Wuwejův zápisník

Daniel Lerner: Skotská whisky

17.05.2011 01:07, Wu | knihy | labužník | komentáře -

obálka knihy Daniel Lerner: Skotská whiskyJednosladová skotská whisky je jedinečný nápoj specifických charakteristik. Co palírna, to unikátní kombinace chutí a vůní - vliv mají zeměpisná poloha a nadmořská výška, množství a druh rašeliny, kterou se sladový ječmen suší (a jejíž kouř mu dodává vůni), druh ječmene, stupeň naklíčení, intenzita sladování, obsah rozpuštěných látek ve vodě a její chuť, vůně oceánu ve vzduchu (ano, některé whisky mají nepřehlédnutelnou slanou příchuť) a samozřejmě sudy, ve kterých whisky řadu let dozrává.

Kniha Daniela Lernera se krátce zmiňuje o všech aspektech výroby whisky - stručně shrnuje destilaci a výrobní proces, vyjmenuje vlivy na chuť výsledného nápoje, projde regiony a jejich hlavní specifika, zmíní, čím se liší sladová whisky od ostatních, jak a kde zraje a že i lahvování může být různé a výsledek ovlivnit.

Zbývající dvě třetiny knihy zabírá přehled jednotlivých palíren a jejich produktů. U každé palírny je uveden její region, stručná historie od založení do součanosti, stáří whisky při lahvování, obsah alkoholu a zhodnocení aroma i chuti vybraného zástupce.

Autor se profesně zabývá vínem, píše o něm, přednáší, ochutnává je i prodává, ale jak sám přiznal na straně 51, zjistil, že svět whisky je stejně složitý, stimulující a smysly oblažující, a nakonec mu propadl také. Při sbírání materiálů pro knihu získal vzorky, sestavil degustační formuláře a sezval řadu lidí z oboru i mimo něj na oficiální ochutnávku. Citace a poznámky z degustace pak doplňují charakteristiky jednotlivých whisky, jako příklad má oblíbená Dalwhinnie:

'Čistá, velmi osvěžující.'
Aroma: lehké, svěží, se stopami rašeliny
Příchuť: nasládlá, květinová, medová, středně dlouhá

Málem bych zapomněl na fotografie, téměř každá láhev whisky je vyfocená a zátiší s ní ilustruje příslušnou kapitolku (Laphroaig, str. 130):

Laphroaig

Na konci knihy je ještě seznam sladových i míchaných whisky, slovníček a adresář palíren výrobců.

Asi bych ocenil méně podrobnou historii palíren a rozsáhlejší popis chutí, ale v zásadě mi - jakožto poučenému laikovi - kniha připadá velmi užitečná a praktická.

nakladatelství Slovart, Praha 1999, ISBN 80-7209-342-8, cena 69 Kč (Levné knihy)

12345
1305587220000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online