Wuwejův zápisník

Vladimír Megre: Anastasia (Zvonící cedry Ruska 1)

25.03.2020 21:39, Wu | knihy | komentáře -

obálka AnastasiaAnastasia je první kniha ze série Zvonící cedry Ruska, kterou sepsal bývalý obchodník a podnikatel Vladimír Megre. Vypráví o tom, jak se při obchodní plavbě po řece Ob na Sibiři setkal s podivnou krásnou ženou, která žije v naprostém souladu s přírodou. Její poznání zdaleka převyšuje vše, co máme k dispozici, a dokáže realitu ovlivňovat na dálku.

Anastasia žije v lese úplně sama, nemá bydliště, skoro nenosí oblečení a nemá zásobu potravin. Ona je potomek těch lidí, kteří tady žili po dobu tisíce let a je to jakoby jiná civilizace. Anastasia se tady narodila a je neoddělitelnou částí Přírody. Na první pohled neobvyklý jev, když jsem najednou pocítil velký strach při pokusu ovládnout Anastasii a ztratil vědomí, se vysvětlil velmi jednoduše. Člověk ochočuje kočku, psa, slona, tygra, orla, ale tady je ochočeno „Všechno kolem“. A toto „Všechno“ nemůže dovolit, aby se s ní stalo něco špatného. Anastasia vyprávěla, že když se narodila a neměla ani rok, matka jí klidně mohla nechat samotnou na trávě.

Anastasia ho postupně zasvěcuje, vysvětluje mu svůj světonázor, předává informace jak pomáhat s pěstováním rostlin, jak se léčit. Mluví o svém paprsku, kterým dokáže zjištovat informace, o tvořivých snech… A dokonce s Vladimírem počne syna. Vladimír je ovšem značně nechápavý a vznětlivý, opakují se epizody, kdy něco nepochopí, ba dokonce Anastasii ublíží. Nakonec ale odjíždí s vizí toho, že začne psát knihy, že budou přeložené do osmnácti jazyků a bude mít peníze v mnoha bankách světa.

(A syna na Sibiři, ehm.)


Proroctví se patrně vyplnilo, Vladimír Megre na knihách vydělal – ale čím to? Obsahově je to romantika, mystika a kýč, a literárně… Nu, schéma je obvyklé pro iniciační romány (nebo pseudoromány), jejichž cílem je přinést učení, nikoliv děj. Co je paradoxní, a podle mě dost přispívá k úspěchu, je formální stránka. Ne v tom, že je dobrá, ale naopak, že je špatná – opravdu to vypadá, jako by to sepsal jakýsi byznysmen, který rozhodně není literát.

„Copak mám v sobě nelidského, co tě straší?“

„Žiješ sama v lese, komunikuješ s rostlinami, se zvířaty. Nikdo u nás ani přibližně tak nežije.“

„Jakpak, Vladimíre, pročpak… ?“ vzrušeně začala Anastasia. „A zahrádkáři, vždyť oni také komunikují s rostlinami a zvířaty, ale zatím bez plného uvědomění. Ale oni to pochopí. Hodně jich už začíná chápat.“

„No teda! Zahrádkářka. A ten tvůj paprsek. Knihy nečteš, a víš hodně. Nějaká mystika.“

„Já ti mohu všechno vysvětlit. Jenom ne hned. Já se snažím, ale nemohu najít vhodná slova. Srozumitelná. Věř mi, prosím. Všechno, co dělám, je typicky lidské. Tohle je dáno člověku odjakživa. V původních pramenech. A každý by tak mohl. Lidi se stejně vrátí k původním pramenům. Tohle se bude dít postupně, potom co světlé síly zvítězí.“

Slohové neobratnosti, hledaná slova a ne úplně přesná vyjádření vypadají kupodivu pravdivě. Konzistentně.

Bohužel obsah je taková směsice více či méně nereálných představ. Tak silný soulad s přírodou (a krmení zvířátky na lusknutí prstů) je možný v pohádkách nebo mýtech, lidé ovšem nejsou a nebudou vílami či bohyněmi přírody. Předávání energie semínkům pro lepší růst, ovlivňování osudu a změny reality na dálku, mocnosti světla… jen máloco z toho by člověk mohl zařadit do své duchovní praxe a divím se, že kniha dokázala tolik lidí oslovit.

Asi v tom hraje roli touha po neposkvrněné přírodě a jejímu zosobnění… Zkusit číst ji můžete, ale moc váhy bych poselstvím nepřikládal.
(Já už dalšími díly série pokračovat nebudu.)

Odkazy:

nakladatelství Zvonící cedry, Praha 2009, ISBN 978-80-904001-5-3, cena 230 Kč

12345
1585168740000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online