Wuwejův zápisník

Martin Perlík: Jak vybrat rodinný dům

07.05.2020 21:01, Wu | knihy | architektura | výběr z knih | komentáře -

obálka Jak vybrat rodinný důmV této knize dostanete výborně postavený a velmi čtivý průvodce po stavební džungli. Ano, džungli, jinak se stavebnictví nazvat nedá – je to past vedle pasti a amatér má při koupi domu jedinou jistotu, totiž že se nachytá. Aby se vám to nestalo, přináší Martin Perlík sedmdesát tipů a upozornění, na co se soustředit a co kontrolovat.

Rozdělené jsou do oblastí podle jednotlivých fází nákupu:

  • Rozhodování – výhody a nevýhody rodinného domu, novostavba nebo rekonstrukce, kolik to bude stát, financování, ...
  • Podle čeho vybírat dům – co je dobrá adresa, hodnota a technický stav domu, jeho velikost, cena, ...
  • Výběr domu online – jak číst nabídky realitních kanceláří, čeho si všímat na fotkách, orientace domu ke světovým stranám, k zahradě, ke sklonu kopce, online nástroje, ...
  • Technický stav domu – vlhkost od země, od střechy, houby, plísně, trhliny, dimenzování konstrukcí, sítě, vytápění, ...
  • Prostory domu – dispozice, výška stropů, schodiště, garáž v domě, další stavby, ...
  • Nejčastější typy domů – venkovský dům 19. století, prvorepubliková vila, dům s plochou střechou z 50. – 80. let, šumperák, okál, ...
  • Mám dům, co dál? – zaměření, studie, projekt, přípojky, materiály stěn, zateplení, okna, podlahové krytiny, ...

Knihou nás provází rodina Přestavělových – modelová rodina, k jejímž potřebám je vždycky vztažen úvod kapitoly, a která čtenáři dá konkrétní představu, jak takové hledání či kontrolování může probíhat. Např. úvod druhé kapitoly (Rozhodování) zní takto:

Po rodinném domě se poohlížejí hlavně v okolí bytu, kde teď bydlí v podnájmu, protože to tam Eliška zná a pan Přestavěl má dobré dopravní spojení do práce, a tak nemusí jezdit každý den autem. Do bytu už nechtějí, protože by měli rádi zahradu, o které sní paní Přestavělová. Zahrada nemusí být nijak velká, ale pár záhonků by se tam vejít mělo. Dům chtějí mít tak akorát velký pro dva dospělé a v budoucnu dvě nebo i tři děti tak, aby ho nemuseli moc přistavovat. Pomalu se ale smiřují s tím, že nekoupí novostavbu, a nevypadá to ani na dům, kam by se mohli rovnou nastěhovat, protože takové se nenabízejí. Spíš to vypadá, že je bude čekat velká rekonstrukce. (Str. 44)

Tipy jsou ale samozřejmě univerzální. Na ukázku jedna věc, která mě doteď ani nenapadla. Starší dům s garáží v suterénu, no nezní to parádně? Jenže:

Možná jste si toho ani nevšimli, ale osobní automobily se za posledních třicet let docela zvětšily. Stále se do auta musí vejít pět lidí, ale díky bezpečnostním prvkům je stále mohutnější a mohutnější. Uvnitř zároveň chcete mít dost místa pro nohy a velký zavazadlový prostor, proto se rozšiřují směrem ven. Stále oblíbenější jsou velká auta SUV. Přitom garáž budovaná v sedmdesátých letech minulého století byla postavena pro obyčejnou škodovku. (Str. 146)

Na to se zapomene snadno. Na prohlídku domu s garáží je pak třeba se patřičně připravit:

Změřte své vlastní auto i s otevřenými dveřmi a kufrem. K délce připočtěte dalších 600 mmm na prostor vzadu, abyste se dostali do kufru auta, a přibližně 200 mm před autem, abyste měli jistotu, že nenarazíte do protější zdi. Po stranách připočtěte k otevřeným dveřím alespoň 200 mm, abyste se při vystupování neodřeli o zeď. K výšce otevřeného kufru přidejte alespoň 100 mm. Pokud plánujete osadit vrata, které se zvedají pod strop, potřebujete rezervu alespoň 300 mm. (… , Str. 147)

Popisovaná doporučení a věci ke zkontrolování jsou samozřejmě bohatě ilustrované fotografiemi a náčrtky:

Jak vybrat rodinný dům, str. 112-113

Zkrátka, kniha je výborná, a pokud se náhodou chystáte dům kupovat, lze ji jen doporučit.

Odkazy:

nakladatelství Grada Publishing, Praha 2017, ISBN 978-80-271-0246-4, cena 299 Kč

12345
1588878060000

Hodnocení hvězdičkami používá jako prevenci
opakovaného kliknutí anonymní cookie.
Pokud s tím nesouhlasíte, neklikejte.
Další podrobnosti k cookies zde.

Informace

Kontakt

Google search

Kategorie

Archiv

STRÁNKY ARCHIVOVÁNY NÁRODNÍ KNIHOVNOU ČR

CBDB.cz – Databáze knih a spisovatelů, knihy online