon

24.12.2016 07:52, Wu | knihy | komentáře -
obálka Růže pro AlgernonVědecká metoda zvýšení inteligence vypadá velmi nadějně. Série pokusů završila myš Algernon, jejíž rychlost procházení bludištěm je mimořádná, a tak doktor Štraus a profesor Nemur přistoupí k další fázi - pokusu s člověkem. Protože metoda vyžaduje aktivní spolupráci a motivovanost, vyberou z žáků vzdělávacího střediska pro retardované dospělé Charlie Gordona. Celá kniha je sestavená z pracovních hlášení; deníkových záznamů, které Charlie píše a odevzdává.

pracovňý hlášeňí č 1 tř. břesen
Doktor Štraus mi řikal ať oteťka zapysuju šechno co myslim a co si pamatuju a kašdou vjec co se mi stane. No já fakt nevim ale von řikal že je to víznamný aby vjeděli jesli mě múšou poušít. Snat mě budou moc poušít poněvač slečna Kynyjanová řiká že bych se snat moch stát chitrí.
“ (str 9.)

Nejprve jsou plné pravopisných chyb a tak bolestně omezené. Přitom tolik touží být začleněný a chytrý.

Ale toje prozťe vjeda a já se musím snažit stát chitrí jako ostatňí lidi. Aš budu chitrí budou se mnou mluvit a já s nima budu moc seďet a poslouchat jako ďelaj Joe Carp a Frank a Gimpy kdyš hovořujou a dizkutujou o dúležitích vjecích. Ikdiš pracují najednou začnou mluvit o vjecech jako o bohovi nebo o tom jak velkí peníse prezedent utrácí za nesmisli a nebo i o rebuplikánách a demogratech. A začnou bít celí rosčilení jakobi se chťeli prát a musí přít pan Donner a říctim aď zasedou pécst nebože je všecki virasí otbori ne otbori. Chťel bich mluvit taki o takovích vjecích.
Kdišje človjek chitrí múže mýt hodňe přítelú sekerími povídá a nigdy neňí pořát jen osamjelí.
“ (Str. 20)

Chce, ale nemůže, i kdyby se snažil sebevíc.
Pak ale začne terapie zabírat. Každé další hlášení se zlepšuje, formou i obsahem, objeví se představivost. A také vzpomínky. Na to, jak lidi považoval za kamarády, kteří se s ním smějí – a oni se smáli jemu. Na křivdy. Na týrání. Na valentýnské přání, které v jedenácti letech chtěl dát nejobletovanější dívce ze třídy:

Jenže nemá žádné žádné peníze na psaníčko, a tak se rozhodne, že Harriet dá svůj přívěsek, protože ten má tvar srdíčka stejně jako valentinky ve výkladech. Večer vezme mamince ze zásuvky hedvábný papír a trvá mu moc dlouho, než ho složí a ováže červenou stužkou. Potom, druhý den, ho vezme o polední přestávce Hymiemu Rothovi a poprosí Hymieho, aby místo něj na papír něco napsal.
Řekne Hymiemu, aby napsal: ‚Milá Harriet, myslím, že jsi ta nejhezčí holka na celé škole. Moc se mi líbíš a mám tě rád. Přeji ti všechno nejlepší ke svatému Valentinu. Tvůj přítel Charlie Gordon.‘
Hymie píše velice pečlivě a velikými písmeny, pořád se u toho směje a pak říká Charliemu: ‚Týjo, z tohodle jí vypadnou voči. Počkej, až to uvidí.‘
(Str. 47)

A to byla ta chvíle, kdy jsem knihu odložil, protože… protože mě stresovala. Bylo mi Charlieho příliš líto na to, abych ve čtení pokračoval, sledoval jeho vrchol – a strmý pád, když se ukáže, že metoda fungovala pouze dočasně.

Téma autor zpracoval několikrát, nejprve jako velmi úspěšnou povídku, následovala televizní inscenace i film, posléze ji rozšířil a vydal jako román. Ten získal prestižní cenu Nebula za nejlepší sci-fi roku (podle textu na záložce).

Nedivím se. Je to asi první kniha, kterou jsem přestal číst ne proto, že je příliš špatná, ale protože je příliš dobrá. Zkuste, pokud se na to cítíte.

nakladatelství Lucka Bohemia, Velké Přílepy 2011, ISBN 978-80-904302-4-2, cena 199 Kč

12345
1482562320000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online