Wuwejův zápisník

Osho: Od smrti k nesmrtelnosti

14.08.2019 17:56, Wu | knihy | duše | komentáře -

obálka knihy Od smrti k nesmrtelnostiOd smrti k nesmrtelnosti je soubor přednášek a odpovědí na dotazy žáků, které Osho pronesl v období mezi 2. a 25. srpnem 1985. Nijak zvlášť se neliší od jiných jeho knih, resp. od jiných výborů, i tady se dotýká všech témat, které v jeho učení rezonovaly. Svoboda, kritika náboženství, extáze, přítomnost.

Moje diskotéky, moje restaurace se nazývají Zorba Buddha. Nejprve jsem Zorba, teprve potom jsem Buddha. A pamatujte si, když si mezi těmito dvěma budu muset vybrat, vyberu si Zorbu, ne Buddhu… protože Zorba se vždycky může stát Buddhou, ale Buddha se stává vězněm vlastní svatosti. Nemůže jít na disko a stát se Zorbou. A pro mě je svoboda hodnotou nejvyšší; není nic většího, nic vzácnějšího než svoboda.

Moje osvícení mě odradilo od všeho včetně osvícení. (Str. 37)

Je patrné, čím Osho dokázal své západní následovníky okouzlit. Tím, co jim civilizace brala – autenticitou, uspokojováním tužeb, kontaktem se sebou i světem.

Nemyslete si, že jsou v životě velké a malé věci. To všechno závisí na vás, jak se na ně díváte. Je to váš přístup, který je určující. Můžete se potěšit stéblem trávy, není třeba, aby pro vás vykvetly lotosy. Radost přichází přímo z vás, zevnitř – může ji spustit cokoliv.

Nemusíte mít to, co je za nejlepší považováno společností, ale cokoliv můžete dělat tak, že to nejlepší máte. Radujte se z toho, žijte totálně, vymačkejte z toho všechnu šťávu – a zjistíte, že všechno je to nejlepší. (Str. 38)

Pokud chcete hledat nepřesnosti, nepravdy či zavádějící tvrzení, najdete je během pár stránek. Chcete-li vidět rozpory a protiřečení si, bude stačit stránek ještě méně. Ale mezi tím vším prosvítá, ba září Oshovo vedení žáků, vedení každého individuálně, zvlášť a jednotlivě. Každý dostane právě takovou odpověď, jakou potřebuje pro svou cestu.

Prosím, nebuďte na mě závislí, protože vaše závislost je pro mě nebezpečná. Za vaší závislostí bude velký odpor, nenávist. To je jedovaté. Chci, abyste na mně byli naprosto nezávislí, abych byl ušetřen jakéhokoliv odporu, nenávisti – alespoň ze strany mých sannjásinů. (Str. 99)

Bez ohledu na aféry a selhání, Osho byl skutečný mistr.

Jestli vám kniha pomůže na vaší cestě ovšem záleží na tom, jak daleko jste došli. Já ji koupil kdysi na pouti ve výprodeji; jakási dvojice hippies tam prodávala krabici knih a Osho mě něčím upoutal. Byla to vlastně jedna z prvních knih o duchovnu a otevírala mi celý nový rozměr existence. Mám k ní tedy vztah nostalgický – ale přesto jsem ji teď už znovu nedočetl a po stovce stránek odložil. Dnes mě oslovuje něco trochu jiného.

Odkazy:

nakladatelství Pragma, Praha 1996, ISBN 80-7205-014-1, cena 98,- (antikvariát)

12345
1565798160000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online