Wuwejův zápisník

Vladimír Iljič Želvis: Xenofobní průvodce - Rusové

24.04.2020 21:28, Wu | knihy | komentáře -

obálka Xenofobní průvodce – RusovéVšechny xenofobní průvodce, jakkoliv je to přehled stereotypů (ve vnímání svém i od příslušníků jiných národů), mě převážně baví. Jsou napsané svižnou formou – a ony stereotypy nevisí ve vzduchoprázdnu, vznikly pozorováním a mají vesměs pravdivé jádro. Asi málokdo bude pochybovat, že Rusové jsou srdcem romantici:

Uvnitř každého Rusa dřímá romantik. Ruský romantizmus je nepřekonatelný, nedostižný, neklesající a nesmyslný. Rus kolem sebe vidí jen samou spoušť. Povzdechne si a s nadějí nakoukne za roh: někde tady blízko musí být úspěch a štěstí pro všechny – psali to přece v novinách!

Čím je život tvrdší, tím jsou Rusové romantičtější. jak jinak by mohl komunizmus v této obrovské zemi tak dlouho vydržet? Rusové se domnívali, že když jeden pracuje, jak nejlépe umí, tak zítra či pozítří se mu dostane odměny dle hodnoty práce vložené do společného díla, a posléze si všichni budou užívat hmotných i duševních statků dle svých potřeb… Tento komunistický mýtus dnes zanikl, ale romantizmus zůstal a Rusové nadšeně věří svým vůdcům, kteří jim slibují ráj na zemi. (Str. 18)

Na čekání jsou vybaveni další vlastností:

Další charakteristickou vlastností Rusů je těrpenije, náchylnost k dlouhodobému trpitelství a rezignaci: pasivní a trpělivé čekání na to, až se časy změní (možná nezmění) k lepšímu. Ruské těrpenije vypadá nevyčerpatelné. (… )

Rusové jsou schopni čekat a doufat v to nejlepší za podmínek, které by pro většinu jiných národů byly naprosto nepřijatelné. Hluboko uvnitř jsou totiž přesvědčeni, že těrpenije a tvrdá práce překonají vše. (Str. 20)

A tak by se dalo pokračovat – vztah k penězům, víra, chování, posedlosti, jídlo a pití, tradice, politika, pravidla a jejich porušování, … Autor se dotkne každé oblasti, lakonicky a vtipně ji okomentuje a vám postupně před očima vyvstává docela plastický obrázek.

Jen je třeba nezapomenout, že je to nadsázka.

Odkazy:

nakladatelství XYZ, PRaha 2009, ISBN 978-80-7388-203-7, cena 99 Kč

12345
1587756480000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online