Wuwejův zápisník

Pavla Hromádková: Kdy (ne)jet na pohotovost?

16.01.2014 00:18, Wu | knihy | komentáře -

obálka knihy Pavla Hromádková: Kdy (ne)jet na pohotovost?MUDr. Pavla Hromádková, v současnosti pracující jako praktický lékař pro děti a dorost, využila svých zkušeností z dětského oddělení Krajské nemocnice Liberec či dětské pohotovosti a sepsala stručnou příručku. Jejím cílem je „pomoci rodičům zvládnout počáteční situaci a rozhodnout se, zda stav vyžaduje okamžitou kontrolu, a tudíž jet na pohotovost nebo stačí počkat na kontrolu u svého praktického lékaře.“ (Str. 5)

To je nanejvýš užitečný záměr, kdo má děti, určitě zažil ty chvíle bezmoci a rozvažování, jestli ještě počkat, nebo už na pohotovost vyrazit. Pokryté jsou nejčastější problémy - horečka, zvracení, průjem, zácpa, vyrážka, atopický ekzém, dětské infekční nemoci, péče o novorozence a kojence, různé akutní stavy, úrazy atd. U každého tématu jsou ještě ta nejdůležitější doporučení zvýrazněná barevným pozadím. Například po pádu dítěte, který nevypadá tak vážně, je dobré kontrolovat:

Zda dítě reaguje přiměřeně situaci – není spavé, unavené, zda si hraje, chůze není vrávoravá, používá obě ručičky stejně. Známkou nitrolebního krvácení může být asymetrie zornic (ta černá kolečka), proto je dobré každé dvě hodiny ditě zkontrolovat, ve spánku probudit a event. do očí posvítit. Při světle se zorničky symetricky zužují. Zvracení do osmi hodin po pádu může být známkou otřesu mozku.“ (Str. 66)

Názor na tuto knihu u mě prošel několika obraty. Nejprve, podle anotace, jsem byl nadšený a přihodil ji do nákupního košíku v e-shopu. Když zásilka přišla a já knihou poprvé prolistoval, přišlo zklamání, připadala mi příliš mělká, tenká a nedostatečná. A když jsem ji konečně začal číst, zjistil jsem, že je sice tenká, ale jde přímo ke konkrétním problémům a rizikům. Takže nakonec jsem spokojený.

nakladatelství Gema Art, 2013, ISBN 978-80-904575-6-0, cena 250 Kč

12345
1389827880000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online