Wuwejův zápisník

Justin Halpern: Kecy mýho fotra

07.07.2011 00:23, Wu | knihy | výběr z knih | komentáře -

obálka knihy Justin Halpern: Kecy mýho fotraProvokativní název, provokativní podtitul „Americký bestseller o drsné otcovské lásce“ - a nepřekvapivě i provokativní obsah.

Poslouchej, je mi u prdele, žes zapomněl na moje narozeniny. Nepotřebuju, aby mi lidi připomínali, že smrt se blíží. Ale tvoji mámu to odpočítávání furt baví, takže zruš ty svý zkurvený plány a přijeď sem na její narozeniny. ... Fajn, kdyby si to rozmyslela a přestala se zajímat o nesmyslný milníky, dám ti vědět.“ (O narozeninách, str. 130)

Ale nesmírně zábavný, po většinu doby se budete nevěřícně usmívat, pochechtávat nebo dusit smíchem a říkat si, že ten chlap je šílený magor.

Co jsem ho znal, táta si nikdy nebral servítky. Když jsem byl malý, většinou jsem se ho děsně bál, takže jsem nemohl docenit, že mám tu čest s tou nejméně pasivně agresivní lidskou bytostí na planetě.“ (str. 10)

A nakonec zjistíte, že jeho slovní neurvalost je jen drsná slupka a že má své děti stejně rád, jako každý jiný, že je zkrátka jen o něco svéráznější.

Ne, já zůstanu doma. Vy můžete jet na rodinnou dovolenou, já zase chci dovolenou od rodiny. Věřte mi, takhle si to líp užijeme já i vy.“ (O kempování s rodinou, str. 49)

Když se, tehdy už dospělý, Justin Halpern rozejde se svou holkou, a nádavkem přijde o byt, vrátí se na nějaký čas k rodičům.

Čím víc času jsem během těch prvních měsíců zpátky doma trávil s tátou, tím víc jsem si začínal vážit zvláštního mixu upřímnosti a šílenství, jímž se vyznačovaly jeho poznámky i jeho osobnost.“ (Str. 10)

Tátovy poznámky jsou tak šílené, že je Justin začne publikovat na Twitteru a pak už to jde samo.

Pak jsem se jednou ráno probudil a zjistil, že mám tisíc čtenářů. Další den deset tisíc. Pak sto tisíc, dvě stě tisíc, tři stat tisíc, a najednou na mě tátův obličej a jeho citáty vyskakovaly odevšud. Volali mi literární agenti a chtěli mě zastupovat; televizní producenti mě zvali do svých pořadů; novináři mě žádali o rozhovor.“ (Str. 11)

To byl pochopitelně průšvih, protože kromě všeho ostatního jeho táta také k smrti nenávidí popularitu, reality šou i média. Jak to dopadlo si přečtete v knize, jisté je, že nakonec vznikla tato kniha a stojí za to. Každá kapitola je uvozena několikastránkovým povídáním z Justinova života, a doplněna několika hláškami.

Co se stalo? Někdo tě praštil do ksichtu? ... Cože? Suchej vzduch? Udělej pro mě něco, říkej lidem, že tě někdo praštil do ksichtu.“ (Když mi tekla krev z nosu, str. 84)

Mně je u prdele, kdy se vrátíš domů, prostě mě jenom neprobuď. To je tvoje večerka: neprobudit mě.“ (O večerce, str. 80)

Co kurva děláš v mojí skříni? Nedělej na mě žádný 'pšt', tohle je kurva moje skříň.“ (O zapovězených místech při hře na schovávanou, str. 23)

Asi to zase není čtení pro každého, ale mně se kniha líbila. Moc.

nakladatelství Plus, Praha 2011, ISBN 978-80-259-0058-1, cena 239 Kč

12345
1309990980000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online