Wuwejův zápisník

Recyčlánky červen 2023

28.06.2024 22:12, Wu | recyčlánky | komentáře -

Před rokem jsem se zamýšlel nad profesní nadutostí a ztrátou pokory, která často postihuje odborníky, takže se pak pouštějí do oblastí, kam nemají. Z článků o přírodě jsem psal o užovce podplamaté. A archivoval jsem si čtvrtou část tweetů z roku 2022.

Newspaper vortex

Z literárního kánonu jsem si přečetl Jak jsem potkal ryby (Ota Pavel), které mi připadaly trochu přeceňované. Se čtvrtým dílem Vyprodáno a fragmentem pátého dílu jsem dočetl celou sérii Okresního města (Karel Poláček) a hned navázal třemi články Erika Gilka o Poláčkovi a jeho knihách. Kniha lesů, vod a strání Stanislava Kostky Neumanna potvrdila jeho vnímání přírody. Do kánonu patří i Huxleyho Konec civilizace, kterou jsem si přečetl v podařeném komiksovém zpracování, a paralelně s tím promyšlenou alternativu Ostrov (které ovšem končí také špatně).

Ze studijních knih byly nejpřínosnější Mýty a naděje digitálního světa Patricka Zandla, mapující aktuální digitální témata a jejich předpokládané důsledky. Umělé inteligence, sociální sítě nebo výroba čipů. S tématem souvisí i další pokračování edice Co je nového – Co je nového v médiích (Filip Struhárik). Ale ani kniha Amy Myers Za čím vším stojí štítná žláza nezůstává pozadu, přináší spoustu užitečných informací s lékařským zázemím.

Duchovno zastupuje mimořádně podrobná a precizní studie biblické knihy Kazatel od Filipa Čapka. A také velmi upřímná a otevřená zpověď Veroniky Vieweghové Být sama sebou. Dočtete se mimo jiné, jak to bylo s biomanželkou jejím pohledem…

Eseje Michala Horáčka O české krvi otců vlasti mě popouzely, asi svou povýšeností. Třetí díl Červeného trpaslíka Poslední člověk byl sice možná nejslabší, ale pořád dost zábavný a opět nápaditě pospojoval epizody do jiného celku. A studie Michaela Bockemühla Turner ukázal, jak tento malíř uměl pracovat s barvami a světlem a jak inspiroval impresionisty.

Komiks Asterix IX-XII je standardně kvalitní lehčí čtení, zatímco komiksový deník jednoho roku Lucie Lomové Každý den je nový je podstatně vážnější (a výborný!).

Na závěr tvorba – kresby Skřítek Porub, Dračí sítě a fotobáseň Oči ve tmě, kterou přetiskuji i sem:

Každou noc
mě ze tmy vítá
lítá šelma kočkovitá
Oči ve tmě
(6. 1. 2023)
Jsou to ledky na routeru, ale vždycky si vzpomenu na Tracyho tygra.

(úvodní obrázek DALL-E, „Generate charcoal drawing of flying vortex, made of newspaper articles. Widescreen format. “)

12345
1719605520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online