Wuwejův zápisník

Microsoft Lens - mobilní scanner

08.08.2021 16:50, Wu | telefony | komentáře -

Pro srovnání nástroj, který se mi osvědčil pro přípravu citátů z knih. Jak už jsem zmínil u Quotery, mé potřeby jsou specifické – výstřižky nepotřebuji katalogizovat, potřebuji ale jejich snadné naskenování, rozpoznání a přenesení do počítače.

Microsoft Lens je funkcemi přímo našlapaný; umí text z obrázku interpretovat jako tabulku, vizitku, číst nahlas, konvertovat na spoustu způsobů. Já používám opravdu malou podmnožinu. Začínám volbou Dokument a vyfocením stránky. Už při ní probíhá automatické rozpoznání textových oblastí a jejich orámování oranžově:

MS Office Lens

Ve vyfoceném textu si označím přetažením krajních bodů oblast, která mě zajímá. Při posouvání bodu se zvětší na lupu, takže přesně vidím, jestli text zabírá, nebo ne (mnohem rychlejší a přesnější než výběr zvýrazňovačem v Quoteře).

MS Office Lens

Po potvrzení se text sám ořízne a provedou se další automatické filtry – vyvážení bílé, kontrast, nejspíš i zaostření.

MS Office Lens

A pak si vyberu, co s textem udělat. Jestli uložit obrázek nebo PDF, lokálně nebo na OneDrive atd.

MS Office Lens

Jak vidno, já používám konverzi do Wordu na OneDrive – tím pádem odpadá i obtížné přenášení do počítače, rovnou si to tam otevřu z cloudu.

MS Office Lens

Word v browseru text ukáže a já si ho jen přes schránku přenesu do článku. Geniální je, že to co neumí přečíst, vyřízne a vloží do textu jako obrázek (takže to hned poznáte):

MS Office Lens

Jednoduchost sama!

12345
1628434200000

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online