Wuwejův zápisník

Domácí server HP Proliant Gen8 - CentOS a maily

Čtěte od konce stránky, nejnovější komentář je jako první.
Podívejte se také na pravidla pro komentáře.
V textu komentáře můžete použít formátovací znaky * (tučné písmo) a _ (kurziva). Uzavřete jimi text zleva a zprava, naformátuje se automaticky.
Můžete také vkládat Emoji.
Pro odběr komentářů k tomuto článku jako RSS použijte tento odkaz.

(požadováno)
(jen osobní / nekomerční)
(ochrana proti spamu)

Zaškrtnutí způsobí, že budete mít předvyplněné údaje (nick, mail, ...) ve formulářích. Řešení je založeno na cookies, zaškrtnutím souhlasíte s jejich použitím. Souhlas můžete kdykoliv odvolat kliknutím zde.
Wu
2017-01-31 21:32:38
U toho externího USB disku výhody chápu, ale nejsem si jistý, jestli máme stejný use-case. Mám tu tři různé počítače, běžící každý zvlášť (v různé časy) i všechny najednou, a všechny potřebují přistupovat na společná data. To je úloha pro NAS.
Nebo to jde zajistit jedním externím diskem?

No, než mně potrvá instalace dvě hodiny, to asi budu muset ještě hodně trénovat :). Ale upgrade pomocí dnf bych mohl zkusit. Třeba si i s těmi drivery poradí.
Díky za odpovědi.
Tomáš Pecina
2017-01-29 23:56:23
A máte nVidii a nativními drivery?

Ne, momentálně nikoli, ale dlouho jsem karty nVidia i s Linuxem používal. Dříve s binárními drivery od nVidie, později jsem si vystačil s Nouveau.
Tomáš Pecina
2017-01-29 23:54:12
Nepoužívám NAS, ale externí USB disk. Ten pravidelně zálohuji. Je to praktické, protože NAS si nemůžete vzít v případě potřeby s sebou, 2,5" disk ano.

Servery upgraduji pomocí dnf, na nb instaluji vždy novou versi "from scratch". Pak zkopíruji svůj domácí adresář, nainstaluji balíčky, které používám, upravím pár věcí v /etc a za dvě hodiny pokračuji, jako bych neinstaloval.
Wu
2017-01-29 19:23:04
Proč překonaný a čím jste ho nahradil? Nějakým NASem? Nebo jste sdílené úložiště přestal potřebovat?

CentOS a Fedora, no, u serveru mi návrat několika let nevadí, jediné co jsem doteď byl schopen identifikovat proti Fedoře na desktopu, je yum místo dnf, to je pro mě oproti několikanásobně delší podpoře zanedbatelné.

Aktualizace, hm. Upgrade celého systému jsem zkoušel myslím třikrát, pokaždé katastrofa. Tu poslední jsem si zapsal: http://blog.wuwej.net/2011/09/03/upgrade-fedory-ze-14-na-15-gnome-shell.html.
Od té doby přecházím novou instalací na druhou sadu oddílů, protože mít dva dny nefunkční systém je pro mě příliš nekomfortní. No a než to z nuly všechno nainstaluju a nastavím, zabere to dva večery, což pro mě významná zátěž je.

Vy upgradujete pomocí dnf? https://fedoramagazine.org/upgrading-fedora-24-fedora-25/
Problémy se tedy nevyskytují?
(A máte nVidii a nativními drivery?)
Tomáš Pecina
2017-01-29 13:00:01
Takový server jsem provozoval cca deset let, ale dnes už si myslím, že je to překonané řešení, a mám ho, na slaboučkém HW, jen proto, abych měl kde mít velký zálohovací disk, který se nedá připojit jinak.

Nerozumím také tomu, proč CentOS a ne Fedora. Zbytečně se budete vracet v čase o několik let zpět. Aktualisace uživatele fakticky nezatěžují: pravidelně aktualisuji notebook, zmíněný, nyní již jen zálohovací, server, dva servery na síti a jeden virtuální testovací, a skutečně si nemyslím, že by mě to nějak významně zatížilo.