Wuwejův zápisník

Paul Bahn: Vepsáno do kostí

26.03.2016 18:42, Wu | knihy | komentáře -

obálka Vepsáno do kostíKniha je sborník příspěvků od sedmnácti autorů – archeologů, spisovatelů, novinářů a zejména univerzitních badatelů. V 36 příspěvcích ukazují, co všechno je možné vyčíst z lidských pozůstatků, od několika kostí po kompletně zachované mumie. Příspěvky jsou rozdělené do pěti skupin:

  • Způsob života: mj. zpochybnění „Masakru“ v Mohendžo-Dáro nebo „Muž z ostrova Lewis: Tvář z minulosti
  • Přirozená úmrtí: od „Těl z popela: Herculaneum a Pompeje“, přes „Ženu markýze z Dai“ až třeba k „Vilniusu a duchům Grande Armée
  • Úmyslná zabití: Ötzi chybět nesmí („Sněžný muž odhaluje tajemství doby kamenné“), ale dotkneme se i mrtvých z močálů („Dívka z Windeby: tělo z doby železné v močálu“), „Kdo – nebo co – zabil nebo zabilo Tutanchamona“ nebo jihoamerických lidských obětí.
  • Pohřby: např. „Prehistorické hroby na Sibiři“ a „Žena z Londýna římského období: olověná rakev
  • Mumie a mumifikace: „Mumie kultury Chinchorro“, „Záhadná mumie v hrobce 55“ aj.

Co všechno je možné zjistit u mumií asi nepřekvapí:

Výsledky pitvy prokázaly, že paní Dai trpěla minimálně deseti chorobami, nebyla však nijak vyhublá ani se nenašly žádné jiné známky toho, že by byla na delší dobu upoutaná na lůžko. Její smrt však žádná z těchto chorob, tj. arterioskleróza srdečních artérií, žlučové kameny, výrazné zúžení čtvrtého lumbálního prostoru ani plicní tuberkulóza, přímo nezpůsobila. Naprosté zhroucení jejího tělesného systému (s komplikacemi danými žlučovými kameny) vedoucí k náhlému srdečnímu záchvatu, zřejmě způsobilo přejedení, o čemž svědčí 138 zrníček dýně, nalezených v jejím žaludku.“ (Str. 53)

Ale i pouhé kosti dokáží vyprávět celé příběhy:

(...) Obě klíční kosti mají pozoruhodně širokou oblast pro připevnění klaivkulární části svalu Pectoralis major, který byl určitě mohutný. Klavikulární hlava svalu P. major ohýbá horní končetinu v rameni a klava párového zdvihače hlavy (m. sternocleidomastoideus) tlačí ohnutou končetinu proti odporu, jako když je na vnější objekt vykonáván tlak směrem dolů. P. major se také upíná k hrudní kosti, jež je značně rozšířena, a k robustní kosti pažní. Sval P. major je zásadní pro činnost, jež vyžaduje stabilizaci ramene, drží-li se paže těsně u těla. Síla je u těchto svalů nezbytná pro činnosti, kdy se tělesná hmotnost přenáší přes horní končetiny a trup se pohybuje směrem vpřed a vzad. Celkově přebírá P. major aktivní úlohu při pohybech přitahování a mediální rotace kosti pažní, činnost je však výrazná pouze tehdy, je-li třeba překonávat určitý odpor – třeba při tlučení tloukem v hmoždíři. (...)“ (Str. 38)

Vepsáno do kostí, str. 56-57

Kniha je bohatě ilustrovaná, díky zúžené textové části se dobře čte a až na malé drobnosti (že ve stati o sibiřských pohřbech, kde se nacházejí ostatky starších mužů a mladších žen, zapomněli zmínit pravděpodobný důvod) perfektně vysvětlující. Vřele doporučuji.

nakladatelství Mladá fronta, Praha 2002, ISBN 978-80-204-1651-3, cena 69 kč (Levné knihy)

12345
1459014120000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online