Wuwejův zápisník

Koušou naši pavouci?

16.07.2008 22:02, Wu | příroda | komentáře -

Koušou, mají přece kusadla (chelicery). Ale koušou, když je vezmete do ruky, dokáží kousnout do kůže na dlani? Až donedávna jsem si myslel, že ne. Podotýkám, že mluvím o běžném kousku, který najdete v bytě. A mluvím o bytě běžném, u pár lidí se najde leccos.

Příběh je prostý - pavouk se usídlil nad postelí, jako obvykle jsem ho odchytil, z dlaně udělal komůrku a nesl ho na chodbu, takhle užitečného tvora je škoda zabíjet. Jako vždycky mě jeho pobíhání lechtalo, no a když už jsem byl ve dveřích, najednou cítím bodnutí, něco mezi kousnutím od ováda a vosou. Samozřejmě jsem se vyděsil, pavouka odhodil a jal se prohlížet ruku, co se mi to vlastně stalo. Chvíli trvalo, než jsem pochopil - než jsem vůbec uvěřil, že je to pavoukova práce. On mezitím bystře zmizel, takže jsem ho nemohl identifikovat. Pálilo to ještě tak pět minut, otok žádný, místo jsem potřel desinfekcí a začal přemýšlet, jak že vypadá jedovatá zápřednice, která se s oteplujícím podnebím posouvá i na naše území... Byl to asi pokoutník domácí (tegenaria domestica), ale nevím, příště ho vyfotím.

Závěr? No, zkrátka, když je pavouk větší, klidně prokousnout kůži na dlani dokáže. Informace na internetu jsou dost roztříštěné, v jednom článku píší, že jedovou žlázu má spousta pavouků, ale že při sebeobraně ji příliš nepoužívají - zřejmě i můj případ, jinak by mi ranka alespoň otekla. Pokud zjistím víc, budu článek aktualizovat, zatím pár odkazů.

Velmi rozsáhlý specializovaný web o pavoucích, s fotkami, je Pavouci - CZ, podobně i část taxonomického webu BioLib. Toxikologické informace o jedovatých pavoucích (na celém světě) najdete v Toxiconu, něco i u pavouka11, zajímavý je také článek ve Vojenských zdravotnických listech - Jedovatí pavouci a nebezpečí jejich kousnutí (pdf): „Někteří pavouci dokonce vydávají varovné syčení, kdy pavouk syčí obdobně jako had.“. No pane jo, zlatá střední Evropa. Alespoň zatím, zápřednice jedovatá a křižák pruhovaný jsou na postupu (odkaz 1, odkaz 2).

Aktualizace 19.7.2008: povedlo se mi vyfotit pavoukovo mladšího a menšího bráchu. Ani fotka mi ale při identifikaci moc nepomohla, mohl by to být i pokoutník tmavý. Nebo úplně jiný druh...
kousavec

Aktualizace 9.8.2008: další fotka. Nevím, jestli je to tentýž druh jako na minulé fotce, rozhodně je tomu co mě kousnul podobnější... Rozpětí nohou něco ke čtyřem centimetrům.
kousavec

12345
1216238520000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online