Wuwejův zápisník

Linux a katalog CD/DVD

08.12.2010 00:14, Wu | počítače | komentáře -

Logo Tux - authors Larry Ewing, Simon Budig, Anja GerwinskiMám docela dost DVD a CD s daty a abych se v nich vyznal, potřebuji katalogizační software. Ve Windows jsem používal volně dostupný Win Catalog Light, v Linuxu jsem hledal alternativu. A jako obvykle to vůbec nebylo jednoduché, Linux se totiž vyznačuje velkým množstvím nedodělaných projektů.

Gnome Catalog

První vyhledávání mě vedlo ke Gnome Catalogu.

Gnome Catalog

yum install -y gnomecatalog

Vypadal dobře, ale jen do chvíle, kdy jsem zkusil načíst první DVD. On ho totiž nenašel. Vybral jsem jak připojené médium (/media/jméno_disku), tak samotné zařízení (na /dev/sr0) a nic - „importing, 0 files“. To mě pochopitelně nenadchlo a začal jsem hledat dál.

(Aby toho nebylo málo, když jsem celou anabázi ukončil, zkusil jsem znovu gnome catalog - a načítání už fungovalo. Nevím, co se opravilo, ale názor na něj jsem nezměnil. Když jsem totiž načtená data chtěl odstranit, program spadl...)

CDCollect

Další hledání vedlo k programu CD Collect.

CD Collect

V repozitářích Fedory je také, takže stačilo

yum install cdcollect

a za chvíli jsem mohl experimentovat. Chvíli trvalo, než jsem zjistil, že potřebuje mít zadané přímo zařízení, a také, než jsem zařízení našel (ježto nejsem linuxový guru, musel jsem si pomoci grafickým Diskovým nástrojem, který mi mimo jiné ukázel, že jde o /dev/sr0. To jsem nastavil do aplikace a začal načítat první DVD).

První šok byla rychlost. Tedy pomalost; jedno DVD se načítalo skoro pět minut. Při načítání dalšího jsem se podíval, co se vlastně děje se soubory. Našel jsem cds3.db-journal a začalo mi svítat. Že by nějaké transakce odkládané na disk? Hledání ukázalo, že SQLLite v default konfiguraci používá synchronní zápis a zjevně mu to nesvědčí. Vypnout se dá, ale asi bych musel celý program kompilovat (nakonfigurovat se mi to nepovedlo) a to se mi moc nechtělo.

S pomalostí bych se asi smířil, ale u třetího DVD nastal problém. Při načítání program zobrazil jeho jméno (takže si ho přečetl), ale vzápětí napsal, že /dev/sd0 not found. Zkoušel jsem to několikrát, hledal jsem, jestli se DVD nějak neliší, počtem souborů, formátem, popisem, ale na nic jsem nepřišel. Další nápad - pustit z konzole, abych viděl chyby - výsledek přinesl: „(CDCollect:13797): Gtk-CRITICAL **: gtk_progress_set_percentage: assertion `percentage >= 0 && percentage <= 1.0' failed

Špatné hodnoty do progressbaru, nu, to je opravdu kritická chyba.

Další katalogy

Takže opět hledat. Už to nešlo tak snadno, nakonec jsem ale objevil diskuzní příspěvek, v němž jeho autor vyjmenovává jednotlivé katalogy a svoji zkušenost s nimi. Přebírám jeho seznam a doplňuji svoje komentáře:

  • Gnome Disk Catalog - gtkalog od roku 2005 neupraven, staré knihovny, rpm fedora 6
  • Gnome Catalog - od roku 2008 neupraven, navíc nespolehlivý, viz. výše
  • CDCollect - viz výše, nefunguje
  • GWhere - žádné úpravy od roku 2007
  • rarch - od roku 2002 nevyvíjen
  • Hyper's CdCatalog - cdcat - nevyzkoušel jsem, ale zdá se, že už také není vyvíjený
  • Indexator.NET - na co .NET, když může být aplikace nativní?

Už už to vypadalo zoufale, naštěstí ale v téže diskuzi někdo zmínil Virtual Volume Viewer.

Virtual Volume Viewer

Virtual Volume Viewer

V repozitářích není, musí se stáhnout, rozbalit, změnit práva a spouští se ručně. Výsledek je ale vynikající, načítání je asi stokrát rychlejší než u CDCollectu, spolehlivost je přijatelná (spadl mi asi dvakrát, pokaždé při prohledávání) a pokud by to někdo využil, je i multiplatformní.

Aktualizace 11.12.2010: goliash do komentářů přidal odkaz na svůj program DiskMuster. Nezkoušel jsem, ale podle screenshotů a popisů vypadá dobře.

12345
1291763640000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online