Wuwejův zápisník

Pavel Kloud: Nohy, nožky, nožičky

29.03.2020 17:39, Wu | knihy | komentáře -

obálka Nohy, nožky, nožičkyPavel Kloud je specialista na léčebnou rehabilitaci, fyzioterapii a řadu masážních technik, soustředí se ale na chodidla, nášlap a pohybový aparát. Proto se kniha také jmenuje Nohy, nožky, nožičky – většina kapitol se nohama zabývá. Protože ale v lidském těle nic nestojí izolovaně a samo o sobě, je i skladba textu docela pestrá.

Začínáme samozřejmě nohama; první kapitola se jmenuje Zdravé nohy a definuje si základní pojmy – podolog, podiatr, noha versus dolní končetina; popíše obory, do kterých má přesah:

(… ) zabývá bolestí nohou, hygienou a využívá při tom nejnovější poznatky z těchto medicínských oborů: dermatologie, ortopedie, neurologie, diabetologie, rehabilitace, pediatrie, flebologie, traumatologie. S péčí o nohy ovšem souvisí i další obory – pedikúra, výroba obuvi a individuálních ortopedických pomůcek, všeobecná anatomie, hygiena, první pomoc, reflexologie a fyzioterapie. (Str. 7)

Následují logicky Nejčastější poruchy nohou. Deformity, vbočená pata, kotníky, potřebná cvičení pro narovnání, podélně a příčně plochá noha, vbočený palec, deformity prstů, pocení a zápach, bradavice, … Je toho hodně.

Třetí kapitola mluví o Pozitivním pohledu na svět, stresových faktorech, účinku slov a myšlenek, stereotypech, odporu ke změně.

A protože všechno souvisí se vším, nelze vynechat ani Zdravou výživu pro nohy. Samozřejmě nejen pro nohy, neboť:

Jídlo by nemělo být považováno pouze za pohonnou jednotku pro tělo, ale mělo by být pokládáno za lék. Výživa nebo stres mohou zdraví velmi významně ovlivnit a povědomí o souvislosti mezi jídlem onemocněním se začíná pomalu vracet i do ordinací některých praktických lékařů. (Str. 39)

Pro člověka je nejpřirozenějším pohybem chůze, pokračujeme tedy Chůzí, cvičením a preventivními programy.

Terapeutický účinek rychlé chůze je unierzální a v rámci kompenzace pohybového nedostatků v běžnom životě by měl každý ujít denně alespoň pět kilometrů, protože nepoužíváním nebo zanedbáváním pohybového ústrojí dochází druhotně k funkčnímu omezení pohybu. Začnou bolesti a vznikne začarovaný kruh, kdy pro nedostatek pohybu dojde k omezení funkce a bolestem, kvůli kterým chůze začne dělat potíže. (Str. 52)

Cvičení, nordic walking, obnovení svalové rovnováhy, střed těla a pánevní svaly, správné držení a především přehled cviků pro nohy. Tohle je těžiště knihy.

Šestá kapitola je o Pedikúře. Novinkou pro mě byla pedikúra přístrojová s využitím fréz a brusek včetně odsávání a mikrofiltru. Možnosti jsou dnes velké…

A dál? Obouváme se, pořizujeme vložky do bot. To je také velké téma – boty, jejich velikost a to, jak ovlivňují nohy, plus vložky jako terapeutické pomůcka.

Jenže když něco není v pořádku, stejně nakonec skončíme u odborníka, který provede Podologické vyšetření. Tady mě nejvíc zaujala plantoskopická deska, skleněná plocha se zrcadlem, díky níž je vidět kontaktní plocha nohou s podložkou a okamžitě se ukáže rozdílné zatížení, vyklenutí, snížení klenby atd. Podolog toho ale samozřejmě posuzuje mnohem více, držení hlavy, tvar páteře, těžiště atd.

Knihu pak uzavírá přehled Masáží. Protože jich je ale hodně, nemůže jít do hloubky a je to spíše seznam se stručným komentářem. Po pravdě nevím, co si s kapitolou počít – vybrat si podle ní masáž k napravení problémů? Na to je asi málo podrobná… na druhou stranu vzhledem k uvolnění, srovnání těla i psychosomatickému účinku je skoro jedno, jakou zvolíte.

Každopádně kniha je moc pěkný přehled všeho, co s nohama souvisí, a je vhodným doplňkem k ostatním publikacím o chození naboso.

Odkazy:

vydala Ing. Květa Vtípilová - Meduňka, Praha 2015, ISBN 978-80-905889-1-2, cena 95 Kč

12345
1585496340000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online